30 Ιουλ 2013

1,3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ανακαίνιση στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου


Άγιο Όρος: Επέμβαση των ΜΑΤ στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου που βρίσκονται ''ταμπουρωμένοι'' 20 μοναχοί! - Φωτογραφία 1

Προϊον φωτομοντάζ οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν σήμερα στο Internet λέει η Παλαιά Αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου (ΔΕΣ ΕΔΩ)
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»: “Πριν από δύο εβδομάδες το Μονομελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της νέας αδελφότητας και με απόφασή του ζήτησε την απομάκρυνση των ζηλωτών, προκειμένου να γίνει ανακαίνιση του διώροφου κτίσματος, στο οποίο στεγάζεται το κονάκι-αντιπροσωπείο στις Καρυές, ένα έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.”

ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
Ιερές μολότοφ
Ζηλωτές μοναχοί πέταξαν αναμμένα στουπιά και αυτοσχέδιες μολότοφ σε αστυνομικούς που επιχείρησαν να τους απομακρύνουν από το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, εφαρμόζοντας δικαστική απόφαση που κέρδισαν τα μέλη της νέας αδελφότητας.
Η κατάσταση μυρίζει για άλλη μια φορά «μπαρούτι» στο κονάκι της μονής και δεκάδες λαϊκοί, φίλοι της Εσφιγμένου, βρίσκονται στην Ουρανούπολη, με σκοπό να περάσουν στο Αγιον Ορος και να συμπαρασταθούν στους ζηλωτές μοναχούς, υπό τον φόβο νέων σοβαρότερων επεισοδίων.
«Και να μας διώξουν, θα γυρίσουμε πίσω. Και τότε αλίμονό σας», δήλωσε οργισμένος στο «Εθνος», μοναχός που βρίσκεται μέσα στο κονάκι, ενώ για λόγους ασφάλειας τα 15 μέλη της νέας αδελφότητας μετακινήθηκαν στη Μονή Ιβήρων.
Πριν από δύο εβδομάδες το Μονομελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της νέας αδελφότητας και με απόφασή του ζήτησε την απομάκρυνση των ζηλωτών, προκειμένου να γίνει ανακαίνιση του διώροφου κτίσματος, στο οποίο στεγάζεται το κονάκι-αντιπροσωπείο στις Καρυές, ένα έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.
Χθες το πρωί δικαστικός επιμελητής, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, πήγε στις Καρυές για να επιδώσει την απόφαση. Μάλιστα είχαν μαζί τους έναν μικρό γερανό και με αυτόν προσπάθησαν να σπάσουν την ξύλινη πόρτα. Μέσα στο κονάκι ήταν περίπου 10 μοναχοί και λαϊκοί, οι οποίοι στη θέα των αστυνομικών πέταξαν τρία αναμμένα στουπιά και δύο αυτοσχέδιες μολότοφ, μία από τις οποίες έσκασε μπροστά στα πόδια αστυνομικού.
Ακολούθησε ένταση, οι ζηλωτές μοναχοί ζητούσαν από τους αστυνομικούς να απομακρυνθούν και φώναζαν «μολών λαβέ».
Μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση, οι αστυνομικοί υποχώρησαν και αποφασίστηκε να μεταβεί στο κονάκι εισαγγελέας, ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, έδωσε εντολή στις αστυνομικές αρχές να προχωρήσουν σε συλλήψεις αυτών που προκάλεσαν τα επεισόδια.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγινε ρίψη μολότοφ και έτσι ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές να διενεργήσουν τα νόμιμα, καθώς τελέστηκαν αυτόφωρα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως αυτό της έκρηξης, κατοχής εκρηκτικών, και ενδεχομένως της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
«Το ζητούμενο για μας είναι να εφαρμοστεί ο νόμος. Πρέπει να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση και να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης, διαφορετικά αφενός θα χαθούν κοινοτικά κονδύλια, αφετέρου -κι αυτό είναι πιο σημαντικό- τίθεται θέμα ασφάλειας για όσους είναι μέσα στο ετοιμόρροπο κτίριο», μας είπαν μέλη της νέας αδελφότητας.
Σε μια προσπάθεια μάλιστα να μην εκτραχυνθεί περαιτέρω η κατάσταση, αποφασίστηκε χθες το απόγευμα τα 15 μέλη της νέας αδελφότητας να μετακινηθούν προσωρινά στη Μονή Ιβήρων.
Δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν στο κονάκι αναμένοντας τον εισαγγελέα, ο οποίος θα επιδώσει τη δικαστική απόφαση και θα ζητήσει την εκκένωσή του.
ΕΛ.ΑΣ.
Καταφτάνουν ενισχύσεις για να εκκενωθεί το κονάκι
«Ο νόμος πρέπει να υπερασπίζεται το δίκαιο. Δεν γινόμαστε φιλοπαπικοί, όπως θέλει ο πατριάρχης και ναι, δεν τον αναγνωρίζουμε και δεν τον μνημονεύουμε. Αυτό δεν μας στερεί το δικαίωμα να μείνουμε στα κελιά μας και να προσευχόμαστε. Είναι ντροπή η εικόνα που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, αστυνομικοί να φυλάνε τα καλντερίμια στις Καρυές», μας είπε ο υπεύθυνος του αντιπροσωπείου της Μονής Εσφιγμένου, ιερομόναχος, Σάββας Εσφιγμενίτης.
Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αρίστος Κασμίρογλου, δήλωσε ότι μοναχοί «πέταξαν εκρηκτικά» στους αστυνομικούς, ότι «τελέστηκε ένα ποινικό αδίκημα» και ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος.
Εγκλωβίστηκαν πιστοί
Πληροφορίες από τη Μονή Εσφιγμένου ανέφεραν χθες το απόγευμα ότι δεκάδες πιστοί είχαν εγκλωβιστεί στην Ουρανούπολη και εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να μπουν στο Αγιον Ορος, από την αστυνομία ωστόσο δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η μετακίνηση προς την αθωνική πολιτεία γίνεται απρόσκοπτα.
Σήμερα αναμένονται νέες ενισχύσεις με αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση, να εκκενωθεί δηλαδή το κονάκι και να ξεκινήσουν τα έργα ανακαίνισης, όπως προβλέπονται στη σχετική μελέτη.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΕΘΝΟΣ,30/07/2013
Δείτε και:
-Βίντεο από την επέμβαση των αστυνομικών με τη μπουλντόζα στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com