24 Ιουλ 2012

Παρέμβαση Μητροπολίτη Σπάρτης για τη μισθοδοσία των ιερέων!


Απορρίπτει η κυβέρνηση Σαμαρά την πρόταση του οικονομικού Επιτελείου για μείωση 50% του κονδυλίου για τους μισθούς των ιερέων!
«Δεν μπορεί να προωθούν πρόγραμμα κατασκευής τζαμιού δαπάνης 700.000.000 ευρώ και να σκέφτονται να περικόψουν 100 εκατ. από την μισθοδοσία των ιερέων»
 «Βράζει η Ιεραρχία από την απουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου... Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο Ιεράρχες τον προσεχή Οκτώβριο κατά την τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας να θέσουν θέμα παραίτησής του»
 Του Διονύση Μακρή
 Με στόχο την αναστάτωση του ιερού κλήρου και εν γένει των ιερατικών οικογενειών συγκεκριμένοι γνωστοί πλέον σ’ όλους μας κύκλοι ανομίας που αποσκοπούν στην διάρρηξη της σχέσης συναλληλίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας προωθούν κατά καιρούς σενάρια σταδιακής διακοπής της μισθοδοσίας των ιερέων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό κάνοντας αμιγώς χρήση της γκεμπελικής τακτικής της βολιδοσκόπησης και καταγραφής των αντιδράσεων κυκλοφορούν διάφορα σενάρια. Με δεδομένη μάλιστα την παντελή ανυπαρξία και την ενοχική στα τεκταινόμενα στάση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου προωθούν διάφορα σενάρια μέχρις ότου διαπιστώσουν πως θα μπορέσουν με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος να υλοποιήσουν τα βρώμικα και ελεεινά  σχέδιά τους!

Μέσα στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση κατά την εξεύρεση των λεγομένων ισοδύναμων μέτρων για τα 11,5 δισεκ. που απαιτούν μέσω της τρόικας οι δανειστές διέρρευσε παλαιά πρόταση του γ. γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή, την οποία εξέταζε ενδελεχώς και η κυβέρνηση Παπαδήμου περί κρατικής επιχορήγησης του 50% του μισθού των ιερέων και ανάληψης της υποχρεώσεως καταβολής του υπολοίπου 50% από την Εκκλησία!!!
Βέβαια μπροστά στον κίνδυνο της λαϊκής γενικής κατακραυγής ο εισηγητής της πρότασης, που διορίστηκε επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου ανέκρουσε πρύμναν με αρθρογραφία του σε ημερήσια εφημερίδα. Το άρθρο του ωστόσο εμπεριέχει απόψεις που αναμιγνύουν τη φιλανθρωπία της Εκκλησίας με τη μισθοδοσία του κλήρου (!!!) κάτι παντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος έκρινε σκόπιμο να απαντήσει με επιστολή του στον κ. Καλατζή. Την ίδια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος νιώθοντας να σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων και να αυξάνει η αμφισβήτηση κλήρου και λαού για το αν είναι ικανός να ανταπεξέλθει του ρόλου που προέβη στη συνήθη ανιαρή κατά γενική ομολογία τακτική της απολογίας.  Μέσα στο πλαίσιο αυτό έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την οποία κοινοποίησε και σε πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών (!) με την οποία προβάλλει τη συμβολή της Εκκλησίας στην οικονομική κρίση και τους φόρους που αποδίδει στο κράτος!!!
Η αντίδραση του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου
 Το κενό πάντως που δημιουργεί η συνειδητή απουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τα κοινωνικά δρώμενα επιχειρεί να καλύψει τους τελευταίους μήνες, χωρίς φανφαρονισμούς και τυμπανοκρουσίες ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές φορές άσκησε πιέσεις σε πολιτικούς, απέστειλε προσωπικές επιστολές που εμπεριείχαν εμπεριστατωμένες προτάσεις, σκέψεις και απόψεις και τους έθετε ως πνευματικός άνδρας ενώπιον των ευθυνών τους. Προσφάτως απάντησε, όπως προαναφέραμε στα όσα υποστήριξε μέσω αρθρογραφίας ο γ. γ. Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής ενώ λέγεται πως έστειλε αυστηρώς προσωπική επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για το επίμαχο θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου. Με τον πρωθυπουργό συνδέονται λόγω και του ότι και οι δύο κατάγονται από την Μεσσηνία! Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος μας εξέφρασε την πεποίθηση και τη γνώμη του πως δεν πιστεύει πως η παρούσα κυβέρνηση, όσες και πιέσεις να δεχθεί να συνδεθεί με μια απόφαση που στην ουσία αθετεί μια παλαιά συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας. Συμφωνία που αφορούσε την παραχώρηση από μέρους της Εκκλησίας του 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας με την ανάληψη της υποχρεώσεως από την Πολιτεία της μισθοδοσίας του ιερού κλήρου. Μάλιστα εξέφρασε την απορία και τον προβληματισμό του για το ότι ουδείς μιλά για τη συμφωνία αυτή, ούτε από πλευράς Πολιτείας αλλά ούτε από πλευράς Εκκλησίας! Μονομερής αθέτηση συμφωνίας άλλωστε δεν υφίσταται! Ως εκ τούτου τυχόν αθέτηση από πλευράς της Πολιτείας της υποχρεώσεως που ανέλαβε να καταβάλει αντί αντιτίμου για την παραχώρηση της εκκλησιαστικής γης τη μισθοδοσία του ιερού κλήρου σημαίνει άμεση επιστροφή της εκκλησιαστικής γης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως είναι ανέφικτο, αφού η Πολιτεία μέσα στις δεκαετίες που μεσολάβησαν παραχώρησε ή αξιοποίησε το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας. Για παράδειγμα η Ακαδημία Αθηνών, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πολυτεχνείο, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός κ. ά. έχουν κτισθεί σε παραχωρηθέντα εκκλησιαστικά οικόπεδα... Το γεγονός αυτό καθιστά αδύναμη σήμερα την αθέτηση της συμφωνίας, τόνισε μεταξύ των άλλων ο Μητροπολίτης Σπάρτης.
Ωστόσο σ’ αυτό το υπό διάλυση κράτος, στο οποίο κυριαρχούν οι μηχανισμοί της διαπλοκής και η διαφθορά που γεννά η αποδεδειγμένη σύνδεσή του με στοές της μασωνίας και του σκότους τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Και αυτό γιατί οι πολιτικοί άρχοντες που αναλαμβάνουν να το διοικήσουν στην ουσία καθίστανται εντεταλμένοι υπάλληλοι ακριβώς αυτών των κέντρων της ανομίας (βλ. λ. χ. σατανική λέσχη Μπίλντεμπεργκ). Εξαναγκάζονται μάλιστα να ανταλλάσσουν τη θέση εξουσίας με τη δουλική υποταγή στα επαχθή αυτά κέντρα της παρανομίας! Και γι αυτό παρατηρείται συχνά -πυκνά ότι η πολιτική τους έχει ως μοχλό την ασυνέπεια έργων και λόγων! Άλλα λένε πως θα κάνουν, άλλα σκέφτονται οι ίδιοι να κάνουν κι άλλα τελικά κάνουν προκαλώντας την απογοήτευση και την οργή του λαού! Ωστόσο, η οργή αυτή «κατευνάζεται» από την ενορχηστρωμένη και καλοστημένη μηχανή της προπαγάνδας, η οποία εκδηλώνεται μέσα από τον απόλυτο σχεδόν έλεγχο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (βλ. «Τυφώνας Παγκοσμιοποίηση -έκδοση «Αγαθός Λόγος)! Και η προπαγάνδα αυτή δυστυχώς παρουσιάζει στην κυριολεξία κύμβαλα αλαλάζοντα, τενεκέδες ξεγάνωτους κατά τη λαϊκή γνωστή έκφραση, δηλαδή ανίκανα πολιτικά ανθρωπάκια, και κατά συρροή τεμπέληδες στο μυαλό και στο σώμα ως μεγάλους πολιτικούς ηγέτες... Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στην ευλογημένη χώρα μας την Ελλάδα!
«Εάν επρόκειτο για διακοπή της μισθοδοσίας των Αρχιερέων, ειλικρινά σας λέγω πως δεν θα προέβαινα σε καμιά παντελώς αντίδραση. Και αυτό γιατί θα το εκλάμβανα ως μια ελάχιστη δοκιμασία που επέτρεψε ο Θεός για να συμβάλλει περαιτέρω στη μετάνοιά μας! Τώρα όμως που διάφορα δημοσιεύματα αναφέρονται σε διακοπή μισθοδοσίας των ιερέων μας σε ποσοστά της τάξης του 50% φυσικά και θα αντιδράσω με χίλιους δύο τρόπους. Και θα αντιδράσω γιατί μια τέτοια απόφαση συνιστά αθέτηση συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Μιας συμφωνίας που έγινε μετά την παραχώρηση του 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Πολιτεία. Μια τέτοια λοιπόν απόφαση θα προκαλέσει μύρια προβλήματα στις ιερατικές οικογένειες... και θα διαταράξει την καλώς νοούμενη κοινωνική ειρήνη», επεσήμανε στο Σ. Ο. ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος.
Εν τω μεταξύ τρόπους εκδήλωσης της αντίδρασης τους στο ενδεχόμενο μείωσης του μισθού τους κατά 50% εξετάζουν οι ιερείς αλλά και πολλοί Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος!
«Οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου που εξετάζει τη μείωση των κρατικών δαπανών είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεικνύουν εμπράκτως τη σύγχυσή τους! Κι αυτή ακριβώς η σύγχυση γίνεται στοιχείο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους κύκλους ανομίας που αποβλέπουν στη δημιουργία διάσπασης του κοινωνικού ιστού που συνδέει κλήρο και λαό. Γνωρίζουμε καλά πως επιχειρούν όλοι αυτοί οι δοσίλογοι να εκμεταλλευτούν το κενό της εκκλησιαστικής εξουσίας που δημιουργεί η συνειδητή απουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τα τεκταινόμενα και τις ραγδαίες εξελίξεις» σχολίαζε Μητροπολίτης του λεκανοπεδίου. Και πρόσθετε: «Εάν όμως γίνει κάτι τέτοιο θα χτυπάμε πένθιμα τις καμπάνες όχι μόνο για να διαμαρτυρηθούμε αλλά για να συνηγορήσουμε στο έγκλημα των πολιτικών αρχόντων της Ελλάδος!  Γιατί είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες εξελίσσονται με τις πράξεις τους σε κοινούς νεκροθάφτες ενός Έθνους, μιας θαυμαστής ιστορίας και ενός εξαίσιου πολιτισμού που ο καλός Θεός ανέδειξε στο διάβα των αιώνων αναγνωρίζοντας το θυσιαστικό κυρίως φρόνημα των Ελλήνων!  Επιχειρούν όπως φαίνεται με τις πολιτικές που ακολουθούν να πείσουν τους λαούς του πλανήτη ότι  η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί το λίκνο της οικουμένης και κατάντησε παράδειγμα προς αποφυγή! Ας αναλογισθούν όμως πως θα τεθούν εν αχρηστία αν μας εξαναγκάσουν να αντιδράσουμε δυναμικά. Γιατί αν αυτοί έχουν ως όπλο την προπαγάνδα μέσω της καθημερινής πλύσης εγκεφάλου που επιχειρούν από τα ηλεκτρονικά και όχι μόνο μέσα ενημέρωσης εμείς έχουμε τουλάχιστον ακόμη τον άμβωνα! Κι ας ξέρουν πως αν παραστεί ανάγκη ακόμη και τον Αρχιεπίσκοπο μας θα αλλάξουμε για να ακουσθεί η φωνή της Εκκλησίας»! Στο ίδιο μήκος κύματος διακυμάνθηκαν το σύνολο των αντιδράσεων του ιερού κλήρου.
Κατόπιν αυτών και σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές το θέμα της μείωσης της κρατικής συμμετοχής στην μισθοδοσία των κληρικών κατά 50% θεωρείται το λιγότερο πιθανό. Στην έκθεση πάντως του οικονομικού επιτελείου καταγράφονται κωδικό προς κωδικό όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού και στο σκέλος που αφορά τις δαπάνες μισθοδοσίας των κληρικών προσδιορίζεται το κόστος στα 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι αποδοχές περίπου 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων.
Το τραγικό είναι πως από τη μια η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση αυτή κι από την άλλη προωθεί σχέδια ανέγερσης Τζαμιού στην Αθήνα με κρατικά κονδύλια που θα ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ!!!
Το τι συμβαίνει, μπορεί να το καταλάβει κάθε Έλληνας πολίτης...
 Συντάκτης: Διονύσης Μακρής
Στύλος Ορθοδοξίας / Ιούλιος – Αύγουστος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com