26 Μαρ 2014

Τελετή παράδοσης αποτμήματος ιερού λειψάνου από παπικούς σε ορθόδοξο ναό στο Maputo της Μοζαμβίκης

Διαστάσεις παίρνει το  θέμα της επανακομιδῆς ιερών λειψάνων, ποὺ «δωρίζονται» απὸ παπικούς ακόμα και σε χώρες ιεραποστολής με τους Ποιμένες  να αδιαφορούν για την αλλοίωση του ορθόδοξου φρονήματος των νεοφώτιστων χριστιανών.

Ακολουθεί η είδηση όπως την περιγράφει το ιεραποστολικό ιστολόγιο ορθόδοξη Μοζαμβίκη

Ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τις ημέρες παρουσίας της Α.Θ.Μ., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, στην Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης (14-19/2/2014), ήταν η προσφορά από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ύστερα από αίτημα του Θεοφ. Επισκόπου Μοζαμβίκης κ.Ιωάννου, αποτμήματος Ιερού Λειψάνου του Αγίου ενδόξου πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτού της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
Η τελετή παράδοσης του Ιερού Λειψάνου στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρικανική γη, έγινε στο τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας των Εγκαινίων του Καθεδρικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο Maputo της Μοζαμβίκης, στις 16 Φεβρουαρίου 2014.
Το Ιερό Λείψανο εισόδευσε εντός του Καθεδρικού Ναού και προσκόμισε στον Πατριάρχη, ο Ρωμαιοκαθολικός ιερέας του Maputo, συνοδευόμενος από την πολυμελή νεανική χορωδία της Ρωμαιοκαθολικής Eκκλησίας, η οποία έψαλε υπέροχους δοξολογικούς ύμνους προς τον Θεό. Της πομπής προπορεύονταν η εικόνα του Ευαγγελιστού Μάρκου, έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη ζωγράφου-αγιογράφου Διονύση Πάλμα.
Αφού το παρέδωσε στα χέρια του Πατριάρχου, ο Μακαριώτατος, εμφανώς συγκινημένος παρέλαβε το Ιερό Λείψανο, το ασπάσθηκε ευλαβικά και ευλόγησε τον λαό εντός του Ιερού Ναού. Στη συνέχεια, ο Ρωμαιοκαθολικός ιερέας ανέγνωσε στην Λατινική γλώσσα το επίσημο ενσφράγιστο βεβαιωτικό γράμμα γνησιότητας του αγίου Λειψάνου, προερχόμενο από Μονή στην περιοχή του Μιλάνο της Ιταλίας.
Το ιερό Λείψανο είχε τοποθετηθεί σε περίτεχνη ασημένια λειψανοθήκη, διακοσμημένη με σμάλτα, κατασκευασμένη στην Αθήνα στο εργαστήριο αγρυροχρυσοχοΐας «Γρηγόρη Κατσακιόρη», ύστερα από οδηγίες του Θεοφιλ. Μοζαμβίκης κ.Ιωάννου.
Μικρό τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Ευαγγελιστού Μάρκου, παρέμεινε εντός του Καθεδρικού Ναού, το οποίο τοποθετήθηκε σε ειδική ασημένια θήκη εντός ενός νέου ξυλόγλυπτου εικονοστασίου, επάνω στο οποίο τοποθετήθηκε περίτεχνη εικόνα βυζαντινής τέχνης του Αποστόλου Μάρκου, έργο και αυτή του καλλιτέχνη Διονύση Πάλμα.

Ο Μακαριώτατος, μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψής του στην Μοζαμβίκη, διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει το Ιερό Λείψανο στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να το καταθέσει στο σκευοφυλάκιο του Πατριαρχικού Ναού. 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φοβου τους Δαναους δωρα φεροντας!!!

Ανώνυμος είπε...

Βρηκαν αλλο κολπο δωριζουν τα Ιερα Λειψανα και ετσι συμπροσευχονται και συλλειτουργουν με τους δικους μας στους δικους μας φυσικα ναους.
Θα δουμε κιαλλα...

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια έγιναν και στο Βόλο πριν αρκετά χρόνια επί μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου, όταν οι Παπικοί μας δώρησαν τεμάχια λειψάνου του πολιούχου της πόλης, Αγ. Νικολάου. Στο Μπάρι της Ιταλίας οι συμπροσευχές και συνιεργουργίες μετά των Παπικών - δωρητών πήγαν σύννεφο....κι εμείς ακόμη αμφιβάλλουμε αν είναι όντως αληθινά.

Ανώνυμος είπε...

Αυτη η πα;πικη ψευδ-εκκλησια δεν οπλισε τους μουσουλμανους κατα των Ορθοδοξων της Βοσνιας και Κροατιας;;; Με αυτους τι δουλεια εχει η Ορθοδοξια??????Αναξιοι εμπιστοσυνης ειναι γιατι ειναι υπαιτιοι για πολλα εγκληματα..)).-

Ανώνυμος είπε...

Ζητώ συγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου στο πιο πάνω σχόλιο περί των λειψάνων του Αγ.Νικολάου που δώρησαν οι Παπικοί στη Μητρόπολη Δημητριάδος. Οι σχετικές τελετές και συμπροσευχές έγιναν στο Ρίμινι της Ιταλίας κι όχι στο Μπάρι.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com