20 Απρ 2021

Ψευδο-ιερείς στη Ρωσία εξαπατούν πιστούς πίσω από οθόνες

ΜΟΣΧΑ, 20 Απριλίου – Στον κατάλογο των «διαδικτυακών ψευδο-ιερέων» της Ρωσικής Εκκλησίας έχει προστεθεί ο πρώην Ιερομόναχος Νικόδημος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Σχέσεις της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ.

«Ο κατάλογος των διαδικτυακών μη πραγματικών ιερέων, που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο του τμήματος, στην ενότητα «Καταπολέμηση των καταχρήσεων στο Διαδίκτυο», συμπληρώθηκε με το όνομα του πρώην κληρικού της Επισκοπής της Μόσχας και καθηγητή της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, Βλαντίμιρ Νικολάγιεβιτς Σμάτκο, πρώην ιερομονάχου Νικόδημου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη.

Διευκρινίζεται ότι ο εν λόγω Ιερομόναχος απομακρύνθηκε από την ιεροσύνη με απόφαση του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Μόσχας στις 17 Οκτωβρίου 2019, αλλά συνεχίζει να αποκαλείται Ιερομόναχος Νικόδημος και να διατηρεί έναν αριθμό ψευδο-Ορθόδοξων σελίδων στο Διαδίκτυο. Έτσι, ο Β. Ν. Σμάτκο διαχειρίζεται ένα κανάλι, στο οποίο συνεχίζει να αποκαλείται «αντιπρόεδρος του μεταπτυχιακού τμήματος των Ανώτερων Θεολογικών Σπουδών», εξηγούν εκ του Συνοδικού τμήματος και προσθέτουν:

«Παρόμοιες περιπτώσεις εμφανίζονται συχνότερα πλέον, όταν «ορισμένα άτομα στο Διαδίκτυο προσποιούνται ότι είναι κληρικοί, ενώ είτε δεν ήταν ποτέ, είτε έχουν αποπεμφθεί, είτε έχουν αποσχιστεί»: ψευδο-ιερείς «τρέχουν» κανάλια και ιστολόγια για θέματα εκκλησίας στα κοινωνικά δίκτυα, δίνουν ποιμαντικές συμβουλές και αποδέχονται δωρεές, εξαπατώντας έτσι τους πιστούς».

«Προτρέπουμε όλους τους κληρικούς και τους λαϊκούς, σε περίπτωση αμφιβολίας για το αν κάποιος ανήκει στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ή ακόμα ένας ιστότοπος, μια ιστοσελίδα, μια σελίδα σε ένα κοινωνικό δίκτυο ή υπηρεσία, καθώς και εάν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες ψευδο-ιερέων, να επικοινωνούν αμέσως με το αρμόδιο τμήμα για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του αρμοδίου Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Πηγή: ria.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

orthodoxianewsagency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com