28 Ιουν 2012

Κύπρου Χρυσόστομος: «Ο αναίμακτος αγώνας του Κυπριακού λαού για εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα … συνεχίζεται.»


ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ»
 Θερμές ευχαριστίες αναπέμπουμε προς τον Πανάγαθο Θεό, γιατί ένα ακόμη έτος πνευματικής εργασίας της Ιερατικής Σχολής ολοκληρώνεται. Με τη σημερινή Τελετή νέοι στρατιώτες παραδίδονται στις φάλαγγες της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα, έτοιμοι να εισέλθουν στο στίβο  των ωραίων πνευματικών αγώνων.
Με πολλή προσοχή ακούσαμε, πριν από λίγο, τη λογοδοσία του Διευθυντή της Σχολής, Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου και αγαπητού μας πατρός Αντωνίου Καλογήρου και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί η Ιερατική Σχολή καταθέτει τη γόνιμη και καρποφόρα προσφορά της προς την κοινωνία του τόπου μας, παρά τις όποιες αντιξοότητες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη πολυετή πορεία της. Αναμφίβολα, σ’ όλα αυτά τα χρόνια, η συμβολή της Ιερατικής Σχολής στην πνευματική ανύψωση και καλλιέργεια του κλήρου υπήρξε και εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Για τον λόγο αυτό, ευχαριστούμε τον Διευθυντή της, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Αντώνιο Καλογήρου, τους Καθηγητές καθώς και όλο γενικά το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής για το σημαντικό τους έργο και τη μεγάλη τους προσπάθεια στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση της Σχολής.
Δεν παραλείπουμε να εκφράσουμε, επ’ ευκαιρία, την ευαρέσκεια της Εκκλησίας, αλλά και τη δική μας προσωπικά, προς την Ιερά Μονή Κύκκου, και ειδικότερα προς τον Ηγούμενό της, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό       κ. Νικηφόρο, το Ηγουμενοσυμβούλιο αυτής καθώς και προς την Αδελφότητα της Μονής, για τη μεγάλη συμβολή τους στη λειτουργία της Σχολής. Σε όλα αυτά τα χρόνια, η φιλόστοργος Ιερά Μονή Κύκκου κατέβαλλε και συνεχίζει να καταβάλλει προαιρετικά, σημαντικό μέρος της δαπάνης, που απαιτείται τόσο για τη λειτουργία της Σχολής, όσο και για τη συντήρησή της. Η Εκκλησία Κύπρου αισθάνεται προς τούτο, βαθύτατα ευγνώμων προς την Ιερά Μονή Κύκκου.
 Τις ευχαριστίες μας εκφράζουμε, επίσης, προς τον Πρόεδρο της Εφορίας της Σχολής, Πανιερώτατο Μητροπολίτη  Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και αγαπητό εν Χριστώ Αδελφώ κ. Βασίλειο, ως και προς τα μέλη αυτής για την πολύτιμη συμβολή τους στην ομαλή λειτουργία της Σχολής. 
Σήμερα, η Σχολή παραδίδει στην Κυπριακή Εκκλησία πνευματικούς εργάτες, τους οποίους προετοίμασε και εφοδίασε με πνευματικό εξοπλισμό για να καταστούν ικανοί και άξιοι της μεγάλης και ιερής αποστολής τους: τη διαποίμανση λογικών προβάτων. Είναι, επομένως,  η αποστολή τούτη, προέκταση του έργου του Ιησού Χριστού του Μεγάλου και Αιώνιου Αρχιποιμένα της Εκκλησίας μας, ο Οποίος κάλεσε τους μαθητές του να τον ακολουθήσουν προκειμένου να τους αναδείξει σε αλιείς των ψυχών των αν¬θρώπων: «Δεῦτε ὀπίσω μου καί ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»  (Ματθ. δ΄, 19).
Αγαπητοί μας απόφοιτοι, 
Στρέφουμε το λόγο προς εσάς και πατρικά σας καλούμε να συνεχίσετε,  δια μέσου τού υπουργήματος  της ιεροσύνης,  το σπουδαίο αυτό έργο της αλιείας των ψυχών των ανθρώπων, ώστε περισ¬σότερες ψυχές να απεγκλωβίζονται από τα δίχτυα του μάταιου κόσμου, να ασφαλίζον¬ται στη σαγήνη της Εκκλησίας και να πορεύονται προς τη σωτηρία. Τούτη, ακριβώς, είναι και η αποστολή του ιερέως, όπως τόσο ωραία και εύστοχα μάς την περιγράφει ό άγιος Γρηγόριος ό Θεολόγος: «πτερῶσαι ψυχήν, ἁρπάσαι κόσμου, δοῦναι Θεῷ καί Θεόν ποιῆσαι τόν ἄνθρωπον», να δώσει, δηλαδή  φτερά στην ψυχή, να την αρπάξει από τα νύχια του διεφθαρμέ¬νου κόσμου, να την προσφέρει στον Θεό, ούτως ώστε να αναδειχθεί κατά Χάριν Θεός.
Δεν σας αποκρύπτουμε ότι τούτος ο αγώνας, που ξεκινάτε από σήμερα, δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Αντίθετα, θα είναι γεμάτος δυσκολίες και εμπόδια. Μη χάνετε όμως το θάρρος σας και μη δειλιάζετε μπροστά σε αυτά. Είμαστε βέβαιοι, ότι η Σχολή από την οποία αποφοιτάτε, σας προσέφερε τα κατάλληλα πνευματικά όπλα και σας εφοδίασε με πίστη ακλόνητη, με ανεξάντλητη υπομονή και με αδιάλειπτη ελπίδα για να συνεχίσετε το έργο και την αποστολή σας και να αγωνιστείτε για τον «καλό αγώνα τῆς πίστεως». Αντλείστε, ακόμη, δύναμη και ενίσχυση από τους λόγους του Κυρίου μας, ο οποίος μας διαβεβαιώνει: «ἰδού ἐγώ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τάς ἡμέρας» (Ματθ. κη΄, 20) της ζωής σας, βοηθός και συμπαραστάτης και στις πιο μεγάλες σας δυσκολίες και σ’ αδιαπέραστα εμπόδια! 
Τονίζουμε, ακόμη, ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες ημικατοχής της πατρίδα μας, προσδίδουν στην αποστολή σας -πέρα από την πνευματική-  και εθνική διάσταση. Ο αναίμακτος αγώνας του Κυπριακού λαού για εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα από την κατεχόμενη γη μας και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες συνεχίζεται. Χρέος και καθήκον σας είναι να ενισχύσετε και να κρατήσετε ακμαίο το αγωνιστικό φρόνημα του λαού, μέχρι την ημέρα που ο Κύριος μάς αξιώσει στη δικαίωση του αγώνα μας.
Με αυτές τις σκέψεις, σας συγχαίρουμε για την αποφοίτησή σας από την Ιερατική Σχολή  Κύπρου «Απόστολος Βαρνάβας»  και ευχόμαστε, όπως ο Κύριος σας ευλογεί, σας φωτίζει και σας ενισχύει στη ζωή και στα έργα σας, για το πνευματικό καλό εσάς των ιδίων, την προκοπή και ευτυχία του λαού μας και την ελευθερία της Πατρίδας μας. 
Μετ’ ευχών
† ο Κύπρου Χρυσόστομος
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
    27 Ιουνίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com