11 Αυγ 2021

Η Αυτοκέφαλη Eκκλησία της Ουκρανίας κυκλοφόρησε βιβλίο για το ενδεχόμενο διαδικτυακής Θείας Κοινωνίας

fenomen

Από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο «Το φαινόμενο της διαδικτυακής Θείας Κοινωνίας. Στοχασμοί, πολεμική, προοπτικές».

Το πόνημα αποτελεί συλλογή μελετών κληρικών και θεολόγων της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τόσο οπαδοί, όσο και πολέμιοι της τελέσεως διαδικτυακής Θείας Ευχαριστίας.

Όπως αναφέρει το επίσημο δελτίο τύπου: «Το φαινόμενο της διαδικτυακής Θείας Μεταλήψεως αποτελεί απολύτως νέα πρόκληση, με την οποία ήλθε αντιμέτωπη η Εκκλησία ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19. Το υπό παρουσίαση βιβλίο είναι μόνον η πρώτη προσπάθεια εξετάσεως του φαινομένου, τρόπον τινά οι πρώτες εντυπώσεις. Το βιβλίο δεν περιλαμβάνει μονοσήμαντες απαντήσεις, αλλά μόνον επιφυλακτικούς στοχασμούς και το βασικότερο - τις ορθώς διατυπωθείσες ερωτήσεις».

Μεταξύ των κληρικών και των λαϊκών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας συζητιέται το ενδεχόμενο τελέσεως της διαδικτυακής Θείας Ευχαριστίας με κάθε μέτοχο του διαδικτυακού συνεδρίου να τοποθετεί μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή άρτο, οίνο και ύδωρ, των οποίων και «κοινωνεί», αφού αναγνωσθούν οι σχετικές προσευχές.

Δύο κληρικοί της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας τέλεσαν τέτοιου είδους λειτουργίες, και μελέτη ενός εξ αυτών ενσωματώθηκε στη συλλογή.

Αυτούς τους υποστήριξαν και άλλοι εκπρόσωποι του ιερού κλήρου της Αυτοκεφάλου εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Πώς να τελεσθεί το Μυστικό Δείπνο, κεκλεισμένων εξαναγκαστικά των θυρών με τους ανθρώπους να μη μπορούν να συνέλθουν φυσικά ως κοινωνία;», αναρωτιέται ο προλογίζων το βιβλίο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ Χμελνίτσκι και Βισνέφσκι κ. Αλέξανδρος (Ντραμπίνκο).

Επίσης, ο Ιεράρχης συνεχίζει: «Εάν προ εκατό ακόμη ετών οι πιστοί θα έρχονταν σε κατάσταση απελπισίας, οι σημερινές τεχνικές δυνατότητες επιτρέπουν να συμπληρωθεί το συγκεκριμένο κενό. Είναι και οι μεταδόσεις των ακολουθιών, και τα ηχογραφημένα κηρύγματα. Και τί γίνεται με τα Μυστήρια; Μπορούμε να τα μεταφέρουμε εντελώς σε διαδικτυακή μορφή; Γίναμε μάρτυρες ακριβώς ενός τέτοιου πειράματος».

Επισημαίνοντας την προκλητικότητα της ιδέας της διαδικτυακής Θείας Μεταλήψεως ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος τονίζει: «Αξιοσημείωτο είναι ότι η τόσο περίπλοκη θεολογική πρόκληση δημιουργήθηκε στη νεωτέρα αυτοκέφαλη ορθόδοξη εκκλησία την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Μάλιστα, η εκκλησιαστική συνείδηση δεν μόνον βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτή τη θεολογική πρόκληση του παρόντος, αλλά και κατάφερε να διαμορφώσει την πρώτη αντίδραση σε αυτό το φαινόμενο. Βλέπουμε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη της ενέργειας της Θείας Πρόνοιας, δείχνει ότι εδώ ζει και πνέει το Πνεύμα και αναπτύσσεται η θεολογική σκέψη».

Ακόμη υπογράμμισε ότι το περιεχόμενο του βιβλίου «επιδέχεται κριτική ή έπαινο, αλλά δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε την ποικιλομορφία των απόψεων».

Το βιβλίο εκδόθηκε από το «Ίδρυμα μνήμης του μητροπολίτη Βλαδιμήρου», το οποίο ιδρύθηκε και συντηρείται με τη συνδρομή του Μητροπολίτη Περεγιασλάβ-Χμελνίτσκι Αλέξανδρο (Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας), ο οποίος επίσης οργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου στον ναό του στις 29 Ιουλίου 2021.

romfea

4 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

Εμείς δηλαδή έχουμε κοινωνία με αυτούς; Συμμεριζεστε Μακαριωτατε αυτές τις καινοτομίες;

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ / 11.8.2021
Μετά τον πόλεμο που δέχτηκε το μεγαλύτερο μυστήριο, δηλαδή όχι χρήση μίας κοινής λαβίδας, αλλά χωριστά ο καθένας με το κουταλάκι του, τώρα έχουμε νέα παρέκκλιση από τον κανονικό τρόπο της Θείας Κοινωνίας. Δηλαδή, οι πιστοί να μην είναι παρόντες στην εκκλησία και να λαμβάνουν από το χέρι του ιερέα τη Θεία Κοινωνία. Αυτό που σε όλο το άρθρο κάνει εντύπωση, είναι ''Συζητιέται το ενδεχόμενο τελέσεως της Διαδικτυακής Θείας Ευχαριστίας με κάθε μέτοχο του διαδικτυακού συνεδρίου να τοποθετεί μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή άρτο, οίνο και ύδωρ, των οποίων και 'κοινωνεί', αφού αναγνωστούν οι σχετικές προσευχές''. Δηλαδή, ο ιερέας από μακριά θα διαβάζει τις σχετικές προσευχές και αυτές θα μεταφέρονται μέσω υπολογιστή του κάθε μετόχου, ο οποίος προηγουμένως θα έχει τοποθετήσει μπροστά του άρτο, οίνο και ύδωρ ! Με τον τρόπο αυτό διά αποστάσεως, η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να ενεργήσει και είναι άκυρη. Ενεργεί μόνο εντός του Ιερού της Εκκλησίας, όπου επιτόπου με τις προσευχές του ιερέα επεμβαίνει η Θεία Δύναμις και μετατρέπει τον άρτο και τον οίνο, σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Η μετατροπή αυτή δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως και ενώπιον του υπολογιστή. Τι άλλες τρελές και αντικανονικές καινοτομίες θα δούμε στα Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας ; Που οδεύουμε τελικά, ως ορθόδοξοι ; ΄Εχω την εντύπωση ότι οι σκέψεις αυτές του αναφερόμενου βιβλίου καλλιεργούνται σκόπιμα, για να ''χτυπήσουν'' με άλλο τρόπο το Ιερό Μυστήριο !!

Σπύρος είπε...

Οι σχισματικοί είναι ο λαγός του Φαναρίου...ήδη ο Ελπιδοφόρος στην Αμερική απογόρευσε την Αγία Λαβίδα και κάνει λόγο επίσης για πολλούς δρόμους που οδηγούν στον Θεό, μιλώντας για τις σλλες θρησκείες.

Ανώνυμος είπε...

Η παράνοια στην κορύφωσή της.Ας τους χαίρονται οι φίλοι τους.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com