27 Φεβ 2011

Κύπρος - Είμαστε Έλληνες, όχι απλώς ελληνόφωνοι…

Είμαστε Έλληνες, όχι απλώς ελληνόφωνοι…

Του Σωτήρη Ν. Σαμψών

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ στο Λύκειο Βεργίνας, πέραν του σοβαρότατου πλέον προβλήματος μετανάστευσης που κατέδειξαν, αναδεικνύουν και μια άλλη εξίσου σοβαρότατη πολιτική πτυχή. Μια πτυχή που ο κυπριακός ελληνισμός βιώνει καθημερινά σε διάφορες εκφάνσεις της και που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια των κυβερνώντων και συγκεκριμένων συγγενικών τους κύκλων, να χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία που τους παρέχεται για να «αποδείξουν» ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν είναι Έλληνες.

Τόσο οι δηλώσεις της Διεύθυνσης του λυκείου, όσο και οι δηλώσεις από πλευράς Κυβέρνησης ότι οι συμπλοκές στο σχολείο ήταν δήθεν μεταξύ «ελληνοφώνων» και «αραβοφώνων», εντάσσονται σε αυτά τα πλαίσια προσπαθειών και δεν μπορούν ούτε και πρέπει να παραμείνουν αναπάντητες.

Προεξαρχούσης της ηγεσίας της Κύπρου που δημόσια δηλώνει ότι είμαστε περισσότερο Σύροι παρά Έλληνες ή ότι έλκουμε την καταγωγή μας από τη Φοινίκη και όχι από την Ελλάδα, η απόπειρα αφελληνισμού της παρτίδας μας είναι πλέον εμφανής και απροκάλυπτη.

Η επίθεση που δέχεται η Εκκλησία της Κύπρου και ο προκαθήμενός της, η παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας και της αλήθειας, η βάναυση κακοποίηση και παραποίηση της ελληνικής γλώσσας και ο παραγκωνισμός κάθε τι ελληνικού σε τούτο εδώ τον τόπο από τους κυβερνώντες, καθώς επίσης και ο επιδοματικός εποικισμός των ελεύθερων περιοχών με κάθε λογής μετανάστες, δεν αφήνει περιθώρια περαιτέρω εφησυχασμού.

Το ερώτημα που απορρέει βεβαίως από τούτες τις επίμονες προσπάθειες, είναι γιατί τόση σπουδή για να αποκοπεί ο κυπριακός ελληνισμός από τις ρίζες, τις παραδόσεις και τις αξίες του, ως χριστιανοί και ως Έλληνες; Σε τι άραγε αποσκοπεί η συνεχής και αδιάκοπη ανθελληνική επίθεση;

Το ερώτημα μπορεί κάλλιστα να απαντηθεί με ένα άλλο ερώτημα. Μπορεί άραγε ο κυπριακός ελληνισμός, αποκομμένος από το ρίζες, τις παραδόσεις και τις αξίες του, χωρίς τη γλώσσα και την εθνική του καταγωγή, να συνεχίσει να διατηρεί τις αντιστάσεις που διαχρονικά κατείχε, για να αποτρέψει μια εθνικά απαράδεκτη, επιζήμια και άδικη λύση του κυπριακού προβλήματος; Με άλλα λόγια, μπορεί ο κυπριακός ελληνισμός να επιβιώσει, φυσικά και εθνικά, αν κάποιοι που απεργάζονται τον αφελληνισμό της πατρίδας μας, πετύχουν το σκοπό τους;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Σαφώς όχι. Για τούτο το λόγο, είναι εθνική υποχρέωση όλων, να αντισταθούν στις όποιες ανθελληνικές απόπειρες αφελληνισμού της Κύπρου μας και να δηλώσουν ότι σε τούτη ’δω την εσχατιά του ελληνισμού, ζουν και υπάρχουν Έλληνες, με Έψιλον Κεφαλαίο και όχι απλώς ελληνόφωνοι ή ελληνόγλωσσοι.

*Ο Σωτήρης Ν. Σαμψών είναι βουλευτής Αμμοχώστου και επίτροπος Προσφύγων του ΔΗΣΥ

«Φιλελεύθερος»27/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com