19 Σεπ 2019

Σοβαροί προβληματισμοί γύρω από την συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Ουκρανού Ουνίτη Σεβτσούκ στο Βατικανό.

Σοβαροί προβληματισμοί γύρω από την συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Ουκρανού Ουνίτη Σεβτσούκ στο Βατικανό.
Matfey Shaheen

Η επίσημη ιστοσελίδα της «Ουκρανικής Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας – (ΟΕΚΕ)» αναφέρει ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον ηγέτη της (Ουνιτικής) ΟΕΚΕ κατά την διάρκεια επισκέψεώς του στο Βατικανό. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.  
Ο Πατρ. Βαρθολομαίος και ο Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, και ειδικότερα τις «οικουμενικές σχέσεις» μεταξύ των Ουνιτών και της σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας – (ΟΕΟ)», η οποία δημιουργήθηκε από τον Πατρ. Βαρθολομαίο και σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.  
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Σβιατοσλάβ εξέφρασε στον Πατρ. Βαρθολομαίο την ελπίδα ότι «με την χορήγηση αυτοκεφαλίας, ο οικουμενικός διάλογος με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα αναβαθμιστεί σε ένα υψηλότερο ποιοτικά επίπεδο. Από την ιστορική αυτή στιγμή της ανακήρυξης αυτοκεφαλίας της ΟΕΟ, ο κύριος συνομιλητής στον οικουμενικό διάλογο για την ΟΕΚΕ δεν είναι πλέον η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία».  
Βεβαίως από κανονικής άποψης και στα μάτια των Ορθοδόξων Εκκλησιών παγκοσμίως, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπάρχει μία ανεξάρτητη Εκκλησία στην Ουκρανία με πιστούς Ουκρανούς ιεράρχες και κληρικούς οι οποίοι ποιμαίνουν τους πιστούς της Ουκρανίας. 
Όπως επισημάνθηκε άλλωστε λεπτομερώς από εμπειρογνώμονες, το καθεστώς αυτονομίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απολαμβάνει στην πραγματικότητα περισσότερες ελευθερίες απ’ ότι το αποκαλούμενο «αυτοκέφαλο» της μη αναγνωρισμένης σχισματικής ΟΕΟ· σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε ακόμη και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, γνωστός για τις ήπιες τοποθετήσεις του, να πει ότι οι σχισματικοί έλαβαν τόμο σκλαβιάς και όχι αυτοκεφαλίας.
Τονίσθηκε από ειδικούς ότι η αυτόνομη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει περισσότερες ελευθερίες και από αυτές που παραχώρησε η Κωνσταντινούπολη στην Εκκλησία της Ελλάδος όταν Της έδωσε αυτοκεφαλία, αναφέροντας συγκεκριμένα την ανεξάρτητη αγιοκατάταξη των αγίων.  
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διερωτάται κανείς γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συζητά για τις προοπτικές ενός οικουμενικού διαλόγου ανάμεσα στην φερόμενη αυτοκέφαλη ΟΕΟ και τους Ουνίτες. Αν η ΟΕΟ είναι πραγματικά αυτοκέφαλη, δεν θα συζητούσε μια άλλη Εκκλησία στη θέση της για τις δυνατότητες των δικών της διαλόγων, διότι η Εκκλησία αυτή θα είχε μηδενική επιρροή στην κυβέρνηση και τις πολιτικές μιας αυτοκέφαλης Εκκλησίας, ακόμη κι αν είναι η μήτηρ Εκκλησία.  
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο επικεφαλής των Ουνιτών Σεβτσούκ πρότεινε επίσης να δημιουργήσει ο Πατρ. Βαρθολομαίος μια μεικτή επιτροπή Ορθοδόξων και Ουνιτών για να «δώσει νέα ώθηση στον οικουμενικό διάλογο». 
Ο Πατρ. Βαρθολομαίος εξήγησε τα βήματά που ακολούθησε για την «χορήγηση αυτοκεφαλίας» στην ΟΕΟ, κάτι το οποίο θα πρέπει να ήταν συναρπαστικό για τους Ουνίτες, εάν λάβουμε υπόψη ότι για τους ίδιους τους Ορθοδόξους τούτη η διαδικασία ήταν ακατανόητη.  
Ο επικεφαλής των Ουνιτών εξέφρασε την «χαρά» του που τα μέλη της «Κιεβινής Εκκλησίας θυμούνται ότι η Μήτηρ Εκκλησία τους είναι η Κωνσταντινούπολη».
Ο Πατρ. Βαρθολομαίος τότε επαίνεσε την «ανοικτότητα της Ουκρανικής Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας προς την οικουμενική κοινωνία». Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Πατρ. Βαρθολομαίος αποφοίτησε από το Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Γρηγοριανού Πανεπιστημίου Ρώμης και στηρίζει τον οικουμενικό διάλογο.
Το OrthoChristian ανέφερε νωρίτερα ότι ο η ηγέτης της σχισματικής ΟΕΟ Επιφάνιος, κάλεσε τους «Ορθόδοξους» να συνεργαστούν με τους Ουνίτες για τα «εθνικά συμφέροντα».
Όλα αυτά εγείρουν σοβαρά ζητήματα, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι Ουνίτες ήταν ιστορικά ανάμεσα στους μεγαλύτερους διώκτες της Ορθοδοξίαςειδικά στην Ουκρανία, και επίσης ότι σήμερα εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στους διωγμούς και στις επιθέσεις εναντίον των πιστών της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Η πιθανή συνεργασία τους με τον άλλο πρωταρχικό διώκτη της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία -την σχισματική ΟΕΟ- δημιουργεί μία τρομακτική εικόνα. Για παράδειγμα, μέλη της ΟΕΟ (του Επιφάνιου) τέλεσαν κηδεία μαζί με Ουνίτες σε πραγματικά μέλη των SS, έχοντας από πίσω τους μία βλάσφημη εικόνα της Θεοτόκου με στρατιώτες που φορούν ναζιστικές στολές. Οι σχισματικοί και αιρετικοί «κληρικοί» σχολίασαν ότι θεωρούν ότι τα μέλη των SS είναι ήδη άγιοι.  

Τοιχογραφία σε ναό της σχισματικής ΟΕΟ που αναγνώρισε η Κωνσταντινούπολη, απεικονίζει την Θεοτόκο μαζί με στρατιώτες που φορούν την Γερμανική Ναζιστική στολή.

[σ.σ. Η  βλάσφημη εικόνα της Θεοτόκου με τους Γερμανούς Ναζί στρατιώτες φαίνεται και σε ΑΥΤΟ το βίντεο που κάνουν την τελετή. Η τοιχογραφία αυτή φαίνεται καλά στο 0.26 του βίντεο]
Ο «κλήρος» των Ουνιτών έχει τελέσει συχνά μνημόσυνα για τους Ναζί με τιμητικά αγήματα που φορούν ναζιστικές στολές. Υπήρξε επίσης ένα περιστατικό όταν ένας υψηλόβαθμος Ουνίτης «ιερέας» δόξαζε τους συνεργάτες των Ναζί στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και προέτρεπε σε τρομοκρατία και δολοφονίες.  
Υπήρξε επίσης και μια άλλη τρομακτική στιγμή όταν ο διαβόητος Ουνίτης «ιερέας» Νικολάι Μεντίνσκι [Nikolai Medinsky] επιτέθηκε σε ηλικιωμένες Ορθόδοξες γυναίκες την ώρα που άρπαζε μία εκκλησία στην πόλη Κολομία [Kolomyya]. Αυτός και οι συνάδελφοί του Ελληνόρυθμοι Καθολικοί «ιερείς» εκείνη την ώρα έλεγαν: «Δεν θα σας πετάξουμε ψίχουλα Μοσχοβίτικα γουρούνια. Είστε βιομάζα χωρίς δικαιώματα. Δεν θα πάρουμε μόνο αυτήν την εκκλησία από εσάς, θα τα πάρουμε όλα. Θα σας πετάξουμε έξω από την γη μας και από την Λαύρα των Σπηλαίων!»
Η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων δημιούργησε στην αγγλική γλώσσα ένα Youtube βίντεο για τις επιθέσεις των Ουνιτών κατά των Ορθοδόξων. 
Ο Ουκρανός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ροστισλάβ Γιαρίμα (Rostislav Yarema), Διδάκτωρ Θεολογίας από την Λβιβ -Δυτική Ουκρανία, γράφει, ότι το 1990 υπήρχαν 2,639 ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Γαλικία (Δυτική Ουκρανία) και από το 1990 έως το 1997 οι Ουνίτες άρπαξαν γύρω στις 2,000 ενορίες. Περίπου 1,000 από αυτές τις ενορίες ήταν μόνο στην Επαρχία Λβιβ.
Συνεπώς προκαλεί ανησυχία το ότι ο Πατρ.  Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον ηγέτη των μεγαλύτερων διωκτών της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία και συζήτησε μαζί του την εξέλιξη του οικουμενικού διαλόγου.  
Οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν θερμά ο ένας τον άλλον και αντάλλαξαν δώρα. Ο ηγέτης των Ουνιτών δώρισε στον πατριάρχη ένα πιστό αντίγραφο του Ευαγγελίου της Γαλικίας και ο Πατρ. Βαρθολομαίος δώρισε στον Ουνίτη ένα ιστορικό αναμνηστικό σήμα από την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του XVI στην Κωνσταντινούπολη το 2006.  
Υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της Ουνιτικής «εκκλησίας» Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος των Ουνιτών και των σχισματικών είναι να δημιουργήσουν ένα ενιαίο πατριαρχείο, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη. «Δεν είναι ουτοπική σκέψη, όπως λένε κάποιοι. Ο στόχος του οικουμενικού κινήματος είναι αυτός», δήλωσε ο Σεβτσούκ.  
...………………………………………………..
Μετάφραση Φαίη.Τας Θύρας Τας Θύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com