30 Μαρ 2013

Να αποσυρθεί το προτεινόμενο πρόγραμμα διδασκαλίας Θρησκευτικών


ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ απόσυρση του προτεινόμενου προγράμματος για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία όλης της χώρας ζητούν από το υπουργείο Παιδείας οι συμμετέχοντες στο επιστημονικό συνέδριο που έγινε στο ΑΠΘ σχετικά με το θέμα.
Επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα παρουσιάζει προβλήματα που είναι δομικά και δεν επιδέχονται διορθώσεων ή ουσιαστικών παρεμβάσεων. Το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής θεολογίας του ΑΠΘ ανακοίνωσε χθες επισήμως τα τελικά συμπεράσματα του πανελλήνιου επιστημονικού συνεδρίου για το μάθημα των θρησκευτικών που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη.

Από τη μελέτη και κριτική του προτεινόμενου προγράμματος σπουδών που περιλήφθηκε στις εισηγήσεις του συνεδρίου, διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα πρέπει να αποσυρθεί τονίζεται στο κείμενο των πορισμάτων. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια εργασιών του συνεδρίου προέκυψε η ανάγκη σύνταξης ενός νέου προγράμματος για τα θρησκευτικά, με τη συμμετοχή των ειδικών επιστημόνων των θεολογικών Σχολών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ενώσεως θεολόγων και των άλλων περιφερειακών συνδέσμων και παραρτημάτων θεολόγων, καθώς και ενεργών θεολόγων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ειδικά προσόντα.
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων του συνεδρίου, στο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σύγχρονες επιστημονικές προϋποθέσεις σύνταξης αναλυτικών προγραμμάτων, το πνευματικό επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού, η ορθή εννοιολόγηση του πλουραλισμού και της θρησκευτικής αγωγής. Κυρίως, επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σχέση του περιεχομένου του με την ιστορική και θρησκευτική ταυτότητα του τόπου, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Παράλληλα, είναι ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη το νομικό και δικαιοπολιτικό καθεστώς, ελληνικό και διεθνές, ως προς τη θρησκευτική εκπαίδευση . Από τις εργασίες του συνεδρίου προκύπτει ακόμη ότι το νέο πρόγραμμα διδασκαλίας θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους σκοπιμότητες, οποιουδήποτε χαρακτήρα, που στη σύγχρονη κρίσιμη εποχή για την παιδεία και τον πολιτισμό μας συνιστούν πολυποίκιλη τροχοπέδη.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου διατυπώθηκαν παράλληλα προβληματισμοί και ερωτηματικά για το γεγονός ότι δεν διορίζονται θεολόγοι στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 130 κενές θέσεις σε όλη τη χώρα.
Χερχελετζής
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 30/3/2013 από  Θρησκευτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com