29 Νοε 2009

Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στους μιναρέδες


Δημοψήφισμα για την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων διενεργήθηκε σήμερα στην Ελβετία. Οι ψηφοφόροι ενέκριναν την πρόταση απαγόρευσης, την οποία στηρίζει το δεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ελβετία (SVP). Τα 22 από τα 26 καντόνια της χώρας είπαν «όχι» στους μιναρέδες με ποσοστό 57,5%.
«Η πρωτοβουλία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, υπάρχει μια θετική τάση.
Αποτελεί μεγάλη έκπληξη», είχε μεταδώσει νωρίτερα η γαλλόφωνη τηλεόραση 30 λεπτά μετά τη διακοπή της ψηφοφορίας το μεσημέρι.
Τόσο η ελβετική κυβέρνηση όσο και το κοινοβούλιο απέρριψαν την πρωτοβουλία με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει το Ελβετικό σύνταγμα, τη θρησκευτική ελευθερία και την παραδοσιακή ανεκτικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα. Επίσης, και η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις ανησυχίες της, ενώ η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποίησε ότι τυχόν απαγόρευση ανέγερσης μουσουλμανικών τεμένων, θα σημαίνει παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελβετίας στην ελευθερία της έκφρασης και της ανεξιθρησκίας.
Η δεξιά από την πλευρά της υπερασπίζεται το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, ωστόσο υποστηρίζει ότι τα τζαμιά είναι ένα πολιτικό σύμβολο, που εισαγάγει βήμα-βήμα το νόμο της Σαρία, που είναι ασύμβατος με την ελβετική νομοθεσία και την Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τη ελβετική νομοθεσία, το δημοψήφισμα δεν θα έχει καμία ισχύ εάν δεν γίνει αποδεκτό από την πλειονότητα των καντονίων-οι διοικητικές υποδιαιρέσεις της ομοσπονδιακής Ελβετίας. Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στα γερμανόφωνα καντόνια ψήφισε κατά της δημιουργίας μιναρέδων, ενώ οι ψηφοφόροι στα γαλλόφωνα καντόνια είναι θετικοί στην ανέγερση νέων τζαμιών.
Σημειώνεται ότι στην Ελβετία ζουν 400 χιλιάδες μουσουλμάνοι και υπάρχουν τέσσερα μουσουλμανικά τεμένη.
Πηγή:tvxs.gr/v27266

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

ΟΧΙ είπαν οι Ελβετοί στους μιναρέδες, ΟΧΙ θα πουν και οι Μουσουλμάνοι στις ελβετικές σοκολάτες.

Δύσκολοι καιροί για τις σοκολάτες ...

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Επιτέλους!

Αρχισαν na ξυπνούν οι Ευρωπαίοι! Και είμαστε κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

Κανείς δεν έχει αντίρρηση οι αλλόθρησκοι να έχουν ευκτήριους οίκους αλλά όχι να δημιουργούνται άντρα τρομοκρατίας εν ονόματι της θρησκείας.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

ΜΑΡΙΑ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com