14 Απρ 2009

Η (υπο)κουλτούρα του θανάτου.


«Είμαι πολύ εγωιστής για να φύγω και να σας αφήσω να ζήσετε»αποκάλυψε στη σελίδα του στο Ιnternet ο 19χρονοςΔημήτρης Πατμανίδης μερικές ώρες προτού πάρει τα όπλα για να σκοτώσει, όπως είχε προγραμματίσει, τους συμμαθητές του μέσα στην τάξη. Συμπεριφορά καρμπόν, φράσεις καρμπόν, ακόμη και η μουσική που είχε ανεβάσει στη σελίδα του είχε χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο ταυτότητας και άλλων δραστών ανάλογων επιθέσεων…Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία στο Columbine των ΗΠΑ, μετά τις αιματοχυσίες στη Φινλανδία και στη Γερμανία, ο εφιάλτης ξύπνησε την Παρασκευή και στην Αθήνα. (Βήμα 12-04-09)
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το τραγούδι που ακουγόταν στο προφίλ του δράστη στην προσωπική του ιστοσελίδα. Το τραγούδι ανήκει στο γερμανικό συγκρότημα ΚΜFDΜ, που κινείται σε έναν σκληρό, «βιομηχανικό» ροκ ήχο. «Οι δράστες της επίθεσης στο Κόλουμπαϊν άκουγαν τα τραγούδια των ΚΜFDΜ, όπως και οι νεαροί που έκαναν παρόμοιες επιθέσεις σε σχολεία το 2007 και το 2008. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Υπάρχει κάποια (υπό)κουλτούρα που μετατρέπει τα παιδιά σε κοινωνούς του θανάτου; Προφανώς, ναι. Το Διαδίκτυο βρίθει δεκάδων τοποθεσιών όπου οι δράστες επιθέσεων σε σχολεία δοξάζονται ως ήρωες από νέους που ασπάζονται μια τέτοια, «φιλική προς τον θάνατο» κουλτούρα».
Η ονομασία του συγκροτήματος KMFDM προκύπτει από τα αρχικά της γερμανικής φράσης «Kein Mehrheit Fur Die Mitleid», που στα ελληνικά σημαίνει «κανένας οίκτος για την πλειοψηφία».
Μπαίνοντας στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο ακουγόταν το τραγούδι «Απελευθέρωσε το μίσος σου» (Free Your Hate), του συγκροτήματος KMFDM. Οι στίχοι του τραγουδιού ... μιλούν από μόνοι τους :
...Τα χτυπήματα θα συνεχιστούν


Ώσπου το φρόνημανα διορθωθεί


Απελευθέρωσε το μίσος


Σταυροφορία σεκαιρούς οργής


Επικίνδυνη μωρία


Ξεσηκώσου ενάντιαστη μοίρα σου


Απελευθέρωσετο μίσος σου


Σταυροφορία σεκαιρούς οργής


Ακούραστη πανουργία


Ποδοπάτησε και


σπάσε τις αλυσίδες σου
Τρόμος υπό την


απειλή του όπλου


Βασανιστήρια διαρκείας


Εχθρός μαχητής


«βαφτισμένος» απειλή


Χωρίς δίκη ή κατηγορίες

Ακούστε και δείτε το τραγούδι Free Your Hate των KMFDM
http://www.youtube.com/watch?v=qG-2RtEvvvk
Το είδος αυτό μουσικής είναι γεμάτο από μηνύματα, εικόνες, ήχους, έντονες καταστάσεις, περίεργα και προκλητικά ντυσίματα. Ένας από τους συμμαθητές του δράστη λέει : «Ηταν μοναχικός……. Καθόταν μόνος στο πίσω θρανίο και δεν συμμετείχε στο μάθημα. Φορούσε καπαρντίνα, συνήθως μαύρα ρούχα και ήταν πάντα κοντοκουρεμένος».
μουσική εξευμενίζει αλλά και εξαγριώνει. Συγκινεί αλλά και αναστατώνει. Ενθουσιάζει αλλά και αποθαρρύνει. Ηρεμεί αλλά και ερεθίζει. Κερδίζει την καρδιά μας αλλά την στρέφει και όπου θέλει. Έχει εξημερωτική δύναμη αλλά κάνει και θηρίο τον άνθρωπο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com