14 Δεκ 2009

Νέα πορεία (οικουμενιστική) για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων


Ο Νορβηγός Θεολόγος και Πάστορας Δρ. Όλαβ Φίκσε Τβεϊτ, είναι ο 7ος κατά σειρά Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ).
Όπως αναφέρει το πρακτορείο «Ρομφαία» ο Γ. Γ. του Π.Σ.Ε. επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.
Ο κ. Όλαβ Τβεϊτ αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1 Ιανουαρίου 2010, όταν λήξει η θητεία του κ. Σάμουελ Κόμπια στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Η επίσκεψη αυτή έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συνεχίσεως της υπό του Π.Σ.Ε. αναληφθείσης δραστικής πρωτοβουλίας συμβολής στην ειρηνευτική προσπάθεια στη Μέση Ανατολή δια της ιδρύσεως του Τμήματος P.I.E.F. (Palestine - Israel Ecumenical Forum), αρχής γενομένης στο Αμμάν της Ιορδανίας, τον Ιούνιο του 2007.
Η ειρηνευτική αύτη πρωτοβουλία συνεχίζεται και νυν δια της Γενικής Συναντήσεως των μελών του Σώματος τούτου στη πόλη της Βηθλεέμ από 10ης -14ης Δεκεμβρίου 2009.
Προ της ενάρξεως των εργασιών του Τμήματος τούτου έλαβε χώρα η επίσκεψη των εκπροσώπων του Π.Σ.Ε. στο Πατριαρχείο.Την έναρξη των εργασιών τούτων προσεκλήθη να κηρύξει ο Πατριάρχης Θεόφιλος τη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009.
Ο νέος Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την χαρά του και τις ευχαριστίες για την επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και δια την συνεργασία αυτού μετά του Π.Σ.Ε.
Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε το νέο Γενικό Γραμματέα, και τον συνεχάρη για την εκλογή του, ακόμη επανέλαβε την διάθεση του να συνεργαστεί το Πατριαρχείο με το Π.Σ.Ε., ως η αρχαιοτέρα και μόνη αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αγίας Γης, η διατηρήσασα τον θρησκευτικό χαρακτήρα των Ιεροσολύμων ως πόλεως ανοικτής δι' όλας τας θρησκείας και όλα τα έθνη.
Ακόμη ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στα προβλήματα, τα οποία δημιουργούν χριστιανικές ομάδες εις την ειρηνευτική προσπάθεια της Μέσης Ανατολής με ακραίας τοποθετήσεις της κατά γράμμα ερμηνείας της Αγίας Γραφής.
Επίσης αναφέρθηκε και στην απόπειρα της Ισραηλινής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να επισκευάσει εξωτερική κλειστή θύρα του δυτικού τείχους του Ναού της Αναστάσεως.
Επί του θέματος του διαθρησκευτικού διαλόγου, ο Μακαριώτατος είπε ότι «είναι ενδεδειγμένος δι' άλλας περιοχάς, δι' ημάς όμως εις Μέσην Ανατολήν υπάρχει τι βαθύτερον, η συμβίωσις απ' αιώνων».
«Το Πατριαρχείον παρακολουθεί τα θέματα και τα προβλήματα των Χριστιανών της Αγίας Γης», είπε ο Μακαριώτατος, «και επιμελείται τούτων δια παροχής αδειών διακινήσεως μεταξύ των κατεχομένων περιοχών και τής Ιερουσαλήμ, δι' υποτροφιών δια σπουδάς, συμπαραστάσεως εις νησηλευτικά ιδρύματα κ.α.Επί του θέματος της πόλεως των Ιεροσολύμων δεν δεχόμεθα αποκλειστικότητα αυτής δι' ουδένα». Ο Μακαριώτατος έθιξε και το θέμα της ανάγκης επιμελείας και βοηθείας των Χριστιανών εντός του Ισραήλ.
Ο κ. Olav Tveit εξέφρασε τις ευχαριστίες τού στο Μακαριώτατο για το ρόλο του Πατριαρχείου, ρόλο συμπαραστάσεως εις χριστιανούς και όχι μόνο.
Τέλος, ο Μακαριώτατος επέδωσε στον κ. Olav Tveit επί τη εκλογή και την επίσκεψη του μια αργυρή ανάγλυφη σφαίρα ομοιώματος μικρογραφίας της Αγίας Πόλεως ως συμβόλου ειρήνης.
Στους λοιπούς εκπροσώπους επέδωσε μετάλλια των 2000 ετών χριστιανοσύνης και φωτογραφικά λευκώματα που περιέχουν τις τελετές του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com