10 Αυγ 2017

Πώς η Μπόκο Χαράμ στρατολογεί και φανατίζει γυναίκες και παιδιά

BOKO HARAM
Οι περισσότεροι από τους βομβιστές αυτοκτονίας που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες της Boko Haram για να σκοτώσουν άμαχο πληθυσμό είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και δημοσιεύει το CNN. Ερευνητές του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας από το Πανεπιστήμιο του Yale ανέλυσαν 434 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν οι μαχητές της Boko Haram της Νιγηρίας από το 2011 και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τουλάχιστον οι 244 από τις 338 επιθέσεις για τις οποίες υπάρχουν περισσότερα στοιχεία είχαν δράστες γυναίκες.

Πώς αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών
Οι γυναίκες βομβίστριες της Boko Haram αυξήθηκαν μετά την απαγωγή 276 γυναικών ηλικίας 16-18 ετών από τους σχολικούς κοιτώνες τον Απρίλιο του 2014. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο έγκλημα ήταν η αιτία της δημιουργίας της παγκόσμιας εκστρατείας «Bring Back Our Girls». «Αμέσως μετά τις απαγωγές, ο αριθμός των γυναικών της Boko Haram ανέβηκε στα ύψη», σχολιάζει ο Jason Warner, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο West Point. Σύμφωνα με την έκθεση, η Boko Haram άρχισε να χρησιμοποιεί βομβίστριες αυτοκτονίας αφού συνειδητοποίησε τη δυναμική που προσφέρει το φύλο και το νεαρό της ηλικίας στο προφίλ της.
Βομβιστής ετών 7
Από τους 134 βομβιστές αυτοκτονίας, των οποίων η ηλικία έχει ταυτοποιηθεί, το 60% ήταν έφηβοι και παιδιά. Ο νεότερος τρομοκράτης που έχει μέχρι σήμερα εντοπιστεί ήταν μόλις 7 ετών. Η Boko Haram χρησιμοποίησε τέσσερις φορές περισσότερα κορίτσια από αγόρια, σύμφωνα με τη μελέτη. Η Ellen Chapin, ερευνήτρια στο Yale δήλωσε στο CNN πως η οργάνωση έχει στρατολογήσει 42 έφηβα κορίτσια και 23 μικρά κορίτσια (12 ετών και κάτω), σε σύγκριση με 11 εφήβους και 5 μικρά αγόρια.
Από τα πυρά της Boko Haram έχουν πέσει νεκροί περίπου 35.000 άνθρωποι τα τελευταία έξι χρόνια. Ένας εκ των ερευνητών εξηγεί πως η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων είναι αθώοι, καθημερινοί άνθρωποι που ζουν στη Νιγηρία και στο Καμερούν, δεν πρόκειται δηλαδή για κυβερνητικούς, ούτε για στρατιωτικούς.
Γιατί επιλέγουν γυναίκες και παιδιά
Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν πως υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους επιλέγονται οι γυναίκες και τα παιδιά για τις επιθέσεις και ένας από αυτούς είναι ότι και οι δύο ομάδες είναι πιο «ευέλικτες». Με άλλα λόγια, μπορούν να κρύψουν εκρηκτικές ύλες κάτω από τα ρούχα τους, μέσα σε τσάντες, ενώ μερικές φορές οι γυναίκες κρύβουν μηχανισμούς ακόμα και στο μάρσιπο που βάζουν τα μωρά τους.
Οι ερευνητές πιστεύουν παράλληλα πως οι γυναίκες και τα παιδιά είναι πιο επιρρεπείς στις προσπάθειες στρατολόγησης, δηλαδή με μεγαλύτερη ευκολία μπορεί να υποστούν πλύση εγκεφάλου ή να πιστέψουν σε ψευδείς υποσχέσεις. 
Στο Maiduguri, μια πόλη που χτυπήθηκε σκληρά από τη Boko Haram, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ομάδων για τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Μερικές γυναίκες προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην τρομοκρατική οργάνωση, ενώ άλλες αναγκάζονται να στραφούν εκεί λόγω της φτώχειας. Πολλές από αυτές που έχουν αγανακτήσει από την ανισότητα, τις διακρίσεις εις βάρος τους λόγω του φύλου τους και τη βαθιά εδραιωμένη πατριαρχία, έχουν αποφασίσει να ενταχθούν στην Boko Haram εθελοντικά ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή, ανέφερε μια έκθεση του International Crisis Group (ICG).
«Για κάποιες γυναίκες που αισθάνονται παγιδευμένες στην καθημερινότητά τους, η Μπόκο Χαράμ προσφέρει μια απόδραση», είχε πει στο παρελθόν ο Ρινάλντο Ντεπάγν, διευθυντής για τη δυτική Αφρική του ICG. «Όμως αυτό αποδεικνύει την τεράστια απόγνωση των γυναικών (…) και την αποτυχία της κοινωνίας στη βορειοανατολική» Νιγηρία, εξήγησε στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com