26 Φεβ 2011

Κύπρος- Τζαμί στη θέση της Παναγίας. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Γερολάκκου επέδωσε ψήφισμα για την ανέγερση τεμένους

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στις τάξεις των κατοίκων του χωριού

Tην απογοήτευση και τον προβληματισμό τους όσον αφορά το μέλλον του χωριού τους εξέφρασαν σε ψήφισμά τους οι κάτοικοι του κατεχόμενου Γερόλακκου. Αφορμή για το ψήφισμα στάθηκε η προκλητική ενέργεια των Τούρκων κατακτητών, να ανεγείρουν τεράστιο τζαμί, το οποίο θα αντικαταστήσει σαν χώρο λατρείας, την εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας, η οποία είχε μετατραπεί, μετά την εισβολή, σε τζαμί. Η αντιπροσωπία του Δημοτικού Συμβουλίου του χωριού, με επικεφαλής τον κοινοτάρχη του χωριού Ιάκωβο Παρπέρη, επέδωσε το εν λόγω ψήφισμα στην αμερικανική πρεσβεία και κατόπιν στη γαλλική.

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο κοινοτάρχης, αφού τόνισε τη δυσαρέσκειά του για την ανέγερση του τζαμιού, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του χωριού, αφού ο Γερόλακκος, βάσει του σχεδίου Ανάν αλλά και άλλων σχεδίων που είχαν προταθεί κατά το παρελθόν, επιστρεφόταν σε ελληνοκυπριακή διοίκηση, αλλά οι εξελίξεις δείχνουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό το χωριό.

Προβληματισμός και ερωτηματικά

Παράλληλα, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι σε περίοδο έντονων και συνεχόμενων διακοινοτικών συνομιλιών, αυτή η εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό. «Φυσικά δεν μας χαροποιεί το γεγονός ότι η εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας είχε μετατραπεί σε τζαμί, αλλά το ότι ανέγειραν τζαμί σε τόσο κοντινή απόσταση από την εκκλησία προκαλεί πολλά ερωτήματα», σημείωσε ο κ. Παρπέρης και τόνισε τον προβληματισμό ότι «οι ενέργειες του καθεστώτος δείχνουν ότι πιθανόν είναι να μη σκοπεύουν να μας αφήσουν να επιστρέψουμε στο χωριό μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται έντονη οικοδομική ανάπτυξη στην περιοχή, που περιλαμβάνει την κατασκευή δρόμων, το κτίσιμο σπιτιών και την ανέγερση άλλων κτισμάτων. Το κοινοτικό συμβούλιο των Γερολατσιτών, πέραν των δυο πρεσβειών που επισκέφθηκε χθες, προγραμμάτισε την επίδοση ψηφίσματος προς όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σημερινή»26/02/2011- Του Παναγιώτη Γρηγορίου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια πράγματα σε κάνουν και λυπάσαι.

Χριστόφορος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com