21 Νοε 2019

Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης – Τι πρέπει να κάνουμε όταν εμπαίζεται η Θεία Λειτουργία με τους αβάπτιστους Ουκρανούς που παριστάνουν τους παπάδες.


Όταν επιτρέψει σε έναν αιρετικό ένας παπάς, ένας δεσπότης Ορθόδοξος..,  Όταν επιτρέψει σε έναν αιρετικό, γιατί αυτοί είναι αιρετικοί δεν είναι Ορθόδοξοι, γι’ αυτό και είναι και ακοινώνητοι. «Ακοινώνητος», δηλαδή δεν του δίνουμε Θεία Κοινωνία, άσχετα αν στο εξωτερικό -το ξέρω πολύ καλά- τους δίνουν. Κακός κάκιστα. Λοιπόν. Αν του δώσει να κάνει κάτι, αυτός πρέπει να καθαιρεθεί. Ο ιερέας που επιτρέπει σε κάποιον αιρετικό να κάνει κάτι. Βάσει τους Κανόνες.
Όπως και αυτοί που τώρα συλλειτουργούν με τους Ουκρανούς, οι οποίοι σας είπα, όχι παπάδες δεν είναι, όχι δεσποτάδες, επίσκοποι δεν είναι, είναι αβάπτιστοι οι άνθρωποι. Θέλουν βάπτισμα και παριστάνουν τον παπά. Είναι δηλαδή μαϊμού παπάς και μαϊμού δεσπότης.

Όταν λοιπόν ο επίσκοπός μας τον στήνει μπροστά στην Αγία Τράπεζα και κάθεται δίπλα του, ξέρετε τι λένε οι Ιεροί Κανόνες γι’ αυτό το πράγμα; Πρέπει να καθαιρεθεί αυτός που επιτρέπει αυτό το πράγμα. Βάζει έναν αβάπτιστο να παριστάνει τον παπά και να κάνει μια κωμωδία, ένα θέατρο και να το λέει Θεία Λειτουργία. Και να εμπαίζει τον Θεό και τους ανθρώπους. 
Αυτός πρέπει να καθαιρεθεί και ο λαϊκός που κάθεται από κάτω πρέπει να αφοριστεί. Προσέξτε. Φταίει και ο λαϊκός γιατί πρέπει να γνωρίζει, πρέπει να ενδιαφέρεται. Εγώ τα ‘μαθα. Πως τα ‘μαθα; Και πολλοί από εσάς τα μαθαίνουνε. Εγώ ξέρω λαϊκούς που τα ξέρουν αυτά που σας λέω τώρα. Να έχουμε ενδιαφέρον να τα μάθουμε. Μπορούμε. Υπάρχει πηγή. Στο διαδίκτυο μπορείτε να τα βρείτε αυτά που σας λέω. Υπάρχουν οι Ιεροί Κανόνες που το λένε αυτό το πράγμα.
Αν συλλειτουργήσεις και ακόμη και αν μνημονεύεις έναν αιρετικό, έναν σχισματικόΠολύ περισσότερο έναν αβάπτιστο και να τον θεωρείς παπάΠρέπει να καθαιρεθείς αν είσαι κληρικός. Και αν είσαι λαϊκός αφορίζεσαι όταν συμμετέχεις σε αυτήν την λειτουργία. Γι’ αυτό θα έχετε κι εσείς το νου σας να μην πηγαίνετε πλέον απρόσεκτα σε όποια λειτουργία πηγαίνετε.
Αν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι δηλαδή που λειτουργούν εκεί και το καταλάβετε, θα πρέπει πάραυτα να φύγετε γιατί δεν γίνεται Λειτουργία. Και ένας κληρικός -γιατί μπορεί να βρεθεί και ένας κληρικός και ένας δεσπότης ακόμα- και στην ώρα της λειτουργίας να του πούνε, ξέρεις αυτός είναι Ουκρανός, είναι σχισματικός, είναι αβάπτιστος. Πρέπει επί τόπου να βγάλει τα άμφιά του και να φύγειΓιατί δεν υπάρχει Λειτουργία. Υπάρχει εμπαιγμός του Θεού. Καταλάβατε; Και μάλιστα να φύγει επιδεικτικά. Να τον δει όλος ο κόσμος. Όχι αθόρυβα. Να διαμαρτυρηθεί δηλαδή.
Απομαγνητοφώνηση Φαίη Τας Θύρας Τας Θύρας-

6 σχόλια:

Ελάχιστος αδελφός είπε...

Αποψεις περι Ακυρων Μυστηριων πρεπει να αποφευγονται. Πατερ μου εισθε ο δευτερος που δημοσιευετε τις αποψεις αυτες μετα τον Πατερα Αγγελο Αγγελακοπουλο. Γνωμη μου,εισερχεσθε στον επικυνδυνο πνευματικα δρομο της υπερβολης.

Γιωργος Παπαδοπουλος είπε...

''Ελαχιστε αδελφε'' πονηρουτσικος ακουγεσαι. Γιατι αραγε προσπαθεις να σπιλωσεις το κρυσταλλινο αρθρο του Ιερομοναχου και να θολωσεις τα νερα; Αν δεν κατανοεις κατσε στ' αυγα σου και μην παιζεις το παιχνιδι του διαβολου με τη δηθεν νηφαλιοτητα σου. Ταλαιπωρε ανθρωπε...

Ανώνυμος είπε...

Από πότε τα φωτισμένα λόγια των Αγίων Πατέρων θεωρούνται υπερβολές και από πότε οι άξιοι κληρικοί που τα τηρούν και τα διδάσκουν κατά γράμμα, βαδίζουν τάχατες σε επικίνδυνους πνευματικά δρόμους ;

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΤΕ Π.ΣΑΒΒΑ.

Ελάχιστος αδελφός είπε...

Οταν βλεπεις κυριε Παπαδοπουλε να αρχιζουν να μιλουν περι ακυρων μυστηριων να φοβασαι οτι αρχιζουν προεορτια Σχισματος. Οι Πατερες αγαπητε οταν υπηρχαν διαιρεσεις και προβληματα στην Εκκλησια απεφευγαν τον χαρακτηρισμο των Μυστηριων εως οτου τα θεματα αυτα κριθουν απο την αρμοδια καθε φορα Συνοδο. Αυτη αγαπητε ειναι η ασφαλης οδος. Ουτε τα νερα θολωνω ουτε σπιλωνω αρθρα και εγω διαφωνω με το Ουκρανικο θεμα αλλα η καθε τοποθετηση θελει προσοχη δεν πρεπει να εκκλινουμε ουτε δεξια ουτε αριστερα. Οσο για τον χαρακτηρισμο μου ως ταλαιπωρος τον δεχομαι, πραγματι ταλαιπωρος ειμαι οχι ομως γι αυτα που γραφω εδω, αλλα για τα σφαλματα της ζωης μου

Σ.Γ. είπε...

Ανώνυμε "ελάχιστε αδελφέ", οι απόψεις περί ακύρων μυστηρίων δεν είναι του πατρός Σάββα αλλά των Αγίων Πατέρων. Επίσης καλά θα κάνεις να ελέγξεις όσους ακολουθούν και ανοίγουν δρόμους αίρεσης και σχίσματος όσο υψηλά ιστάμενοι και αν είναι αυτοί (ονόματα δεν λέμε) που είναι όντως επικίνδυνοι και ολέθριοι για τις ψυχές των ανθρώπων. Και τέλος γνώριζε ότι όλοι οι Άγιοι στην εποχή τους αλλά και ο ίδιος ο Χριστός θεωρούνταν ως υπερβολικοί από τους κοσμικώς φρονούντας ακριβώς επειδή το πνεύμα των μεν από των δε απείχε όσο ο Ουρανός από τη Γη.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com