18 Σεπ 2009

Σπυρίδων Παπακωστόπουλος, Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά



Αγαπητοί συνάδελφοι Θεολόγοι,

για μια ακόμη φορά κρίνω ότι πρέπει να παρέμβω, προκειμένου να σας ενημερώσω σχετικά με υπόθεσή μου περί το μάθημα των θρησκευτικών.
Πέρα από το γνωστό απαντητικό έγγραφο του ΥΠΕΠΘ, προς εμένα και κατ' επέκταση και προς τους υπολοίπους συναδέλφους, εκκρεμεί η διοικητική διαδικασία μιας απολογητικής αναφοράς των Διευθυντών των δύο σχολικών μονάδων, στις οποίες υπηρέτησα κατά το λήξαν διδακτικό έτος 2008 - 2009, προς το 3ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και μέσω αυτού προς την αντίστοιχη Διεύθυνση και με τελικό αποδέκτη το ίδιο το ΥΠΕΠΘ.
Τι συνέβη; κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λίγο μετά αφού παρέλαβα από το ΥΠΕΠΘ το γνωστό έγγραφο, προέβην, επανερχόμενος, σε δεύτερη ενημέρωση απευθείας προς τον Υπουργό, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σ' αυτή την επικοινωνία, για μια ακόμη φορά διατύπωσα, εις τύπον προβληματισμού, τις αδυναμίες που προκύπτουν από την καταστρατήγηση των εγκυκλίων........ ιδιαιτέρως, δε, τις παγίδες που σχετίζονται με 1) την προθεσμία υποβολής αιτήσεων απαλλαγής και 2) με την μη εφαρμογή των εγκυκλίων από πλευράς Διευθυντών στα σχολεία που υπηρέτησα, ήτοι 1ο Γυμνάσιο Βούλας και 1ο Γενικό Λύκειο Βούλας, που ως επακόλουθο είχε τη διαφαινόμενη ραγδαία αύξηση των απαλλαγέντων, αφού οι απαλλασσόμενοι, δεν παρακολουθούσαν, υποχρεωτικά, άλλο μάθημα.
Το Γραφείο του Υπουργού αντέδρασε άμεσα και η Διεύθυνση Σπουδών του ΥΠΕΠΘ, τμήμα Γ απέστειλε τα έγγραφα της εν λόγω αναφοράς - καταγγελίας προς τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Αττικής με τη διαταγή όπως, λόγω αρμοδιότητας, διενεργηθούν τα δέοντα και, τελικώς, ενημερωθεί και το υπουργείο σχετικά με τα καταγγελόμενα.
Για να μην μακρυγορώ, είναι ακόμη σε εξέλιξη η όλη διαδικασία, δηλαδή αυτή τη στιγμή οι κ.κ. Διευθυντές των εν λόγω σχολείων καλούνται να απολογηθούν στην Προϊσταμένη του οικείου Γραφείου Εκπαιδεύσεως.
Προσπάθησαν, δε, ανεπιτυχώς, να στρέψουν το Σύλλογο Διδασκόντων εναντίον μου, αλλά δεν το κατόρθωσαν, διότι ήταν καταλυτική - συντριπτική η παρανομία, που, τη ανοχή τους, συνετελέσθη, αφού δεν εφάρμοσαν το νόμο. Αποτέλεσμα; 1) να παραδεχθεί ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βούλας (όπου έχω την οργανική μου θέση) ενώπιον όλων των συναδέλφων ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την συντελεσθείσα παρανομία, 2) να δεσμευθεί ότι φέτος (2009 - 2010) οι απαλλασσόμενοι θα παρακολουθούν άλλο μάθημα, 3) ορίστηκε ως προθεσμία υποβολής αιτήσεων απαλλαγής η εβδομάδα από Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου έως και Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου και 4) ΜΕ ΠΛΗΣΙΑΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΥΣΙ ΕΙΧΑΝ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ (επί τω ακούσματι από τον Διευθυντή μου περί υποχρεωτικής παρακολούθησης άλλου μαθήματος) "κύριε δεν θα ζητήσουμε απαλλαγή".
Ένας, μάλιστα, άριστος μαθητής με συγκίνησε, ιδιαίτερα, διότι, ενώ πέρυσι είχε απαλλαγεί από το μάθημα αιτιολογώντας ότι "δεν μπορεί να παρακολουθεί μάθημα που αφορά σε με μια θρησκεία που επέβαλε ο Μ. Κωνσταντίνος", ανήμερα της Υψώσεως του Σταυρού μου είπε: "κύριε φέτος θα παρακολουθήσω, διότι είμαι σε μια ηλικία, που δεν θεωρώ ακόμη ώριμο τον εαυτό μου ώστε να απορρίψει κάτι που δεν το γνωρίζει".
Έτσι, λοιπόν, έχουν τα πράγματα, μέχρι στιγμής. Για ,δε, το 1ο ΓΕΛ Βούλας, δεν γνωρίζω τι μέλλει γενέσθαι, αφού δεν θα είμαι φέτος εκεί, αφού θα εργασθώ εξ ολοκλήρου στην οργανική μου. Έμαθα, όμως, ότι ο εκεί Διευθυντής είναι λάβρος εναντίον μου, αλλά και ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων με υποστήριξε, ερήμην μου.
Τα ανωτέρω εύχομαι να αποτελέσουν για όλους τους συναδέλφους γόνιμη αφορμή, ώστε να μη διστάσουν και να συγκρουσθούν ακόμη και με τους Διευθυντές τους, εάν και εφόσον παρανομήσουν.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να παρακολουθούν οι απαλλασσόμενοι άλλο μάθημα. Δεν πρέπει, συνάδελφοι, να φοβάστε, όταν ενώπιόν σας σημειώνονται κραυγαλέες παρανομίες. Σε μια τέτοια περίπτωση να είστε σίγουροι, ότι κανείς συνάδελφος δεν θα σας αδικήσει.
Οι Διευθυντές, μπορεί, πρόσκαιρα, να εκνευρισθούν, διότι οι θέσεις τους, πέρα από θέσεις ευθύνης είναι, δυστυχώς, και κομματικές θέσεις ημετέρων. Όμως, εφόσον, πέρα από τον Θεό, έχετε και το νόμο μαζί σας, τότε μη φοβάστε. Τα λέω αυτά, διότι γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αλλά είτε διστάζουν, προκειμένου να "μην χαλάσουν καρδιές", είτε φοβούνται να μιλήσουν. Ε, λοιπόν, ας κατανοήσουμε ότι τόσο ο δισταγμός όσο και ο φόβος είναι πολύ κακοί σύμβουλοι, όταν ωμά παραβιάζεται η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ, εντός των ελληνικών σχολείων.
Για όσους, ενδεχομένως, αναρωτηθούν μα καλά και εσύ απευθείας στον υπουργό αναφέρθηκες; τους λέω ότι, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και σε συνεργασία με τον σχολικό μου Σύμβουλο, κατ' επανάληψη οχλούσα τους Διευθυντές για τα θέματα των απαλλαγών και των απαλλασσομένων, είχε ενημερωθεί και το Γραφείο Εκπαιδεύσεως, αλλά, δυστυχώς, παγιώθηκε, τη ανοχή της διευθύνσεως, ως κατάσταση ( άρα και δεδικασμένο ή κακώς προηγούμενο για την επόμενη σχολική χρονιά) η απαράδεκτη άτακτη περιφορά των απαλλασσομένων στην αυλή, κατά τις ενδιάμεσες ώρες και η προνομιούχα αποχώρηση απ' το σχολείο κατά τις τελευταίες ώρες.
Συνεπώς, πώς θα πρέπει ν' αντιδράσετε σε ανάλογες περιπτώσεις; ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1)
συζητήστε με τον Διευθυντή σας, ΑΜΕΣΑ. Αν δεν επιλυθεί το ζήτημα, τότε:
2) ελάτε σε επαφή με τον σχολικό σας Σύμβουλο ζητώντας του να προστρέξει το ταχύτερο δυνατόν στο σχολείο σας. Αν δεν υπάρξει και τότε λύση, ακολούθως
3) απευθυνθείτε στον Προϊστάμενο του Γραφείου Εκπαιδεύσεως, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η σχολική σας μονάδα. Αν το πρόβλημα συνεχίζεται, τότε:
4) αναφερθείτε προς τον Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης, κοινοποιώντας την αναφορά σας τόσο προς τον Περιφερειάρχη όσο και προς το ΥΠΕΠΘ και πιο συγκεκριμένα στη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΤΜΗΜΑ Γ
5)αφού ζούμε και στην εποχή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο, ερχόμενοι σε ηλεκτρονική επικοινωνία με το e-mail του εκάστοτε Υπουργού.
Οι παραπάνω πέντε (05) ενέργειες βασίζονται - στηρίζονται στο άρθρο 10 του Συντάγματος (ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΘΑΙ) από το οποίο, αυτούσια, σας μεταφέρω την παράγραφο 1
Αρθρο 10
παρ. 1:
"Καθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα, τηρώντας τους νόμους του Κράτους, να αναφέρονται εγγράφως στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν, αιτιολογημένα, σε εκείνον που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με το νόμο".

Εις το επανιδείν συναδελφικά και αλληλέγγυα

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
πηγή: ΕΞΑΓΟΡΕΥΣΙΣ
==== ==== === ====
Σχετικά με το χρονικό όριο των απαλλαγών στο μάθημα των Θρησκευτικών


Αναρτώ το παραπάνω έγγραφο του ΥΠΕΠΘ, το οποίο, ως γνωστόν, αποτελεί και την τελευταία εξέλιξη σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών, διότι καλούμαστε από αύριο Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009 να έρθουμε αντιμέτωποι με την ωμή πραγματικότητα του μαθήματός μας.
Επειδή, δε, το εν λόγω έγγραφο είτε δεν έφθασε στα σχολεία είτε έφθασε, αλλά δεν ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι Θεολόγοι και προκειμένου να κληθούν οι κ. Διευθυντές να εφαρμόσουν το νόμο, κατεβάστε το και να το έχετε ως "νομικό όπλο" για εκείνες τις περιπτώσεις, στις οποίες, ενδεχομένως, να παρουσιασθούν κρούσματα παρανομίας. Σε όποια σχολεία δεν εφαρμοσθεί η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ, παρακαλείσθε συνάδελφοι να έρθετε σε άμεση επικοινωνία με το σχολικό σας Σύμβουλο.
Όσον αφορά στην προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων απαλλαγής, χρησιμοποιείστε τα διαλαμβανόμενα της παρακάτω εγκυκλίου, απόσπασμα της οποίας αυτούσιο σας μεταφέρω: Γ2/12907/08 - 02 - 2005: "Διευκρινίζουμε ότι, επειδή η καθυστερημένη κατάθεση της δήλωσης θα δημιουργούσε προβλήματα, εάν γινόταν μετά την κατάθεση βαθμολογίας από τον διδάσκοντα το μάθημα καθηγητή και επειδή άλλες διατάξεις, που αφορούν απαλλαγές από τη διδασκαλία μαθημάτων (Γυμναστική Π.Δ. 104/79) ορίζουν ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται εντός πέντε ημερών από της ενάρξεως των μαθημάτων, εκτός από τις περιπτώσεις ξαφνικού συμβάντος, θεωρείται σκόπιμο το αίτημα για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών να γνωστοποιείται στη Διεύθυνση του Σχολείου με την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων".

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
πηγή: ΕΞΑΓΟΡΕΥΣΙΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγιος δεν θέλει φοβέρα, και να αφήσει αυτές τις ασέβειες όποιος τις λέει.
Όλα και όλα. Με τους αγίους δεν παίζουμε!

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν ο Παπακωστόπουλος να αγωνιζόταν και λίγο για τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών!

Ανώνυμος είπε...

Απο τον φίλο του λαρισσαίου φιλοπατριαρχικού Ανδρεόπουλου, Σπ.Παπακωστόπουλο δεν περιμένουμε κάτι άλλο...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com