28 Αυγ 2019

Η απόφαση της Δ.Ι.Σ. για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Αύγουστο (28/8/2019).
Συνήλθε χθες 27 και σήμερα 28 Αυγούστου 2019, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, στις Συνεδρίες της για τον μήνα Αύγουστο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:
Κατόπιν εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, αναγνωρίζουσα την υφισταμένη μεγάλη ανάγκη Πνευματικού Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσκυνηματικού Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού πανορθοδόξου εμβελείας, απεφάσισε την ενεργοποίηση της υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου από Αυγούστου 2012 ορισθείσης επί τω σκοπώ αυτώ Επιτροπής, εξ αφορμής μάλιστα της συμπληρώσεως 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας και εις εκπλήρωσιν του Εθνικού Τάματος των ηρώων αγωνιστών του 1821.
Πραγματοποιήθηκε η Διαβεβαίωση του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Νικοδήμου Φαρμάκη, νέου Γενικού Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ε.Κ.Υ.Ο.)., στον οποίο ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου ευχήθηκαν καλή και καρποφόρο διακονία.
Ενέκρινε τον Κανονισμό λειτουργίας της Φοιτητικής Εστίας αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, υπό την επωνυμία «Φοιτητική Εστία Αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών - Άγιος Νεομάρτυς Ζαχαρίας».
Ενέκρινε την μεταφορά στην Πάτρα, των οστών του Εθνεγέρτου Ιεράρχου Παλαιών Πατρών Γερμανού για λίγες μέρες, από την Δημητσάνα όπου ευρίσκονται, για την τέλεση μνημοσύνου και απόδοση τιμών από τον Πατραϊκό Λαό σε συνεργασία των δύο Μητροπόλεων (Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Πατρών) και των τοπικών παραγόντων, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από της Επαναστάσεως του 1821.
Διόρισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σίμωνα Δημογέροντα, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Επίσης κατήρτισε τον τελικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Μετά το τέλος των Συνεδριάσεων τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. ανέπεμψαν δέηση στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών των αοιδήμων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κυρού Νικολάου και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κυρού Ιεροθέου.
Εκ της Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το περιλάλητο Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να τεθή προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων, σε ειδική προς τούτο συγκληθησομένη Ιερά Συνοδο της Ιεραρχίας (ΙΣΙ)με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Αντί τούτου, και αφού στο μεταξύ δημιουργήθηκαν τετελεσμένα γεγονότα με την αντικανονική μνημόνευση υπό Ελλαδιτών ιεραρχών, κανονικώς υποδίκων, των σχισματικών και αυτοχειροτονήτων Ουκρανών ψευδεπισκόπων, αλλά και με άλλου τύπου ενέργειες που σηματοδοτούν ένα είδος de facto αναγνωρίσεως των Ουκρανών πραξικοπηματιών ,συζητήθηκε στο πλαίσιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), δεκατριμελούς ούσης, που αναγνώρισε το δικαίωμα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να εκχωρή την Αυτοκεφαλία (άνευ όρων και προυποθέσεων σεβασμιώτατοι;;;;) και εξουσιοδότησε σχετικώς τον αρχιεπίσκοπο να χειρισθή το όλο ζήτημα! Πρόκειται για την περίφημη "συνοδική εξουσιοδότηση" που τόσο πολύ είχε ψέξει ο μακαριστός μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος (εκοιμήθη σαν σήμερα προ εννέα ετών) ειδικά επί των ημερών του μακαριστού αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.
Ο "εξουσιοδοτηθείς" αρχιεπίσκοπος "παρέπεμψε" το θέμα στη μέλλουσα να συνέλθη τον προσεχή Οκτώβριο ΙΣΙ με το εύλογο αιτιολογικό ότι ""Δεν μπορώ να πάρω μόνος μου μια τέτοια ευθύνη, θα το πάω στην Ιεραρχία να αποφασίσει εκείνη" ...
Μα καλά, η πλειοψηφία της ΔΙΣ δεν υπέθεσε ή δεν μπόρεσε να υποθέση (λέμε τώρα...)το αυτονόητο και εξουσιοδότησε τον αρχιεπίσκοπο;
Δεν έπρεπε η ίδια να κηρύξη εαυτήν, λόγω της σπουδαιότητος του ζητήματος, αναρμόδια και να το παραπέμψη κατ ευθείαν και άνευ χρονοτριβής στην Ιεραρχία; Έπρεπε να "το πάει" ο κ.Ιερώνυμος το θέμα στην ΙΣΙ; Διά του αρχιεπισκόπου έπρεπε να αχθή στην ΙΣΙ αυτό ή διά της ΔΙΣ;
Αλλά εδώ ανακύπτει θέμα και με τους υπόλοιπους ιεράρχες και ειδικά εκείνους που υπερμαχούν της κανονικότητος. Δεν θα έπρεπε οι εν λόγω επίσκοποι από την πρώτη στιγμή διά της συλλογής υπογραφών κατ αρχήν αλλά και δι υπομνημάτων και άλλων οχλήσεων να εκζητήσουν την κατεπείγουσα συγκληση της ΙΣΙ, όχι τον Οκτώβριο οπότε αυτή αυτοδικαίως συνέρχεται , αλλά ΑΜΕΣΑ, με μοναδικό θέμα συζητήσεως και λήψεως αποφάσεων το Ουκρανικό;
Τι περιμένουν; Να αλωνίζουν για καιρό ακόμη ανενόχλητοι οι Ουκρανοί σχισματικοί ένεκα της απαραδέκτου στάσεως Ελλαδιτών μητροπολιτών; Δεν νομίζουν ότι υπέχουν βαρεία ευθύνη εν προκειμένω και ότι τυχόν χρονοτριβή από μέρους τους θα παγιώση την αντικανονικότητα;
Εσχάτη ώρα εστί! Έστω και τώρα ας υψώσουν το ανάστημά τους οι ορθοφρονούντες επίσκοποι. Ας δώσουν σθεναρή μάχη στη συνέλευση της ΙΣΙ υπέρ της κανονικότητος. Ας θέσουν τον αρχιεπίσκοπο και τους άλλους ιεράρχες προ των κολοσσιαίων ευθυνών τους. Και εάν οι τελευταίοι επιλέξουν την ολισθηρή ατραπό της ζεύξεως της επισκοπικής τους πρακτικής με τη νομιμοποίηση της αντικανονικότητας ας διαχωρίσουν τις ευθύνες τους μαζί με τον πιστό λαό του Θεού αψηφώντας τις όποιες συνέπειες.
Άγιε Κυθήρων! Το υγιώς φρονούν ποίμνιο περιμένει πολλά από εσάς. Είστε από τους λίγους ιεράρχες που ύψωσαν στεντόρεια φωνή εναντίον του εκκλησιαστικού εν Ουκρανία πραξικοπήματος, μνήμων των φρικτών αρχιερατικών όρκων που δώσατε κατά τη στιγμή της χειροτονίας σας, περί σεβασμού των ιερών κανόνων. Προσβλέπουμε σε σας! Μην υποστείλετε τη σημαία του αγώνα! Μην αρνηθείτε τον εαυτό σας στη μέλλουσα να σηγκληθή Ιεραρχία!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

1)ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ,ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ!!!ΣΥΝΟΔΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ; 2)ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣ.ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ "ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ"ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.ΥΠΟ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑ ΣΤΗΝΟΝΤΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ.ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ;ΟΡΘΟΔΟΞΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΣΟΥ,ΜΙΛΗΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ.ΠΡΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Άντε και εις ανώτερα... Με το καλό και στο Βατικανό...Σήκω Καντιώτη από τον τάφο, Γέροντα Γεώργιε Καψάνη, που'σαι να δεις τα χάλια τους...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com