28 Ιουν 2009

Το φαινόμενο της αθεΐας

Σε κάθε εποχή θα υπάρχουν και οι άθεοι. Τι είναι αθεΐα; Είναι το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο ορισμένοι άνθρωποι αρνούνται την ύπαρξη του Θεού και θέλουν να ζουν σαν να μην υπάρχει Θεός. Άθεος είναι «ο μη νομίζων είναι Θεός», λέγει Κλήμης ο Αλεξανδρεύς.
Η αθεΐα άλλοτε παρουσιάζεται θεωρητικά, ως ιδεολογία, και άλλοτε εμφανίζεται στην πράξη σαν ένας τρόπο υλιστικής ζωής. Φυσικά, όπως προείπαμε, δεν είναι φαινόμενο μόνο της εποχής μας.
Στην αρχαιότητα εμφανίζεται στους κύκλους των Σοφιστών και σε μερικούς προσωκρατικούς φιλοσόφους. Στα νεότερα χρόνια, κυρίως από την Αναγέννηση και μετά, παρατηρείται μεγαλύτερη αθεϊστική κίνηση.
Ο άνθρωπος θεωρήθηκε ελεύθερος, αυτόνομος και κατά συνέπεια δεν μας χρειάζεται Θεός!
Γεννάται όμως το ερώτημα: Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν τον άνθρωπο στην αθεΐα; Είναι βέβαια πολλά και διάφορα. Τα κυριότερα είναι τρία: Ο εγωισμός, η αμαρτία και η αφροσύνη.
Ο εγωισμός συγκεντρώνει τον κόσμο στον εαυτό του, νομίζει πως τα ξέρει όλα και πιστεύει, ότι η πίστη στον Θεό δεν είναι απαραίτητη. Ο εγωιστής θεοποίησε τον εαυτό του. Άλλο αίτιο της αθεΐας είναι η αμαρτία. Η άτακτη και ανήθικη ζωή οδηγεί πολλάκις τον άνθρωπο στην άρνηση του Θεού. «Πας ο φαύλα πράσσων μισεί το φως…» (Ιω. γ΄ 20).
Τέλος η αφροσύνη οδηγεί τον άνθρωπο στο να πει ότι δεν υπάρχει Θεός. «Είπεν άφραν εν τη καρδία αυτού ότι δεν υπάρχει Θεός» (Ψαλμ. υβ΄ 2). Είχε λοιπόν δίκαιο ο Βράϊλας Αρμένης όταν έλεγε «η αθεΐα είναι νόσος του εγκεφάλου».
Η αθεΐα είναι παραλογισμός.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς Θεό. Έχει ανάγκη από το Θεό, όπως έχει ανάγκη από το νερό και το οξυγόνο (Αλέξης Καρρέλ).
Η δε άρνηση του Θεού έχει ως αποτέλεσμα το άγχος, την απελπισία και τον θάνατο.

Του πρωτ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα
Η ΕΡΕΥΝΑ 28 Ιουνίου 2009, αρ. φύλλου 15238, σελίδα 38

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com