16 Απρ 2019

Δεν είναι μόνο ο Έλγιν κλέφτης

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΓΙΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε ομιλία του στο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που έκλεψε ο Έλγιν από την Ελλάδα. Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς ημερίδας «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα». 

Αυτή η ημερίδα, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, «εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μεγάλου και δίκαιου αγώνα με παγκόσμιες διαστάσεις, ήτοι του αγώνα για την αποκατάσταση του αναμφισβήτητα πιο εμβληματικού Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Παρθενώνα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του τόνισε επίσης ότι «ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά, αφορά τον πολιτισμό, εν γένει, δοθέντος ότι, κατ' αποτέλεσμα, η δικαίωσή του θα είναι έμπρακτη επιβεβαίωση της έννοιας του πολιτισμού ως κορυφαίου επιτεύγματος του ανθρώπινου πνεύματος». 
Το σκεπτικό του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεν ορθό, αλλά δεν έκλεψε μόνο ο Έλγιν αρχαιότητες τεράστιας ιστορικής, εθνικής και καλλιτεχνικής αξίας από τον τόπο μας. Το Μουσείο του Λούβρου είναι γεμάτο με ελληνικές αρχαιότητες (με τη «διασημότερη» όλων την Αφροδίτη της Μήλου). 
Το Βατικανό, η Ρώμη, η Βενετία άκμασαν και αναπτύχθηκαν πολιτισμικά και οικονομικά από το μεγάλο πλιάτσικο που έκαναν οι Σταυροφόροι στην Κωνσταντινούπολη το 1204. Η Γλυπτοθήκη του Μονάχου έχει δεκάδες ελληνικές αρχαιότητες (μερικές από αυτές ο Κούρος του Μονάχου [540 π.Χ.], ο Κούρος της Τενέας [560 π.Χ.] και τα γλυπτά του Ναού της Αφαίας, στην Αίγινα [510-480 π.Χ.]).
Αν το ελληνικό κράτος επικεντρώνει σε έναν μόνο στόχο, αμελώντας να κάνει έστω μνεία ή επίσημη κίνηση για τον επαναπατρισμό και των άλλων... κλοπιμαίων, τότε είναι σαν να στέλνει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι εμείς θέλουμε μόνο όσα βούτηξε ο Έλγιν και καλώς πλιατσικολόγησαν όλοι οι άλλοι (Βενετσιάνοι, Γερμανοί, Γάλλοι κ.ά.) τους θησαυρούς μας.
Να τα ζητήσουμε όλα και να μη σταματήσουμε ποτέ να προσπαθούμε και να επιμένουμε.
dimokratianews,16.04.2019

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο εγγυητής του Πολιτεύματος συνήθως ηθικολογεί. Ακατάπαυστα, ανιαρά και άσκοπα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com