25 Φεβ 2010

Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία στην Κύπρο: 'Οραμα και στόχοι


Το Πολιτισμικό Σπουδαστήριο Αγίου Νικολάου Έγκωμης, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ημερίδα με θέμα: "Η Ελληνορθόδοξη παιδεία στην Κύπρο: 'Οραμα και στόχοι", στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στόχος είναι να ακουστούν απόψεις για το σημαντικό αυτό θέμα από ανθρώπους επιστημονικά καταρτισμένους, με πνευματικότικότητα, κύρος και εμπειρία ώστε να γεννηθεί ένας γόνιμος προβληματισμός στην κοινωνία και ειδικότερα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες.
Το Θεματολόγιο της ημερίδας είναι το ακόλουθο:
1.
"Η παιδεία ως συντελεστής διαμόρφωσης μιας σύγχρονης ελληνορθόδοξης ταυτότητας μέσα στο πλαίσιο της νέας Ευρώπης". Ομιλητής: Στέλιος Παπαθεμέλής, Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης και πρώην Υπουργός.
2. "Ελληνική γλώσσα και Ελληνική παιδεία σ'ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον". Ομιλητής: Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμονας.
3. "Θεανθρωποκεντρικός προσανατολισμός της παιδείας". Ομιλητής: Ιωάννης Κογκούλης, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
4. "Η Ελληνική Παιδεία στην Κύπρο μέσα από τη πραγματικότητα του σημερινού σχολείου και την προοπτική της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης". Ομιλητής: Κώστας Γεωργιάδης, Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης.
5. "Η αγάπη ως υπέρβαση και γόνιμη προσέγγιση της διαφορετικότητας στη σχολική μονάδα και στην κοινωνία γενικότερα". Ομιλητής: Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.
6.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, οργανώνεται παράλληλο εργαστήρι για νέους με θέμα «Περιήγηση στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο», στο οποίο θα περιλαμβάνεται και διαδικτυακή παρουσίαση της «Πατριαρχικής Σχολής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων». Συντονιστές: Δρ. Χρίστος Νικολάου, Γενικός Διευθυντής των Ιστοχώρων Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και «Παντοκράτωρ», Δρ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, Θεολόγος- Φιλόλογος.

Πρόσκληση Ημερίδας
«Η Ελληνορθόδοξη παιδεία στην Κύπρο: Όραμα και στόχοι»
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Έγκωμης

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Στον Άγιο Νικόλαο της Έγκωμης! Τα πρώτα βήματα της ζωής μου. Εκεί μικρό Εξαπτέρυγο, εκεί τα πρώτα τερι ρεμ, εκεί και το "κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου".

Και έπειτα; Α, ναι, έπειτα. Μια σύντομη διαδρομή, που την καταγράφω σε σχόλια, μερικές φωτογραφίες και δοκίμια αντιγραφών. Συνηθισμένα πράγματα.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Τεριρέμ στον Αγιο Νικόλαο της Εγκωμης;

Είσαι βέβαιος ότι συνέβηκε αυτό; Επειδή τα τεριρίσματα, τα μηνυρίσματα και τα λοιπά λικνίσματα ήταν μέχρι πριν 20 χρόνια άγνωστα στην Κύπρο.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ανάγνωθι "τα πρώτα ισοκρατήματα", τα πρώτα μαθήματα ψαλτικής, οι πρώτες αναγνώσεις.

Μήπως θυμόσαστε και τη Λέσχη, που ήταν δίπλα στο Ναό, τον παπά Νικόλα και το γήπεδο λίγο παραπάνω;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com