25 Νοε 2016

Η σκόπιμη ανάγνωση αποσπάσματος παλαιότερου κειμένου του κ. Δ. Τσελλεγγίδη, στη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Συνεδρίαση Ιεραρχίας
Η ΣΚΟΠΙΜΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ κ. Δ. ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
Η σκόπιμη ανάγνωση αποσπάσματος από παλαιότερο κείμενο του καθηγητή κ. Δ. Τσελεγγίδη, όπου χρησιμοποιούνται οι όροι Καθολική Εκκλησία (για τον Παπισμό) και Προτεσταντική Εκκλησία, στη Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για τη Σύνοδο της Κρήτης, θα έπρεπε να αποφευχθεί, για τον λόγο ότι η αναφορά του αυτή πολλάκις έχει ανασκευασθεί. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτή η παλαιότερη αναφορά του ως επιχειρηματολογική απάντηση, καθότι έχει τόσες φορές ανασκευασθεί, και εξακολουθεί να ανασκευάζεται, που την καθιστά ως μηδέποτε υπάρξασα.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε ακόμα και σε διαφορετικές αναφορές Αγίων της Εκκλησίας μας, οι οποίες δεν εκφράζουν εν τέλει την όλη στάσης τους, όπως για παράδειγμα η περίπτωση αναφοράς του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου για τη Σύνοδο. Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει την αναφορά του Αγίου Γρηγορίου για τη Σύνοδο, η οποία δεν συνάδει με την όλη συνοδική στάση του; Η αναφορά του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου για τη Σύνοδο, για την οποία ομιλούμε είναι η εξής : «Έχω μεν ούτως, ει δει ταληθές γράφειν ώστε πάντα σύλλογον φεύγειν επισκόπων· ότι μηδεμιάς Συνόδου είδον τέλος χρηστόν· μηδέ λύσιν κακών μάλλον εσχηκός, ή προσθήκην! Αεί γαρ φιλονεικίαι και φιλαρχίαι.. Δια τούτο εις εμαυτόν συνεστιάζων. Και μόνην ασφάλειαν ψυχής την ησυχίαν ενόμισα» (επ. ΡΑ΄). Aναφέρει δηλαδή ότι οι Σύνοδοι δεν κάνουν τίποτε ή μάλλον βλάπτουν και θα ήταν προτιμότερο να μη γίνονται καθόλου.
Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον λόγο αυτό του Αγίου Γρηγορίου και να καταλήξει σε αυθαίρετα συμπεράσματα; Ο Άγιος αυτός, ο «μύστης των δογμάτων» και της «Θεολογίας πηγή», είχε αυτή τη συνοδική στάση; Φυσικά όχι. Θα μπορούσε να γίνει χρήση αυτής της φράσης, που ποσώς δεν εκφράζει την όλη συνοδική στάση του; Φυσικά όχι.
Επίσης ότι το έτος 382μ.Χ παρά την προτροπή του αυτοκράτορα προς τον Άγιο Γρηγόριο για να συμμετάσχει στη Σύνοδο, ο Άγιος δεν δέχθηκε. Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει αυτή τη μεμονωμένη στάση του μεγάλου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας, ως δήθεν εκφράζουσα την όλη στάση του για τη Σύνοδο; Φυσικά όχι, και μόνο ιδιοτελής εμπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιο εγχείρημα.
Ας μη λησμονείται και ο λόγος του Αγίου Φωτίου που ομιλεί για τυχόν λάθη από Αγίους Πατέρες : «…τοις λόγοις τούτων, εν οις παρηνέχθησαν, ουχ εψόμεθα» (Αγίου Φωτίου, Επιστολή Ε΄ Προς τον Ακυλουΐας Ιωάννην Ι΄). Συνεπώς την αναφορά που δεν εκφράζουν την όλη στάση του Αγίου Γρηγορίου, δεν την ακολουθούμε αφού εν τέλει δεν εκφράζουν ούτε την όλη συνοδική στάση του. Ούτε φυσικά μπορεί να γίνεται χρήση για οποιαδήποτε ενάντια επιχειρηματολόγηση. Το «ουχ εψόμεθα» του Αγίου Φωτίου υποδεικνύει επακριβώς τη στάση μας σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Πιστεύομε ακράδαντα ότι η σκόπιμη ανάγνωση αποσπάσματος από παλαιότερο κείμενο του καθηγητή κ. Δ. Τσελεγγίδη, όπου χρησιμοποιούνται οι όροι Καθολική Εκκλησία (για τον Παπισμό) και Προτεσταντική Εκκλησία, στη Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για τη Σύνοδο στο Κολυμπάρι της Κρήτης, θα έπρεπε να αποφευχθεί.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άξιο σχολιασμού είναι και το γεγονός ότι η αναφορά αυτή στο παλιό κείμενο του κ. Τσελεγγίδη έγινε από τον Μητροπολίτη Κατσορίας. Γνωρίζω καλά ότι το ίδιο απόσπασμα έχει διαβάσει ο Μητροπολίτης αυτός και ενώπιον κληρικών αλλά και άλλου επισκόπου ως επιχείρημα σε μια προσπάθεια απαξίωσης του καθηγητή Τσελεγγίση. Ο κατά τα λοιπά φιλακόλουθος Μητροπολίτης, ο προβαλλόμενος ως χαμηλών τόνων, έχει γίνει προεξάρχων της πανηγύρεως εγκωμιασμού του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και κατακεραυνώνει με κάθε τρόπο όσους αντιστέκονται στην πατριαρχική οικουμενιστική πορεία. Δυστυχώς...

Απόστολο είπε...

Αλάθητα στον ορθόδοξο κόσμο δεν υπάρχουν. Είναι αισχρό αυτό που έκαναν και δείχνει καθαρά τις προθέσεις. Απομόνωσαν φράση. Γιατί δεν διάβασαν και τα κατεβατά που τους έστειλε τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον; Κατά περίπτωση, κατά συνείδηση, κατά το κοινωνικό περιβάλλον και δι' Αγίου Πνεύματος ενεργεί ο Ορθόδοξος. Σαν να οδηγεί αυτοκίνητο. Σταθερό τιμόνι, πορεία προς τον ποθούμενο στόχο αλλά ποτέ δεν θα πατήσει φρένο ή γκάζι ακριβώς στο ίδιο σημείο. Περίπου εκεί. Αυτεξούσιο και Ελευθερία λέγεται αυτό. Βέβαια είναι ελεύθερος να βγεί και από τον δρόμο. Το τι θα συμβεί τότε το γνωρίζουμε πολύ καλά. Μπορεί όμως να το κάνει. Κι ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός επίπληττε όσους ξυρίζονταν τότε και καλά έκανε διότι κοινωνικά ο κόσμος σκανδαλίζονταν. Αν ζούσε σήμερα θα το έκανε; Είναι τόσο απλά τα πράγματα!

Ανώνυμος είπε...

Τοσο σοβαρό επιχείρημα βρήκαν να προσκομίσουν ; Μεγάλη η ένδειά τους ! Καί ο Καστορίας λοιπόν του ιδίου φυράματος !

Ανώνυμος είπε...

Ψαχνουν να βρουν ερεισμστα για την αιρεση τους με πατριαρχικη ευλογια

Ανώνυμος είπε...

Τά κείμενα του κ. Τσελεγγίδη μέ τά οποία υποδεικνύεται η αγαπημένη λατινογενής αίρεση τους, τα αποκρίπτουν δια να πωλήσουν υπηρεσίας στο Φανάρι.

Νικόλαος Ἀγγελίδης είπε...

Ω ΠΤΩΧΕ ΙΕΡΑΡΧΗ!

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ κ. ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο κ. ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ (ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ), ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ (ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ) ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ (ΚΑΙ ΟΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚ.).

ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ

Ανώνυμος είπε...

Δεν το περίμενα αυτό από τον μητροπολίτη Καστορίας που φημίζεται για την ευλάβεια και την παραδοσιακότητα του.

Unknown είπε...

Αν οι σημειώσεις του κ.Τσελεγγίδη είναι ανακριβείς, τότε γιατί ακόμα διδάσκονται; Απόσυρση και διόρθωση κάνεις σε δογματικά κείμενα και όχι απλά επεξηγήσεις!!! Από την άλλη πλευρά, ξέρει κανείς εδώ το τί είπε ακριβώς ο Καστορίας ή απλά γράφουμε κάτι για να γράψουμε; Καραμελίτσες για να περνά η ώρα...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com