Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, όχι μόνο διότι περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, αλλά γιατί δεν είναι πραγματικά erga omnes και δεν προβλέπει αυτόματες κυρώσεις για την χώρα που την παραβιάζει.
Η νέα εθνικιστική και ανιστόρητη κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει να προκαλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Βουλγαρία σε μια σειρά θεμάτων.
Τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι σε συνέντευξή του είπε χαρακτηριστικά:
«Είναι δικαίωμά μου να εκφράζομαι ελεύθερα. Θα σεβαστώ το Σύνταγμα και τους νόμους εκεί που πρέπει, είτε μου αρέσουν είτε όχι. Όσο θα είμαι στο αξίωμα, το Σύνταγμα και οι νόμοι θα γίνονται σεβαστοί. Αλλά το δικαίωμά μου στον ελεύθερο λόγο είναι αναφαίρετο. Χρησιμοποιώ το όνομα Μακεδονία και θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το όνομα Μακεδονία, καθώς είναι ανθρώπινο δικαίωμά μου και κανένας δεν μπορεί να μου το αφαιρέσει».
Ο άνθρωπος αυτός έχει μπερδέψει τα ανθρώπινα
δικαιώματα με το Διεθνές Δίκαιο.
Ειδικά ένας Πρωθυπουργός, όπως και όλοι οι αξιωματούχοι μιας χώρας,
υποχρεούνται να ακολουθούν το πρωτόκολλο, τους νόμους και τις διεθνείς
συμφωνίες της χώρας τους, είτε δημόσια, είτε κατ΄ ιδίαν.
Η μη τήρηση μιας διεθνούς συμφωνίας δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης και αυτοπροσδιορισμού.
Μέχρι στιγμής, η Αθήνα δεν έχει απαντήσει στη νέα πρόκληση του Ψευδομακεδόνα πολιτικού. (Αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμά μας να τον αποκαλούμε όπως θέλουμε).
Υπενθυμίζουμε τις χαλαρές αντιδράσεις και απαντήσεις της Αθήνας, στις προηγούμενες προκλήσεις του Ψευδομακεδόνα πρωθυπουργού και της Προέδρου της Ψευδομακεδονίας:
«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».
«Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα σε ανώτατο επίπεδο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα αναφερθεί στη συμφωνία η οποία δεν τηρείται και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη. Η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη στο ΝΑΤΟ, είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας».
Στις 2 Αυγούστου 2024, ο Ψευδομακεδόνας πρωθυπουργός παρευρέθηκε σε εκδήλωση μνήμης για την εξέγερση του Ίλιντεν, όπου αποκάλεσε τη χώρα του Μακεδονία, ενώ υπήρχαν σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι αναμένει η επιθυμία για διάλογο που
εξέφρασε η ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα –
Ντάβκοβα, να γίνει μια συνεπής πολιτική.
«Αναμένουμε από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να εκπληρώσει όλες τις
δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς εμάς (σ.σ τη Βουλγαρία) σε διμερή βάση και
προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε πλήρως τις
σχέσεις μας. Ας ηρεμήσουν τα πάθη και ας επιστρέψουν στον ρεαλισμό, και αυτός
(ο ρεαλισμός) είναι πολύ σαφής - οι σχέσεις μας θα συνεχίσουν να οικοδομούνται
στη βάση των συμφωνιών και των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής
Ένωσης».
Στη Βουλγαρία υπάρχει αναστάτωση μετά την διαταγή του Μίτσκοσκι για την απομάκρυνση της ομάδας των ιστορικών που είχε διοριστεί από τον Ζάεφ στην κοινή ιστορική επιτροπή, όπου γινόταν αναθεώρηση των βιβλίων Ιστορίας, ώστε να σταματήσει και η κλοπή της Βουλγαρικής Ιστορίας από την Ψευδομακεδονία.
Ο πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια Άνγκελ Ντιμιτρόβ, που είναι μέλος αυτής της επιτροπής κατηγόρησε την Ψευδομακεδονία ότι αψηφά όχι μόνο τη Βουλγαρία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βουλγαρία επιμένει ότι οι απαιτήσεις που θέτει στα Σκόπια προέρχονται στην πραγματικότητα από την Ε.Ε.
«Η νέα κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και όλες τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών μας και αποτελούν προαπαιτούμενο από την ΕΕ για τις υποψήφιες χώρες» είπε ο Άνγκελ Ντιμιτρόφ.
Εάν η Ελλάδα είχε προβεί σε έναν πραγματικό συμβιβασμό και όχι σε μια τεράστια εθνική ήττα, εφόσον η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία ονομάστηκε Βόρεια Μακεδονία, θα έπρεπε η γλώσσα της χώρας να ονομάζεται βορειομακεδονική, οι κάτοικοι να έχουν βορειομακεδονική υπηκοότητα, τα προϊόντα της χώρας να είναι βορειομακεδονικά, ο στρατός στο ΝΑΤΟ να είναι βορειομακεδονικός κλπ. Μόνο έτσι θα είχε επιτευχθεί το erga omnes. Ταυτόχρονα σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας, θα έπρεπε να προβλέπονται αυτόματες διμερείς κυρώσεις, αλλά και διεθνείς κυρώσεις στα Βαλκάνια, την Ευρώπη (ΕΕ), το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Τι από τα προηγούμενα συμβαίνει;
Από cosmostatus
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου