22 Νοε 2019

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο….».

22.11.2019    
Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με Αμερικάνο Πρέσβη
Το προσφυγικό και το Ουκρανικό ήταν τα κεντρικά ζητήματα που κυριάρχησαν κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Πρέσβη της Αμερικής κ. Τζέφρι Πάιατ.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε στον Πρέσβη ότι τα σύνορα της Ελλάδος δεν είναι μόνο στην Μακεδονία και στην Θράκη, αλλά υπάρχουν και τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι περισσότερο δύσκολα στην διαφύλαξη.
Σημείωσε, ότι η Ελλάδα δέχεται έναν συνεχή εκβιασμό από την Τουρκία που ανοίγει την στρόφιγγα και στέλνει πρόσφυγες, ενώ επεσήμανε πως είναι απαραίτητη η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην διαχείριση του θέματος και φυσικά η στήριξη Αμερικανών και Ευρωπαίων στην διαχείριση των συνόρων. Ο Αρχιεπίσκοπος προσέθεσε ότι η Εκκλησία δεν έχει δεχτεί ούτε ένα ευρώ για την διαχείριση του ζητήματος και τα χρήματα δίδονται σε ΜΚΟ, οι οποίες τα διαχειρίζονται με συνθήκες αδιαφάνειας. Έκανε λόγο, ακόμη, για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών υπογραμμίζοντας πως πρέπει να διαμορφωθούν έτσι, ώστε να προστατεύονται οι ανήλικοι.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρέσβης ανέφερε ότι ασχολήθηκαν με το Ουκρανικό ζήτημα χαρακτηρίζοντας ιστορικής σημασίας την απόφαση του Αρχιεπισκόπου για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και έκανε γνωστό ότι του παρέδωσε ένα γράμμα από τον Πρέσβη Σαμ Μπράουνσμπακ, υπεύθυνο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, στο οποίο εκφράζεται ο σεβασμός του για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την σοφία με την οποία κινήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.
Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι μίλησαν για το προσφυγικό και το ουκρανικό ζήτημα τονίζοντας πως την Εκκλησία την απασχολούν τα κοσμικά θέματα, οι πολεμικές συρράξεις και οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά για την Εκκλησία τα κριτήρια είναι εκκλησιαστικά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου να συγκαλέσει στο Αμάν της Ιορδανίας σύνοδο των ορθοδόξων προκαθημένων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολίασε ότι δεν μπορεί να απαντήσει επισημαίνοντας ότι αυτή η τοποθέτηση του Πατριάρχη δεν ξέρουμε αν είναι εν γνώσει του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο. Είναι το προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας καλέσει δεν θα πούμε όχι, αν οποιοσδήποτε άλλος υπεύθυνος κάποιας Εκκλησίας μας καλέσει εγώ θα πω όχι».
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης ecclesia.gr

5 σχόλια:

π. Ἐμμανουήλ Χατζηδάκης είπε...

Μὲ συγχωρεῖτε, Σεβασμιώτατε, μπορεῖτε νὰ μᾶς πεῖτε ποιὰ ἀπὸ τὶς 7 Οἰκουμενικὲς Συνὀδους κάλεσε ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης καὶ ποιὸς τοῦ ἔδωσε ὅλα αὺτὰ τὰ προνόμια ποὺ ἐπικαλεῖται;

Ανώνυμος είπε...

Ο Αμερικάνος πρέσβης είναι ένας ξένος πολιτικός.
Τι σχέση έχει ένας ξένος πολιτικός με τις υποθέσεις που είναι καθαρά Εκκλησιαστικές (π.χ. με το Ουκρανικό ζήτημα);

Ποιος το είπε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ότι ΔΕΝ μπορεί να συγκληθεί μια Πανορθόδοξη Σύνοδος χωρίς την γνώμη του "Πάπα της Ανατολής";

Ας συνέλθουν κάποιοι μεγαλόσχημοι της Εκκλησίας, διότι ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ μπροστά στα μάτια του πληρώματος της Εκκλησίας.
Το ερώτημα που προκύπτει, είναι: μπορούν όμως να συνέλθουν;

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΙΑΤ ΔΙΠΛΑ,ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη ο οικουμενικος εχει το αλαθητο;
Μηπως νομιζετε οτι το ποιμνιο σας ειναι αλογα προβατα και θα μας οδηγητε μια στο μαντρι και μια στο στομα του λυκου;
Mηπως ειχε το αλαθητο και στην ψευτοσυνοδο Κολυμβαριου που εθεσπισε εναντια στις αποφασεις
των Αγιων Πατερων των Αγιων οικουμενικων συνοδων και οι Αγιοι Πατερες πλανηθηκαν υπο του πονηρου οφεως ,οπως τρανως διακηρυτει;
Μηπως εχει το αλαθητο ,οταν λεει και οι αλλες θρησκειες σωζουν ,και οτι το κορανιο ειναι αγιοι
συμφωνητε και σ αυτα με τον οικουμενικο σεβασμιωτατε
και οταν πει ο οικουμενικος οχι λετε οχι και οτι πει ναι λετε ναι.
Σ αυτα που ο Θεος λεει ναι και ο οικουμενικος πει οχι λετε οχι;

Ανώνυμος είπε...

Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν είναι ένας «κανένας», ένας «οποιονδήποτε», αλλά η Εκκλησία του είναι αυτή που ως η αρχαιότερη και εκ τούτου Μητέρα όλων των Εκκλησιών – από τα Ιεροσόλυμα ξεκίνησε η παγκόσμια αποστολή κατά βουλή Θεού - και ως φύλακα των Αγίων Τόπων έχει διαχρονικά και από τη φύση της μια αυθεντική ευαγγελική πρεσβεία τιμής (χωρίς βέβαια ιδιαίτερες εξουσίες η προνόμια, αφού όλες οι αυτοκέφαλες Εκκλησίες κατά τους ιερούς κανόνες είναι ίσες μεταξύ των). Ως τέτοιος έχει μια συμβολική κεντρική θέση στην Εκκλησία του Χριστού, και στους Αγίους Τόπους συρρέουν όντως οι Χριστιανοί απ'ολο το κόσμο, όπως το προκήρυξαν οι Προφήτες.
Ειρηναία Μοναχή

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com