16 Μαΐ 2017

Αναισθησιολόγοι Σάμου κατά αμβλώσεων: Απέχουν από τις επεμβάσεις για λόγους «ηθικής συνείδησης»

Το σύνολο των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου, με απόφασή τους που κοινοποιήθηκε έγγραφα στη διοίκηση του νοσοκομείου, αρνούνται να χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Σύμφωνα με το σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ που μετέδωσε την είδηση αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει πως «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».
Να σημειώσουμε ότι μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν διακοπές κυήσεως στο Νοσοκομείο, με τη συναίνεση της εγκύου ή των γονέων σε περιπτώσεις ανήλικης, όπως εξάλλου και ο νόμος ορίζει.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ πάντα, η διοίκηση του Νοσοκομείου φαίνεται να μην έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει τους αναισθησιολόγους και τους μαιευτήρες να συμμετάσχουν σε διακοπή εγκυμοσύνης και έτσι το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αφού οι γυναίκες που αποφασίζουν να μη συνεχίσουν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης την οποία δεν επιθυμούν, δεν θα μπορούν να το κάνουν στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού που είναι το νοσοκομείο Άγιος Παντελεήμονας αλλά να ταξιδέψουν για αυτό στην Αθήνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ) Από huffingtonpost

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άριστα πράττουν οι συνάδελφοί μου σχετικώς.
Σας πληροφορώ ότι και σε άλλα Νοσοκομεία ιατροί άλλων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία αρνούνται την οιαδήποτε "συνεισφορά" τους σε αυτήν για λόγους ηθικής και θρησκευτικής συνειδήσεως.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι να τους ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους, ώστε να πάψει αυτή η γενοκτονία των ανυπεράσπιστων εμβρύων.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους! Ολοένα και λιγοστεύουν οι ευσυνείδητοι αυτή την εποχή στο χώρο της υγείας, τι να πω,και πάλι πολλά συγχαρητήρια! Θέλω να βλέπω πολλά πάρα πολλά ελληνόπουλα στις γειτονιές,να τρέχουν ανέμελα, να μας χαμογελούν, να δίνουν νότα ομορφιάς και αισιοδοξίας στο γκρίζο.

Χρήστος είπε...

Άξιοι επιστήμονες και άνθρωποι. Και χωρίς ηττοπάθειες

Ανώνυμος είπε...

Εὖγε στοὺς γιατροὺς αὐτούς!
Στὴν Γαλλία, πάντως, ἀποτελεῖ ἀδίκημα πειθαρχικὸ (καὶ ποινικὸ - ἀλλὰ γιὰ αὐτὸ τὸ δεύτερο δὲν εἶμαι σίγουρος)ἡ ΑΡΝΗΣΗ τοῦ γιατροῦ ἤ των νοσηλευτῶν νὰ "παράσχουν τὶς ὑπηρεσίες τους" σὲ περιπτώσεις "ἑκουσίας διακοπῆς τῆς κυήσεως", δηλαδή, τιμωρεῖται ἡ ἄρνηση τῆς συνέργειας σὲ φόνο!
Ἱστολόγια ποὺ προσφέρουν σὲ γυναῖκες βοήθεια καὶ συμβουλές, γιὰ ν᾽ ἀποφύγουν τὴν ἔκτρωση,τέθηκαν ἐκεῖ (Γαλλία) ἐκτὸς νόμου.
Καὶ στὰ δικά μας, ὁσονούπω!

Ανώνυμος είπε...

Σας παραθέτω την επιεικέστατα κατάπτυστη σχετική παρέμβαση του κ.Βαρνάβα, γενικού γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατά τα άλλα..., που αποκαλύπτει το μέγεθος της ηθικής διαβρώσεως που μαστίζει μερίδα του ιατρικού κόσμου της χώρας μας!
http://www.samostimes.gr/portal2/index.php/nea-samos/koinonia/111-na-lavoun-thesi-oloi-oi-foreis-tou-nisioy-gia-to-thema-tis-diakopis-ton-ektroseon
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com