12 Μαΐ 2010

Στο τραπέζι τα εξοπλιστικά, η βίζα και τα σχολικά βιβλία

Ενα ισχυρό ταμπού αναμένεται να σπάσει κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας. Οι υπουργοί Παιδείας των δύο χωρών θα υπογράψουν -εκτός απροόπτου- συμφωνία για την αμοιβαία αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων ιστορίας, προκειμένου να αποφεύγονται αναφορές που καλλιεργούν προκαταλήψεις και φοβικά σύνδρομα.

Είναι μία μόνο από τις περισσότερες από είκοσι συμφωνίες που θα υπογραφούν, προκειμένου να σηματοδοτηθεί μια νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με φόντο την οικονομική κρίση και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί.

“Αποχαιρετισμός στα όπλα” ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας “Χουριέτ”, που προβλέπει απόφαση για αμοιβαία μείωση αμυντικών δαπανών κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν στις 14-15 Μαΐου. Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 11.30 π.μ. και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και αμέσως μετά με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνέχεια προβλέπεται συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Το απόγευμα της Παρασκευής, πιθανότατα στο ξενοδοχείο “Χίλτον”, όπου θα καταλύσει η τουρκική αντιπροσωπεία, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση μεικτού υπουργικού συμβουλίου με τη συμμετοχή δέκα υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης και επτά της ελληνικής (Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Τουρισμού). Με τον τρόπο αυτό θα ανακοινωθεί η σύσταση του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας, το οποίο προβλέπει τακτικές επαφές σε πολιτικό επίπεδο και βήμα προς βήμα εμβάθυνση του διμερούς διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου, οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα δώσουν συνέντευξη τύπου και θα απευθύνουν χαιρετισμό στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό συνέδριο, στο οποίο θα μετάσχουν περίπου 100 τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα ταξιδέψουν μαζί με τον κ. Ερντογάν. Το Σάββατο το πρωί ο τούρκος πρωθυπουργός, με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, θα έχει πρωινό εργασίας με διευθυντές εφημερίδων, κατά το μοντέλο που ακολούθησε όταν πρόσφατα επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και μίλησε ανοιχτά σε ελληνοκύπριους δημοσιογράφους. Πριν φύγει από την Αθήνα θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης και θα έχει άλλη μία άτυπη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης θα βρεθούν θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού, τραπεζικές επενδύσεις, συνεργασία στις μεταφορές και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Η τουρκική πλευρά ζητά κατάργηση της βίζας, ειδικά για τους τούρκους επιχειρηματίες, και υπόσχεται επενδύσεις ύψους πολλών δισ. δολαρίων.

.makthes.gr/news/politics/55248/ - Της Αγγελικής Σπανού

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Τέλεια η φωτογραφία! Τα λέει όλα!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com