29 Ιουλ 2013

Η Τρόικα ζητά λουκέτο στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.Τι απάντησε ο Υπουργός, κ. Θεόδωρος ΚαράογλουΑμφιβολίες για την αναγκαιότητα ύπαρξης του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς απασχολεί σήμερα 712 άτομα, φέρεται να εξέφρασε η τρόικα. 
Στην κεντρική δομή του υπουργείου απασχολούνται 392 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες που αλληλοκαλύπτονται με τις υπηρεσίες των καλλικρατικών δήμων και των περιφερειών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφ. Real η τρόικα σε συζήτηση που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο έκρινε ότι «η κυβέρνηση μπορεί να ζήσει και χωρίς τις υπηρεσίες του ΥΜΑΘ» για να πάρει τότε ιδιαίτερα σκληρές απαντήσεις από την κυβέρνηση, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονταν με «εθνικούς λόγους» και «πολιτικούς συμβολισμούς».  

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση του μνημονίου, η συζήτηση επανήλθε πριν από δύο εβδομάδες στην κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και την υπαγωγή ορισμένων υπηρεσιών του στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, όπως είχε συμβεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Η Τρόικα εκτιμά ως «υπαναχώρηση» την επανασύσταση του εν λόγω υπουργείου και θεωρεί τους συμβολικούς λόγους υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες πολυτέλεια. 
Δεν επέμενε ωστόσο παραπάνω ρίχνοντας το μπαλάκι στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες λαμβάνουν και τις τελικές αποφάσεις. Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε σχετικά τον Τύπο στις Βρυξέλες επισήμανε ότι «το σχέδιο κινητικότητας, οι επιλογές και η εφαρμογή του είναι ιδέες και αρμοδιότητες αποκλειστικά της κυβέρνησης», συμπληρώνοντας ότι η τρόικα θα δεχθεί «όποιο πλάνο βγαίνει στα νούμερα». 
Η τρόικα, βεβαίως, έχει υπόψη πως με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας τα έσοδα των δήμων πρόκειται να συρρικνωθούν δραματικά. Συνεπώς, τα στελέχη υπονοούν πως στο τέλος η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταφύγει σε αυτό που ονομάζουν ρεαλιστικές επιλογές.  
Απάντηση Καράογλου σε δημοσίευμα που θέλει την Τρόικα να "κλείνει" το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης
Απαντώντας σε δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η Τρόϊκα φέρεται να ζήτησε την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, ο Υπουργός, κ. Θεόδωρος Καράογλου, επισημαίνει τα εξής: 
«Πρώτον: Είμαστε ακόμη εδώ, καθώς δεν μας έχει... καταργήσει καμία...
Τρόϊκα. Με κατηγορηματικό τρόπο τονίζουμε πως ουδέποτε έγινε τέτοια συζήτηση και δηλώνουμε δυναμικά «παρών» στην εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
Δεύτερον: Το ΥΜΑΘ επανασυστάθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού,
κ. Αντώνη Σαμαρά, όχι μόνο για «εθνικούς και πολιτικούς συμβολισμούς», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους, προκειμένου να δώσει και πάλι ζωή στη δοκιμαζόμενη από την ύφεση Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, για όλο το 2012 και μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί περισσότερα από 130 επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, καταθέσαμε Σχέδιο Νόμου για την αναβάθμιση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ώστε η Βόρεια Ελλάδα να εξελιχθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο καινοτομίας.
Τρίτον: Προκαλεί έκπληξη η αναφορά του δημοσιεύματος σε 712 άτομα που απασχολεί σήμερα το ΥΜΑΘ (μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς ΚΕΔΑΚ-ΕΥΑΘ Παγίων κλπ), όταν είναι γνωστό σε όλους ότι το προσωπικό του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης μετά βίας είναι μια εκατοντάδα (για την ακρίβεια 108), το οποίο επιτελεί με υποδειγματικό τρόπο τη δουλειά του.
Η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «υπαναχώρηση», η παρουσία του δεν είναι «πολυτέλεια» και φυσικά δεν οφείλεται σε αυτήν η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Με τη Μακεδονία και τη Θράκη δεν παίζουμε.
Η Μακεδονία και η Θράκη δεν καταργούνται, καθώς δεν είναι ούτε αποικία, ούτε προτεκτοράτο.
Καθημερινά εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει υπόδειγμα ανάπτυξης, ανάκαμψης και αποκεντρωμένης διοίκησης. Μιας διοίκησης στην οποία στρέφονται καθημερινά εκατομμύρια Βορειοελλαδίτες, οι οποίοι βρήκαν στις υπηρεσίες του Υπουργείου μας έναν πολύτιμο σύμμαχο, μιας και δεν χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν στην Αθήνα για να διευθετούν υποθέσεις που μπορούν να λύνονται στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας.

Για αυτό επανασυστάθηκε το ΥΜΑΘ, για αυτό ενισχύεται καθημερινά από την κυβέρνηση με αποκλειστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες, για αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει».

1 σχόλιο:

γιωργος είπε...

Μπραβο τους!Μπορουν να ειναι και σε αλλα θεματα αδιαπραγματευτοι οι πολιτικοι μας;Υπαρχει ελληνικη ψυχη μεσα τους η την εχουν πουλησει ολη στον Μαμωνα;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com