27 Σεπ 2014

Επιστολή - απάντηση Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού, σε απορία για την θεία κοινωνία παιδιών και ετεροδόξων

Αγαπητέ μου συμπατριώτη κ. Σ...,
Έλαβα το ηλεκτρονικό μήνυμά σου και εχάρηκα , αλλά και ελυπήθηκα πολύ.
1. Εχάρηκα, γιατί ο αιδ. Νικόλαος Σωτηρόπουλος, εφημέριος Καρδαμά, με την Ορθόδοξη χριστιανική συμπεριφορά του, έδειξε ότι δεν είναι «τυπολάτρης», ως εσύ τον κατηγορείς στο ηλεκτρονικό σου μήνυμα, αλλ’ ότι γνωρίζει καλά τα ορθόδοξα ιερατικά του καθήκοντα και έχει την δύναμι να τα εφαρμόζη.
Ο π. Νικόλαος ορθώς έπραξε και δεν εκοινώνησε τα παιδιά του αδελφού σου, ηλικίας 20 μηνών και 4 ετών αντίστοιχα.

Πρώτον μεν, διότι δεν ήσαν τελείως νηστικά, ως ορίζουν οι κανόνες της Εκκλησίας μας.
Δεύτερον δε, και κυρίως, διότι δεν ανήκουν εις την Ορθόδοξον Εκκλησία, αλλ’ ως εσύ ομολογείς «σε χριστιανική Λουθηριανή Εκκλησία», με την οποίαν όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει μυστηριακή κοινωνία. Δια το θέμα τούτο μάλιστα έχω αποστείλει πρόσφατα στους ιερείς μας σχετικήν Εγκύκλιόν μου ( Αριθμ. Πρωτ. 1457/20-3-2014). Σου την στέλνω.
Βεβαίως ετελέσαμε τον γάμον τους ορθόδοξα, κατ οἰκονομίαν, αλλά με την υπόσχεσι ότι τα εκ του γάμου παιδιά τους θα τα αναθρέψουν κατά το Ορθόδοξο δόγμα, όπερ δεν ετήρησαν, ως απέδειξαν τα πράγματα.
2. Ελυπήθηκα όμως πολύ, διότι εσύ, ένας αξιωματικός του Στρατού ξηράς, μορφωμένος άνθρωπος –διεθνολόγος γράφεις –δεν γνωρίζεις καλά την Ορθόδοξη χριστιανική μας πίστι και δεν ηδυνήθης να κατανοήσης, και να δικαιολογήσης θα έλεγα, την Ορθόδοξη συμπεριφορά του «ένστολου» επίσης ιερέα του χωριού μας, που ετήρησε το ιερατικόν του καθήκον εις το ακέραιον· Που ετήρησε την ουσία της χριστιανικής Ορθοδόξου πίστεως.
Κατά τα άλλα, όσα σχετικά γράφεις, αντιγράφοντας την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως ημών, είναι όλα ορθά. Αλλά, δυστυχώς, δεν τα εμελέτησες με προσοχή και δια τούτο δεν μπόρεσες να τα καταννοήσης ορθά.
3. Τέλος ελπίζω, ότι ως Ορθόδοξος Χριστιανός, ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού ξηράς και επιστήμονας άνθρωπος να δεχθής τις εξηγήσεις του αρμοδίου προσώπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ηλεία και συμπολίτη σου και να μη συνεχίσης να έχης τις ίδιες ιδέες στα θέματα της θείας Κοινωνίας, αλλά να ακολουθήσης την διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, της οποίας είσαι και εσύ και ο αδελφός σου Μέλος και ιδιαίτερα να εκτιμήσης την στάσι του π. Νικολάου. Έτσι θα αναγνωρίζεται η αλήθεια στην θεωρία και θα τηρήται στην πράξι, εσύ δε και ο αδελφός σου,   οι αγαπημένοι μου συμπατριώτες, θα ηρεμήτε, η κοινωνία μας θα ειρηνεύη και εγώ και ο π. Νικόλαος θα προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας καλύτερα.
Επί τούτοις διατελώ,
Με πατρικές ευχές
† Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δοξα τω Θεω.

Φωνη οντως Ορθοδοξου ευσεβους Ιεραρχου.

Ανώνυμος είπε...

δεσποτη μου τοση μεγαλη αμαρτια ειναι ενα παιδακι μικρο να πιη λιγο νερο..... τα βαρυτερα του νομου πρεπει να κοιταζουμε π. χρυσανθος αγιοταφιτης

Ανώνυμος είπε...

Απορουμε πως εκκλησιαζοντε τα παδια ετεροδοξων και αλλοδοξων και φθανουν να κοινωνουν με τα τα ορθοδοξα,απο τοτε που καταργησαμε στο τας θυρας τας θυρας
να απομακρυνοντε και να βγαινουν εξω οι αβαπτιστοι εχουμε τετοιου ειδους φαινομενα.Ειναι μεγαλη η ευθυνη των ποιμενων,που ταυτιζοντε με τη μεταπατερικοι θεολογια και θεωρουν κατι τετοιο ασημαντο και παραμενουν μεχρι τελους της θειας λειτουργιας ετεροδοξοι και αλλοδοξοι.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com