29 Δεκ 2016

Μνήμη των 14.000 νηπίων μαρτύρων (29 Δεκεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των 14.000 νηπίων μαρτύρων.

Ο Βασιλιάς Ηρώδης, μόλις αντελήφθηκε ότι οι Μάγοι από την Περσία δεν επέστρεψαν να τον ενημερώσουν, αλλά έφυγαν «δι άλλης οδού», θύμωσε τόσο πολύ ώστε διέταξε τη σφαγή των Μαρτύρων Νηπίων από την περιοχή της Βηθλεέμ, στην προσπάθειά του να εξοντώσει τον νεογέννητο Χριστό, που, όπως πίστευε, προοριζόταν για βασιλιάς των Ισραηλιτών.
Γράφει ο Συναξαριστής: «Εις μάτην εκοπίασεν ο παράφρων, μη ειδώς ότι βουλήν Θεού άνθρωπος εμποδίσαι ου δύναται. Όθεν εκείνοις προεξένισεν Βασιλείαν Ουρανών, εαυτού δε κόλασιν αιώνιον».
Η Εκκλησία, έχοντας υπόψη αφ’ ενός ότι αυτά τα βρέφη έφυγαν από τη ζωή άδικα, και σε μια αθώα ηλικία, και αφ’ ετέρου ότι ο Θεός είναι Θεός αγάπης και γνωρίζει τον καθένα μας ακόμη και πριν από τη γέννησή του, τα έχει κατατάξει στον κατάλογο των Μαρτύρων της Εκκλησίας. Κάποιοι, ωστόσο, από άγνοια κινούμενοι, στέκονται με απορία, θεωρώντας τον Θεό ως υπαίτιο της σφαγής, από την οποία διασώθηκε το Θείο Βρέφος.
Όσοι απασχολούν τη διάνοιά τους με αυτό το γεγονός, δεν πρέπει να αγνοούν ότι τη σφαγή τη διέταξε με θυμό ο Ηρώδης, και όχι ο Θεός. Ακόμη, κίνητρό της πράξης αυτής ήταν η κακία, η φιλοδοξία και ο εγωισμός του βασιλιά και όχι η επιθυμία για σωτηρία του Θεανθρώπου Χριστού. Εξάλλου, η απώλεια της ζωής σε οποιαδήποτε φάση της, είναι κάτι το θλιβερό, διότι ο άνθρωπος γεννήθηκε για τη ζωή και όχι για το θάνατο.
Ας μην λησμονούμε ότι αυτό που, εν τέλει, έχει αξία, δεν είναι το πόσο χρονικό διάστημα ζει ο άνθρωπος αλλά το αν κατορθώνει να γίνει κληρονόμος της αιωνιότητας από την παρούσα ζωή. Κάτι που με βεβαιότητα έχουν κατορθώσει τα σφαγιασθέντα νήπια την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, καθώς και όλοι εκείνοι που επαγρυπνούν πνευματικά και αγωνίζονται ταπεινά.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Εκκλησία Κύπρου -churchofcyprus

1 σχόλιο:

ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

τι ναπουμε για το φρικτο εγκλημα των εκτροσεων να στεναζουμε και να κλαιμε πρεπει ο ηρωδης μολοις γενηθηκε ο Χριστος μη χριστιανος ακομη και εσφαξε τα αγια νηπια στην σημερινη εποχη 2016 στην ελλαδα των αγιων και των μαρτυρων οι χριστιανες υποτιθεται να σφαζουν τα παιδια τους ελλας κλαιουσα τα τεκνα αυτης και δεν μιλαει κανενας γιατι κανεις ιεραρχης δεν ασχωλειτε με το καυτο αυτο θεμα; γιατι ειναι στον οικουμενισμο και αυτο. που ειναι η αθανατη φωνη του πατρος αυγουστινου βοα η ουρανια φωνη στα περατα της οικουμενης δολοφονοι αλαξτε τις ταμπελες ιατρεια και βαλτε σφαγια ελεγε μεγας αυγουστινος σβηνουμε σαν εθνος στην ελλαδα απο το πρωι ως το βραδι μισος ελληνας γενιεται ενω στην τουρκισ δεκα τουρκοι γενιουνται μονοι μας θα θαψουμε το εθνος αξιζει ν αακουσουμε αυτες τις αθανατες ομιλιες ειναι καιρος να κανουμε αγωνα και γιαυτο το θεμα να πραισβευει απο τον ουρανο ο πατηρ να ελενξει καπιος το εγκλημα των εκτρωσεων

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com