11 Αυγ 2023

Για ανάκριση στην Αστυνομία ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκάς

Στη Διεύθυνση της Εθνικής Αστυνομίας της πόλεως Ζαπορόζιε, κλήθηκε την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτουπόλεως κ. Λουκάς.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του μετά την ανάκριση ο Μητροπολίτης Λουκάς ανέφερε ότι κατ’αυτού ασκήθηκε η ποινική δίωξη βάσει του άρθρου 161 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας (σκόπιμες ενέργειες με στόχο την υποκίνηση θρησκευτικής εχθρότητας και μίσους).

Αφορμή για την άσκησή της στάθηκαν οι αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram, που ελέγχουν το εκκλησιαστικό σχίσμα.

«Μου είχαν επιδείξει τη φιλολογική γνωμάτευση εμπειρογνώμονα, ο οποίος ίσως είναι γνώστης φιλολογίας, όμως δεν είναι καθόλου γνώστης των θεολογικών ζητημάτων, των ιερών κανόνων της Εκκλησίας, της εκκλησιολογίας και γενικά της ζωής της Εκκλησίας. Λ.χ. μου προσάπτουν ως κατηγορία ότι χρησιμοποιώ τη φράση «βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Λουκάς.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι ο ανακριτής τον ρωτούσε συνέχεια για τη στάση του έναντι του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και προσωπικά έναντι του Μητροπολίτη Επιφανίου.

«Πώς μπορώ να δεχτώ τον Τόμο, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει μόνον 4 εκ των 16 Εκκλησιών; Αυτό είναι το πλήρωμα της Εκκλησίας, ούτε η συντριπτική πλειοψηφία. Πώς να βλέπω τον ηγέτη εκείνης της δομής, στην οποία έχει απονεμηθεί αυτός ο Τόμος; Ακριβώς όπως και όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας, των τεσσάρων ελληνικών εκκλησιών, που τον αναγνώρισαν» - συμπλήρωσε ο κ. Λουκάς.

Σε άλλο σημείο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις του κατά του σχίσματος είναι αρχιερατικό του καθήκον, αλλά στις δημοσιεύσεις του πάντα απέφευγε τις προσωπικές προσβολές.

«Δείξτε μου έστω και μια προσβλητική λέξη, σε αντιπαραβολή με εκείνων που πετάνε στο πρόσωπό μου και στη Μητέρα Εκκλησία. Επικρίνω πάντα την αμαρτία, αλλά όχι τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος, όποιος και να είναι, είναι πλασμένος κατ’εικόνα Θεού, αλλά αυτή η εικόνα μπορεί να συσκοτισθεί από την αμαρτία. Οφείλω να τα λέω, δεν έχω δικαίωμα να σιωπώ. Ο Χριστός καλεί να αγαπούμε τους πάντες, και εγώ καλώ σε αγάπη και όχι σε μίσος, καλώ σε σωτηρία των ανεκτίμητων αθάνατων ψυχών μας» - τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Λουκάς.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε κάλεσε το ποίμνιο σε αφοσίωση στον Λόγο του Θεού και την Κανονική Εκκλησία και υποσχέθηκε ότι και στο εφεξής θα έχει ως γνώμονα το επισκοπικό του καθήκον, παρά τον κίνδυνο: «Μπορούν να με σκοτώσουν, αλλά ο λόγος του Θεού δε θα πεθάνει ποτέ».

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr

(https://www.youtube.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com