29 Μαρ 2009

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Χριστόφια στο Βατικανό.

Η πρόσκληση

Θετικά αντικρίζει το Βατικανό την πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ στην Κύπρο, την οποία ο Πρόεδρος απηύθυνε κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού (Γραμματέα Επικρατείας) Καρδινάλιο Tarcisio Bertone.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκε από πλευράς Κύπρου το θέμα του κατά πόσο ο
Πάπας θα μπορούσε να κάνει σταθμό στην Κύπρο κατά τη μετάβαση του στο Ισραήλ τον Μάιο. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι ο Παπάς θεωρεί ότι η Κύπρος αξίζει μιας αποκλειστικής επίσκεψης και ότι το θέμα θα συζητηθεί.

Διαχριστιανικός διάλογος

Συζητήθηκε ακόμα το θέμα του δια-χριστιανικού διαλόγου μεταξύ της ορθόδοξης και της καθολικής εκκλησίας και ο ρόλος της Κύπρου σε αυτό το διάλογο.

Η συμμαχία

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε προς τον Πρωθυπουργό του Βατικανού ότι «η μικρή Κύπρος είναι έτοιμη να συμμαχήσει με την Αγία Έδρα για να θέσει το μικρό της λιθαράκι σε αυτή την ευλογημένη προσπάθεια του Αγίου Πατέρα».Απαντώντας ο Πρωθυπουργός του Βατικανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για «αυτή την τόσο γενναιόδωρη και τόσο ευγενική προσφορά του», η οποία όπως είπε «υπογραμμίζει την εκτίμηση που έχει η Κύπρος για την αποστολή της Αγίας Έδρας» και ιδιαίτερα «την εκτίμηση που έχει η Κύπρος για τη διακονία του Αγίου Πατρός».(Δες περισσότερα)

Ο πολυπολιτισμός

"Στην Κύπρο υπάρχει κατάσταση πολυπολιτισμική", τόνισε ο κ. Χριστόφιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κράτος ομοσπονδιακό

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας η Λευκωσία και το Βατικανό αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να πειστεί η Τουρκία να χαράξει πολιτική σεβασμού στη θέληση του Κυπριακού λαού για την μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδιακό, με δύο περιφέρειες.(Δες περισσότερα)
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ;
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πάντα μιλούσε για πολυπολιτισμό. Μάλιστα τελευταία κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής διαπιστευτήριων του νέου Πρέσβη του Βελγίου κ. Guy Sevrin
δήλωσε. «Η Κύπρος, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών και οι Κύπριοι πάντοτε πίστευαν ότι η πολυπολιτισμική ποικιλομορφία δεν αποτελεί μόνο πολύτιμο κληροδότημα αλλά και ακρογωνιαίο λίθο της ανθρωπότητας που πρέπει να διασφαλιστεί και να καλλιεργηθεί μέσω της ανοχής και της διαπολιτισμικής κατανόησης, με σκοπό την επίτευξη ενός καλύτερου κοινού μέλλοντος για όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com