28 Δεκ 2012

Ένας ναός για τρεις θρησκείες κατασκευάζεται στο Βερολίνο


Βερολίνο: Μια εκκλησία για τρεις θρησκείες
Ο ναός δεν θα έχει θρησκευτικά σύμβολα στο εσωτερικό του, ενώ σε μία από τις αίθουσες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί πιστοί από διαφορετικές θρησκείες (στη φωτ. το έργο σε μακέτα)  
Βερολίνο, Γερμανία
Ένας «Οίκος Προσευχής και Μαθητείας» για χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους κατασκευάζεται στην πλατεία Petriplatz (πλατεία του Αγίου Πέτρου) του Βερολίνου. Οι ελπίδες είναι μεγάλες, «όμως ένα κτίριο από μόνο του δεν μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους αν δεν το επιθυμούν και οι ίδιοι» αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του ναού.
Καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα διασχίζουν τον πολυσύχναστο δρόμο που περνά μπροστά από την Petriplatz στην κεντρική συνοικία Mitte του Βερολίνου.
Είναι ένας έρημος τόπος που όμως θα μπορούσε να μεταμορφωθεί χάρη στον οίκο προσευχής και μαθητείας, ο οποίος θα φιλοξενεί υπό την ίδια στέγη εκκλησία, συναγωγή και τζαμί.

Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε η εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Έχουν σχεδιαστεί τρεις διαφορετικοί χώροι προσευχής - ένας για χριστιανούς, ένας για μουσουλμάνους και ένας για εβραίους, οι οποίοι θα ενώνονται με διάδρομο, όπου θα μπορούν να διοργανώνονται κοινές τελετές και εκδηλώσεις.
 Ο ναός δεν θα έχει θρησκευτικά σύμβολα στο εσωτερικό του, ενώ σε μία από τις αίθουσες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί πιστοί από διαφορετικές θρησκείες.
Το σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου Kuehn Malvezzi είναι εμπνευσμένο από την παλιά εκκλησία του Αγίου Πέτρου.
Ο ναός θα χτιστεί στα θεμέλια του νεογοτθικού ναού του Αγίου Πέτρου, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατεδαφίστηκε το 1964.
Με έναν πύργο ύψους 44 μέτρων ο οίκος προσευχής θα θυμίζει φρούριο. Στο εσωτερικό θα υπάρχει θολωτός διάδρομος δύο επιπέδων, ο οποίος θα χρησιμεύει ως χώρος μαθητείας.
Οι εμπνευστές του εγχειρήματος ελπίζουν ότι ο χώρος, ως σημείο συνάντησης διαφορετικών θρησκειών, θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τους, βοηθώντας τους πιστούς να ανακαλύψουν τις ομοιότητές τους.
 in.gr 28/12/2012
Δείτε και:

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι πράττει εν προκειμένω ο ορθόδοξος μητροπολίτης γερμανίας; Ποια η αντίδρασή του; Καυτηρίασε το συγκεκριμένο πανθρησκειακό αίσχος; Ή μήπως αυτό υλοποιείται με τις ευλογίες και την ανοχή του; Περιμένουμε άμεση απάντηση. Αρκετά μέχρι τώρα έχει κατασκανδαλίσει τους απανταχού ορθοδόξους με τα επιεικώς απαράδεκτα οικουμενιστικά του καμώματα ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος. Ελπίζουμε να αντιδράσει τουλάχιστον τώρα.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Λυκούργε ο μητροπολίτης Γερμανίας δε πρόκειται να Αλλάξει είναι φανατικός οπαδός του οικουμενισμού ..και όχι μόνο αυτός σχεδόν όλοι οι ιερωμένοι της μητρόπολις Γερμανίας είναι υποστηρικτές του οικουμενισμού. Το δηλώνουν άλλωστε οι ίδιοι πολλές φορές στο κήρυγμα τους .πχ.οι θεωρία των κλάδων ,,σου λένε ότι οι παπικοί είναι εκκλησία .ο πάπας είναι ο πρώτος επίσκοπος ,και φυσικά οι περιβόητη περίεργη αγάπη τους .Μετά οι βάπτισης των ξένων μόνο με χρίσμα και οι αιτιολογία τους για αυτό είναι ότι το πατριαρχείο αναγνώρισε το βάπτισμα των καθολικών..θέλω να ξέρεις ότι υπαρχή ιερέας (γερμανός) που είναι βαπτισμένος μόνο με χρίσμα..ποντιος απο γερμανια

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πόντιε χρόνια πολλά κι ευλογημένα. Σας ευχαριστώ για τις ουσιώδεις πληροφορίες που παραθέσατε. Η κατάσταση με τις αβαρίες σε θέματα πίστεως των οικουμενιστών εκκλησιαστικών αξιωματούχων της αλλοδαπής έχει φθάσει στο απροχώρητο. Δυστυχώς το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως συγκαλύπτει αυτές τις εκτροπές.
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com