2 Αυγ 2019

Επίσκεψη αντιπροσωπείας σχισματικών της Ουκρανίας σε Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδας

Τι αναφέρουν οι Ουκρανοί για την επίσκεψη.

“Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, στις 25 και 26 Ιουλίου 2019, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη επίσημης αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία.
Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Αρχιεπίσκοπο Τσερνιβτσί και Χοτίν κ. Γερμανό, τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής του Κιέβου, Πρωθιερέα Βαλέριο Σεμάντσο και τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της Μπογιάρκα, Πρωθιερέα Βασίλειο Λίλο. Οι εκπρόσωποι του ουκρανικού κλήρου επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδος, την Θεσσαλονίκη. Στις 25 Ιουλίου 2019 τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Ηγούμενος της οποίας είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.
Η εν λόγω Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τους μαθητές του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Σύμφωνα με την Παράδοση ακριβώς εκεί βρισκόταν «η οικία του Ιάσωνος», ενός από τους Εβδομήκοντα Αποστόλους, συγγενή του αποστόλου Παύλου, ο οποίος βρήκε εκεί καταφύγιο από τους Ιουδαίους (Πραξ. ιζ΄ 5-7). Στη Λειτουργία στη Μονή των Βλατάδων ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι του Προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη και Ουκρανοί που διαμένουν στην Ελλάδα. Στη Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιβτσί και Χοτίν κ. Γερμανός.
Μετά από τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα (Οικουμενικό Πατριαρχείο/Εκκλησία της Ελλάδος) στην έδρα του. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την αναγνώριση της τοπικής μας Εκκλησίας από το πλήρωμα της οικουμενικής Ορθοδοξίας.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, ο οποίος έχει τον αρχαίο τίτλο «Παναγιώτατος» λόγω της μεγάλης σημασίας του εξαρχάτου της Θεσσαλονίκης στο αρχαίο Βυζάντιο. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος επιβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την θετική λύση του «ουκρανικού ζητήματος».
Με την ευλογία του Μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης ο κλήρος μας επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Θεσσαλονικέως, όπου προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του ιατρού και θαυματουργού Αγίου.
Στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄ οι Ουκρανοί κληρικοί τέλεσαν Ιερό Τρισάγιο. Έπειτα η αντιπροσωπεία από την Ουκρανία επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας η αντιπροσωπεία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς (Οικουμενικό Πατριαρχείο/Εκκλησία της Ελλάδος), όπου, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου συμμετείχε στον Εσπερινό της εορτής της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής (η Καλαμαριά είναι προάστειο της Θεσσαλονίκης). Μετά την ακολουθία του Εσπερινού ο Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος προσκάλεσε την αντιπροσωπεία σε δείπνο, όπου επίσης συζητήθηκαν θέματα της εκκλησιαστικής ζωής.
Στις 26 Ιουλίου 2019 η αντιπροσωπεία της  Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, στον Καθεδρικό Ναό της οποίας, στην πόλη του Λαγκαδά, φυλάσσονται ιερά λείψανα της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής. Εκεί πραγματοποιήθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με Αρχιερείς και κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Εκκλησιών Ελλάδος και Ουκρανίας. Η Αγία Παρασκευή είναι η ουράνια προστάτις αυτής της πόλεως γι’ αυτό η εορτή αυτή είναι ταυτόχρονα και η εορτή της πόλεως του Λαγκαδά. Ο προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας ήταν ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Συλλειτούργησαν επίσης ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος (οι Μητροπόλεις Άρτης και Τρίκκης ανήκουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε διάκριση από τις λεγόμενες Νέες Χώρες), ο Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Αρχιεπίσκοπος Τσερνοβτσί και Χοτίν κ. Γερμανός και άλλοι.
lagada germanos1
Μεταξύ πολλών εκκλησιαζομένων ήταν παρών και ο Πρόξενος της Ουκρανίας στην Θεσσαλονίκη κ. Αλέξανδρος Βορόνιν, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Χαράλαμπος Αϊβαζίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανώτατοι Έλληνες αξιωματικοί, τοπικοί κοινωνικοί παράγοντες.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να συλλειτουργεί με Ιεράρχη από την Εκκλησία της Ουκρανίας. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ευχαρίστησαν τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και τους Έλληνες αξιωματούχους για τη θερμή υποδοχή και για την κοινή προσευχή.”
Δείτε και:

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τις υποσχέσεις τους στο Θεό κατά την χειροτονία τους, αυτοί οι Έλληνες μητροπολίτες τα έχουν ως τι;;;
Μαζί με τον αφεντικό τους θα πάρουν και την άνωθεν "αμοιβή".

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της θρασυδειλίας. Δεν απαντούν ούτε με όχι ούτε με ναι και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για το επόμενο βήμα της προδοσίας. Αυτοί είναι οι θαρραλέοι και ειλικρινείς ποιμένες. Μιμούνται τους αγίους, χτυπώντας το ψέμα στα ίσα, χωρίς περιστροφές, χωρίς διφορούμενες και αμφιλεγόμενες κινήσεις. Ας μας πει κάποιος εχέφρων άνθρωπος, αν κατάλαβε μέχρι τώρα ποια είναι τελικά η ορθόδοξη θέση της ιεραρχίας μας. Ο καθένας ενεργεί "ιδιωτικά", σύμφωνα με την νέα ποιμαντική του Μητροπολίτου Λαγκαδά. Αυτό το "ιδιωτικά" θα μετατραπεί σε "μαζικά" (όχι σε συνοδικά) και θα "απολαύσουμε" τα επίχειρα της ανίερης ιδιοτέλειας. Κύριε ελέησον!!!
Σ.Η.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΛΙ ΚΑΘΕΥΔΕΙ;

Ανώνυμος είπε...

Αν αυτό δεν είναι θεομπαιξία, τότε τί είναι?

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com