25 Ιαν 2016

Πατριάρχης Μόσχας: «Συνεχόμενοι επί το αυτό, έχομεν σαφή συνείδησιν ότι η Εκκλησία μας είναι Μία και Καθολική»


Святейший Патриарх Кирилл выступил со словом на Собрании Предстоятелей Поместных Православных Церквей

«ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙ ΤΟ ΑΥΤΟ, ΕΧΟΜΕΝ ΣΑΦΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΝ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ» - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
Στη συνεδρία της Σύναξης των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Ορθόδοξο Κέντρο Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύης, στις 22 Ιανουαρίου 2016, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος, στην προσφώνηση του ανέφερε μεταξύ άλλων το εξής : «Συνεχόμενοι επί το αυτό, έχομεν σαφή συνείδησιν ότι η Εκκλησία μας είναι Μία και Καθολική».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Η οικουμενιστική αναφορά περί της καθ’ όλου Εκκλησίας, η οποία περιλαμβάνει και τους αποκοπέντες αιρετικούς Παπικούς ή η «θεωρία των δύο ‘’πνευμόνων’’ του Χριστού», δεν εκφράζει την Ορθόδοξη  εκκλησιαστική συνείδηση.  «Αθεολόγητη, αλλά και κυριολεκτικά βλάσφημη», χαρακτήρισε τη θεωρία των δύο ‘’πνευμόνων’’ του Χριστού, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ  κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης (σε άρθρο του που τιτλοφορείται ‘’Είναι οι Ετερόδοξοι μέλη της Εκκλησίας;’’). 

Ο λόγος του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκλησίας δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας στο ποια είναι η Μία Αγία Εκκλησία.  Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς αναφέρει : «Η Εκκλησία δεν είναι μόνο μία, αλλά και μοναδική.  Εν τω Κυρίω Ιησού δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν πολλά σώματα, κατά τον ίδιον τρόπον δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εν αυτώ πολλές Εκκλησίες.  Εν τω θεανθρωπίνω αυτού σώματι η Εκκλησία είναι μία και μοναδική, όπως ο Θεάνθρωπος, ο  Χριστός, είναι ένας και μοναδικός». 
«Συνεχόμενοι επί το αυτό, έχομεν σαφή συνείδησιν ότι η Εκκλησία μας είναι Μία και Καθολική», ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος.  Η αναφορά τούτη του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκλησίας, ας αποτελέσει κανόνα αληθείας, στην μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Δείτε σχετικά και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com