13 Ιουλ 2010

Σερβία—Εγκαινιάσθηκε τουρκικό πολιτιστικό κέντρο στο Νόβι Παζάρ. Σε νέα φάση εισέρχονται οι σχέσεις Βελιγραδίου- Άγκυρας

Στην κοινή εκτίμηση ότι, οι σχέσεις Σερβίας- Τουρκίας εισέρχονται σε μια νέα φάση οικοδόμησης στρατηγικών σχέσεων, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα συγκεκριμένη πρόοδο στην οικονομική, στρατιωτική και πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών, κατέληξαν ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από το Νόβι Πάζαρ της Σερβίας, όπου μετέβησαν χθες οι κ.κ. Τάντιτς και Ερντογάν, για να εγκαινιάσουν από κοινού το τουρκικό πολιτιστικό κέντρο "Ατατούρκ" διαπίστωσαν ότι, οι σχέσεις των χωρών τους εισέρχονται σε μια νέα, δυναμική φάση ανάπτυξης.

Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, έπειτα από συνάντηση με τους δημάρχους των δήμων της περιοχής του Σάντζακ (Ράσκας), ο Σέρβος πρόεδρος και ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισαν ότι συγκεκριμένα οφέλη από την συνεργασία των δύο χωρών θα αποκομίσει και η συγκεκριμένη περιοχή.

"Έπειτα από ποικίλες διακυμάνσεις των σχέσεών μας στη διάρκεια αιώνων, εμείς σήμερα, στον 21 αιώνα, κτίζουμε στρατηγικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, οι οποίες- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν την κοινή κατασκευή ευρωπαϊκών αξόνων στη Σερβία και περιφερειακών οδών στο Σάντζακ", δήλωσε ο πρόεδρος Τάντιτς, ο οποίος ανακοίνωσε την κατασκευή μείζονος ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου, δια του οποίου, όπως τόνισε, θα καταδεικνύεται εκ νέου η πολυεθνικότητα και πολυθρησκευτικότητα της Σερβίας.

"Θα πρόκειται για κέντρο, στο οποίο θα διδάσκεται η ισλαμική και τουρκική κουλτούρα και οι ιστορικές μας σχέσεις", σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος, ο οποίος υπενθύμισε ότι, πρόσφατα, επισκέφθηκε τη Σερβία και ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

Διαβεβαίωσε δε ότι, η υψηλή συχνότητα διμερών συναντήσεων μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, στη διεθνή εικόνα της Σερβίας συνέβαλε η πρόσφατη υιοθέτηση της δήλωσης καταδίκης των εγκλημάτων στη Σρεμπρένιτσα, εξέλιξη την οποία απέδωσε σε πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος Τάντιτς.

"Κάθε οικονομία περιέχει το στοιχείο του ρίσκου, όπως επίσης η πολιτική και η ζωή, αλλά οι ηγέτες μπορούν να είναι επιτυχείς μόνο όταν αντιμετωπίζουν αυτά τα ρίσκα. Έχω την πεποίθηση ότι, τα βήματα που πραγματοποιήσατε άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Η ανθρωπότητα ποθεί ένα ειρηνικό μέλλον και έναν κόσμο ειρήνης, και η οικοδόμηση της ειρήνης αποτελεί καθήκον ημών, των πολιτικών", τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Υπογράμμισε ακόμη πως οι πολιτικοί πρέπει να ακούν τη φωνή της συνείδησής τους και να αναλαμβάνουν, με θάρρος, ρίσκα, όπως αυτό της δήλωσης για τη Σρεμπρέντιτσα ή της μετάβασης του προέδρου Τάντιτς στο μνημόσυνο, στο Ποτότσαρι.

Αναφορικά με τα θέματα οικονομικής συνεργασίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι στο πρόσφατο παρελθόν ανέκυψαν στον τομέα αυτό προβλήματα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι η σερβοτουρκική οικονομική συνεργασία θα αποδειχθεί στο μέλλον πολύ πιο καρποφόρα.

Εκτός της συμμετοχής της στην κατασκευή οδών στο Σάντζακ, η Τουρκία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα συμβάλει στην συνεργασία και στην αδελφοποίηση δήμων, διαβεβαίωσε ο κ. Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά το πολιτιστικό κέντρο "Ατατούρκ", οι κ.κ. Τάντιτς και Ερντογάν δήλωσαν πως, διά αυτού, επιβεβαιώνονται οι στενές σχέσεις των δυο χωρών και εθνών.

web.ana-mpa.gr/=606271

Δείτε σχετικά βίντεο

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Πυκνώνουν τα μαύρα μαντάτα για τις Τουρκοσερβικες φιλίες

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com