24 Απρ 2009

ΣΚΟΠΙΑ:Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το μάθημα των θρησκευτικών δημιουργεί έντονη αντιπαράθεση.


Το μεσημέρι, σήμερα, ήχησαν οι καμπάνες σε σχεδόν όλους τους ορθόδοξους ναούς στην ΠΓΔΜ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την προ ημερών απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ να ακυρώσει το νόμο για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας και την κοινωνία.
Η διδασκαλία των θρησκευτικών καθιερώθηκε για πρώτη φορά, φέτος, ως μάθημα επιλογής, με σχετικό νόμο της συντηρητικής κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.Οι μαθητές της πέμπτης τάξης του δημοτικού είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών ή της Ιστορίας των θρησκειών.Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της ΠΓΔΜ, το 65% των μαθητών επέλεξαν το μάθημα των θρησκευτικών.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο, πριν από περίπου δέκα ημέρες, έκρινε ότι ο νόμος για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στην εκπαίδευση έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο εγγυάται το διαχωρισμό κράτους και θρησκευτικών κοινοτήτων.
Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ όσο και της Ισλαμικής Κοινότητας της χώρας, καθώς και τις σφοδρές επικρίσεις του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο χαρακτήρισε ως «παράλογη» την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου και το κατηγόρησε ότι ενεργεί με πολιτικά κριτήρια.Το κόμμα του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι κατηγόρησε το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι λειτουργεί «υπονομευτικά» για το έργο της κυβέρνησης και ότι αποτελεί «μαριονέτα» του απερχόμενου πρόεδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί ανεπίτρεπτες πιέσεις στο έργο της δικαιοσύνης, ενώ ο κ. Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε τον κ. Γκρούεφσκι για «απολυταρχική συμπεριφορά ».
Τις προηγούμενες ημέρες, εκατοντάδες πολίτες, κυρίως μέλη του VMRO-DPMNE και θρησκευτικών οργανώσεων, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της ΠΓΔΜ κατά της απόφασης αυτής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.Οι «υπερασπιστές» της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στη δημόσια εκπαίδευση θεωρούν ότι η διδασκαλία του μαθήματος αυτού δεν πλήττει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και προσθέτουν πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα θρησκευτικά διδάσκονται στην εκπαίδευση είτε ως υποχρεωτικό, είτε ως προαιρετικό μάθημα.
Οι «πολέμιοι» της διδασκαλίας του μαθήματος αυτού αναφέρουν ότι τα θρησκευτικά μπορούν να διδάσκονται σε θρησκευτικά ιδρύματα, όχι όμως και στα δημοτικά σχολεία.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στην εκπαίδευση συνέπεσε με τις διαμαρτυρίες αρκετών κατοίκων των Σκοπίων και της αντιπολίτευσης, για το σχέδιο της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει ανέγερση ορθόδοξης εκκλησίας στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.Ωστόσο, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε πως η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις αυτές και συμπλήρωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή ορθοδόξου ναού θα προχωρήσουν κανονικά.
Ακόμη, το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, τις τελευταίες ημέρες, προχώρησε σε διαφημιστική καμπάνια, με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον Τύπο των Σκοπίων, στις οποίες προβάλλεται η «ορθότητα» της απόφασης για κατασκευή εκκλησίας στην πρωτεύουσα της χώρας, με το επιχείρημα ότι σε πολλές πλατείες ευρωπαϊκών πόλεων υπάρχουν ναοί.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση να μην ξοδεύει τα χρήματα των φορολογουμένων για κατασκευές εκκλησιών και να πάψει να διχάζει το λαό με αμφιλεγόμενες αποφάσεις και ενέργειες.
Στη «διαμάχη» ενεπλάκησαν και πιστοί του Ισλάμ στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι ζήτησαν από την κυβέρνηση, πέραν της κατασκευής ορθόδοξης εκκλησίας, να επιτρέψει και ανέγερση τζαμιού, στην πλατεία των Σκοπίων.
Η «διαμάχη» για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταργήσει το νόμο για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και για το σχέδιο της κυβέρνησης για ανέγερση ναού στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, μονοπωλεί σχεδόν την πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ, τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Πηγή: «Sigma»
Και στην Ελλάδα διώκουν το μάθημα των Θρησκευτικών και δεν αφήνουν να κτισθεί Μητροπολιτικός ναός, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Πότε όμως θα ήχησουν πένθιμα οι καμπάνες σε όλους τους ορθόδοξους ναούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com