24 Ιουλ 2013

52 βουλευτές ψήφισαν«Ναι» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές


«Ναι» από τη Βουλή στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
«Ναι» από τη Βουλή στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
Υπερψηφίσθηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής το άρθρο 16 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Το άρθρο ψηφίστηκε από 52 βουλευτές που δήλωσαν υπέρ, έναντι 44 βουλευτών που καταψήφισαν.
Μαζί ψηφίστηκε και βουλευτική τροπολογία με την οποία συμπεριλαμβάνονται τα καταστήματα franchise σε εκείνα που θα μπορέσουν να ανοίξουν Κυριακές μετά από τη διαδικασία που ορίζει το νομοσχέδιο.

Το άρθρο 16 ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η ομιλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά και η επιχειρηματολογία του υπέρ του άρθρου 16 προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επικρίσεις προκάλεσε ιδίως η αναφορά του κ. Σκορδά στην αύξηση των πωλήσεων έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών στην εποχή της κρίσης, ως αντεπιχείρημα σε όσους βουλευτές επισήμαναν ότι το πρόβλημα δεν είναι αν οι καταναλωτές θα βρουν ανοιχτά τα καταστήματα της Κυριακές, αλλά ότι δεν έχουν χρήματα για αγορές.
«Θέλω να απαντήσω στο επιχείρημα ότι χρόνο έχουμε, χρήματα δεν έχουμε. Το 2011 πουλήθηκαν 1.300.000 τεμάχια έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών, το 2012 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1.600.000 συσκευές και τα στοιχεία για το 2013 δείχνουν και πάλι άνοδο. Θέλω, δηλαδή, να πω, ποιος μπορεί να είναι εκείνος που θα υποδείξει στον καταναλωτή τι να ψωνίσει με τα 500 ευρώ του μισθού. Αν θα τα ξοδέψει για έξυπνο κινητό ή για πολιτισμό. Είναι δικαίωμα του να τα κάνει ότι θέλει», σχολίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
Ο κ. Σκορδάς επέμεινε ότι το ωράριο πρέπει να βολεύει τον καταναλωτή και παρατήρησε ότι στη χώρα υπάρχει νοοτροπία εμποτισμένη από την ιδέα της ανελευθερίας και το μόνο που επιτρέπεται είναι η κλάψα και η μιζέρια. «Ο κάθε έμπορος θα εκτιμήσει το άθροισμα του μεταβλητού και του σταθερού κόστους και αν τα νούμερα του βγαίνουν και τον συμφέρει, θα το κάνει», είπε ο υφυπουργός και επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το ενδεχόμενο να προσφύγουν τα μεγάλα καταστήματα στη δικαιοσύνη για νόθευση του ανταγωνισμού. «Αν πάμε σε μια τέτοια δικαστική απόφαση τότε η πολιτεία έχει κάθε δικαίωμα να επανεξετάσει τη στάση της νομοθετώντας ξανά», είπε ο κ. Σκορδάς.
Προέβλεψε ταυτόχρονα ότι τα μεγαλύτερα καταστήματα, επειδή θα φοβηθούν την πτώση του τζίρου, θα μειώσουν τις τιμές τους για να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με εκείνους που θα ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές. Ακόμη και το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο επικαλέστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και τη ρήση του Ιησού ότι «το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο». Το δίλημμα είναι «μεταρρύθμιση ή ακινησία. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να κρατάς τους πελάτες σου ευχαριστημένους. Σε αυτή τη χώρα δεν θα πετύχουμε με το φόβο και την ακινησία», δήλωσε ο υφυπουργός.
Λίγο αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν προσέρχεται με δογματική τοποθέτηση στη Βουλή. Είπε επίσης ότι οι αντιπεριφερειάρχες έχουν τρεις μήνες προθεσμία προκειμένου να διαβουλευθούν με όλους τους φορείς. Όπως είπε, τα περιθώρια συνεννόησης θα πρέπει να εξαντληθούν διότι ο αυταρχισμός δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά.
«Έχω ακούσει πολλές δογματικές τοποθετήσεις. Αλλά τέτοιου είδους παραλήρημα, πρώτη φορά ακούω», σχολίασε για την ομιλία του κ. Σκορδά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τελικά νομοθετεί για τις μεγάλες αλυσίδες και κάλεσε τον υφυπουργό να εξηγήσει γιατί αντιδρούν οι μικρομεσαίοι έμποροι. «Δεν θέλουν να δουλεύουν περισσότερο; Είναι τεμπέληδες; Αυτό είναι; Γιατί λένε ότι εκείνοι που θα επωφεληθούν θα είναι τα μεγάλα καταστήματα και οι αλυσίδες;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στην βουλευτική τροπολογία για τα καταστήματα franchise η οποία αν και εκπρόθεσμη έγινε δεκτή από τον υπουργό και τέθηκε σε ψηφοφορία, ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι είναι «δωράκι της τελευταίας στιγμής» με το οποίο «εγκαινιάζεται η λειτουργία των πολυεθνικών Κυριακές αργίες».
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίληςσχολίασε για την ομιλία του κ. Σκορδά: «Τι μας είπε κοντολογίς ο υφυπουργός; Μας είπε, αυτά που ξέρατε, για ωράριο εργασίας, για μισθό, για όλα όσα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι εδώ χρόνια, ξεχάστε τα! Τέλος! Θα δουλεύετε από ήλιο σε ήλιο! Αυτό πρέπει να το σκεφθούν καλά οι εργαζόμενοι. Καλούνται δηλαδή εκείνοι που πραγματικά παράγουν τον πλούτο να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο και επτά μέρες την εβδομάδα».
Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι τουριστικοί πράκτορες μεταφέρουν παράπονα των τουριστών ότι φθάνουν στη χώρα μας και βρίσκουν κλειστά τα μαγαζιά, ο κ. Παφίλης παρατήρησε ότι «με τα all inclusive, ούτε νερό δεν αγοράζουν οι τουρίστες».
«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο σα να μην είμαστε σε Μνημόνιο, σα να μην έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ, σα να μην έχουμε τόσους άνεργους», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος επανέλαβε την πρόταση για άμεση παρέμβαση του κράτους με πάγωμα τιμής στα βασικά είδη διατροφής και ΦΠΑ 0%, αλλά, όπως είπε, «η Κυβέρνηση νομίζει ότι η ελληνική κοινωνία ασχολείται πως θα αγοράσει smart phone».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος ήταν καθησυχαστικός. Έσπευσε να επισημάνει ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά σε 52 Κυριακές, αλλά μιλάει για την ανάγκη να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση της απόφασης για λειτουργία καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές το χρόνο, σε συγκεκριμένες περιοχές όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος κατηγόρησε τους βουλευτές ότι «δεν έχουν κολλήσει μισό ένσημο στη ζωή τους και ψηφίζουν χωρίς να γνωρίζουν τα προβλήματα». Ευχαρίστησε τους κ.κ. Δένδια και Καμίνη για τη θέση που πήραν στη δωρεάν διανομή τροφίμων σε Έλληνες από τη Χρυσή Αυγή, διότι, όπως είπε, κάθε φορά εκτοξεύουν το κόμμα του δημοσκοπικά. Έκανε επίσης προσωπική αναφορά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ διότι χθες είχε πει ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι αλλά λαθραία κόμματα και σημείωσε: «όσο για τον κ. Τριαντάφυλλο του εύχομαι να μην βρεθεί σε γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα, του Κολωνού και τον βάλουν στο μάτι τίποτα Αλγερινοί, τίποτα Ρομά, έτσι όπως έχει και ευγενική όψη, γιατί δεν θα τον γλυτώσουν οι ιδέες του».
«Οι μονόλογοι είναι κινήσεις των απελπισμένων. Αυτή η εποχή είναι μια εποχή που πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και διάλογος», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου για την αμετακίνητη θέση της κυβέρνησης από το άρθρο 16 του νομοσχεδίου. Επικαλέστηκε επίσης τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που απέδειξαν ότι το μέτρο δεν απέδωσε. Εκτίμησε επίσης ότι η διάταξη ψηφίζεται για να ανοίγουν τα μαγαζιά στην Αθήνα και τον Πειραιά.
«Πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να έχει έσοδα από τον τουρισμό και άρα ψηφίζω τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων αυτών», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. «Περιμένουμε 17.000.000 τουρίστες, οι αφίξεις των Ρώσων σημειώνουν αύξηση 62,2%», επισήμανε η βουλευτής, η οποία κάλεσε επίσης τον κ. Χατζηδάκη να κάνει δεκτή την τροπολογία για τα καταστήματα franchise.
Η τροπολογία υπογράφεται από 25 βουλευτές, οι περισσότεροι από τη ΝΔ. Την υπέγραψαν όμως και Β. Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ, αν και καταψηφίζει το άρθρο 16 και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσής.
ΕΘΝΟΣ On Line24/07/2013

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα βρωμονομοσχέδια το καλοκαίρι τα περνάνε που λείπουν οι περισσότεροι σε διακοπές.

Κ.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΕΓΑΚΗΣ είπε...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ. ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ. ΤΙΜΩΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΥΝ ΟΥΤΕ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟΥΣ. ΑΠΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΙΔΙΩΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΟΥΤΕ ΑΠ΄ ΕΞΩ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ. ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ, ΔΙΑΦΩΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ. ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ (ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ, e-MAIL, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ KAI ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ). Ο ΕΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΔΕΚΑ ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟ ΟΙ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΟΥΣ Κ.Ο.Κ. ΚΑΙ ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΨΩΝΙΖΟΥΝ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥΣ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Ανάθεμα εις τους αντιχρίστους εχθρούς της Αγίας ημών Πίστεως.

Ανώνυμος είπε...

Μπορούμε να μάθουμε τα ονόματα τους;

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα με την πρόταση του κ. Στέλιου Γεγάκη. Μόνον έτσι πλέον μπορούμε να αντιδρούμε.

γιωργος εκ Φαρσαλων είπε...

Ο Κυριος θα τους "ξερασει" ολους αυτους του προοδευτικους πολιτικαντηδες.Που μπορουν να φτασουν στη διοικηση τον Μεγα Κων/νο , αυτοι που ουτε τα σανδαλια του δεν ειναι αξιοι να λυσουν;Ολοκληρη αυτοκρατορια διοικησε ο Μεγας Ισαποστολος Κων/νος στο ονομα του Χριστου και , αυτα τα υποκειμενα πως να διοικησουν;Ας γεμισουν οι εκκλησιες μας την Κυριακη.Ο Ελληνας γονιος να οδηγησει και να κατηχησει στα ναματα της ορθοδοξης πιστης το παιδι του. Να γονατισει καθε ελληνικο γονατο μπρος Στον Εσταυρωμενο και τα πραματα θα αλλαξουν.Τι επραξε ο Πατριαρχης στην Κων/πολη την εποχη του Ιουλιανου του Παραβατη; Πως αντιμετωπιστηκε ο κινδυνος απο τα ειδολοθυτα με την βοηθεια του Αγιου Θεοδωρου;Ετσι να το αντιμετωπισουμε κι εμεις.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com