29 Σεπ 2020

ΔΙΣ: Αναβάλλεται η σύγκληση της Ιεραρχίας

 

Tην μετάθεση της συγκλήσεως της Ιεραρχίας αποφάσισε η ΔΙΣ

29.9.2020

  Tην εν ευθέτω χρόνω μετάθεση της συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε κατά την σημερινή της συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν διεξοδικής συζητήσεως και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εγγράφως εκπεφρασμένες απόψεις απάντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αναφορικά με τις τέσσερεις Εισηγήσεις, οι οποίες επρόκειτο να αναγνωσθούν κατά τις Συνεδρίες της ΙΣΙ, απεφάσισε όπως αναθέσει σε Ειδική Επιτροπή την επεξεργασία αυτών, καθώς και του υποβληθέντος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου σχεδίου αντιμετωπίσεως του κορωνοϊού, τα οποία θα αξιοποιηθούν από την μέλλουσα έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Ακολουθεί ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ:

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν διεξοδικής συζητήσεως και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εγγράφως εκπεφρασμένες απόψεις απάντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, απεφάσισε κατά πλειοψηφία την εν ευθέτω χρόνω μετάθεση της συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως άλλωστε εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους τα Μέλη Αυτής.

Αναφορικά με τις τέσσερεις Εισηγήσεις, οι οποίες επρόκειτο να αναγνωσθούν κατά τις Συνεδρίες της ΙΣΙ, απεφάσισε όπως αναθέσει σε Ειδική Επιτροπή την επεξεργασία αυτών, καθώς και του υποβληθέντος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου σχεδίου αντιμετωπίσεως του κορωνοϊού, τα οποία θα αξιοποιηθούν από την μέλλουσα έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Η ΔΙΣ παρακαλεί για μία ακόμη φορά τους πιστούς να ενώσουν τις προσευχές τους με αυτές του ιερού κλήρου για την ταχεία παύση της πανδημίας και να ακολουθούν τις οδηγίες των Ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, όχι τόσο από φόβο για την «ατομική» υγιεία τους, αλλά επειδή η πρώτη μετά την αγάπη στον Θεό εντολή, είναι η αγάπη προς τον πλησίον, ο οποίος είναι «ο εν ετέρα μορφή Χριστός».

Επίσης η ΔΙΣ:

Εξέφρασε την συμπαράστασή Της στον Καθολικό Πατριάρχη Απάντων των Αρμενίων κ. Καρεκίν Β’ καί στον Αρμένιο Πατριάρχη της Κιλικίας κ. Αράμ, στον μεν πρώτο για την παρούσα εμπόλεμη κατάσταση, στον δε δεύτερο για την καταστροφική έκρηξη στον Λίβανο.

Εξέφρασε την ευαρέσκειά Της για τον υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου υποβληθέντα τόμο υπό τον τίτλο: «Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου και Ικαρίας και το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα στη Σάμο».
Απεφάσισε την διαδικτυακή διεξαγωγή του Θ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την 16η και 17η Οκτωβρίου ε.έ., με θέμα: «Τα οικονομικά του Αγώνος - η επίτευξη και η αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας».

Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ενώ ασχολήθηκε και με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δείτε σχετικά και:

-Κίνδυνος σχίσματος εν Ελλάδι εάν δεν συγκληθή η Ιεραρχία.

-Η αναβολή της Ιεραρχίας

-Μεθοδεύεται ἀκύρωσις τῆς ἐτησίου Ἱεραρχίας;!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται περί κορυφαίου αίσχους.
Ας αφήσουν οι ένοχοι και ανάξιοι αρχιερείς τις σοφιστείες και τις εν αμαρτίαις προφάσεις.
Κάλλιστα θα μπορούσε να συγκληθή σε άλλη πόλη, μη επιβαρυμένη επιδημιολογικά, η αυτοδικαίως, κατ έτος, πραγματοποιούμενη συνέλευση της Ιεραρχίας.
Άλλωστε, οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη, δεν απαγορεύονται.
Δεν θα μετέβαιναν για διακοπές και καλοπέραση εκεί οι αρχιερείς αλλά για την άσκηση του ιερού τους, συνοδικού δικαιώματος.
Ούτε το Κοινοβούλιο διέκοψε τις εργασίες του.
Ουδείς μπορεί να λησμονήση το γεγονός, ότι την ίδια απαράδεκτη τακτική τήρησε η πλειοψηφία της ΙΣΙ και κατά το αλήστου μνήμης δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, όταν η ανεκδιήγητη κυβέρνηση του υμνητή της Σιμόν Βέιλ, του ψηφισθέντος κατά τις τελευταίες εκλογές, από χιλιάδες πιστών χριστιανών, με το twitt της αισχύνης, κατήργησε ουσιαστικά, το αναφαίρετο δικαίωμα της και συνταγματικώς κατοχυρωμένης άσκησης της θρησκευτικής λατρείας.
Τότε, ευσυνείδητοι και σώφρονες ιεράρχες, αιτήθηκαν την κατεπείγουσα σύγκληση της ΙΣΙ, επ αφορμή της αντιεκκλησιαστικής πολιτικής της ψευτοσυντηρητικής κυβέρνησης, με αιχμή του δόρατος την ενσκήψασα λοιμώδη νόσο.
Και τότε, όπως και τώρα, η έμπονη αγάπης προς την Εκκλησία και την ευταξία του εκκλησιαστικού βίου αίτησή τους, ήχησε εις ώρα μη ακουόντων.
Για μια ακόμη φορά, ο αποτυχημένος αρχιεπίσκοπος, απέφυγε τον επιβεβλημένο έλεγχο.
Και η συνοδικότητα, για την οποία επί
Χριστοδούλου εκόπτετο ο νυν αρχιεπίσκοπος, παρέλυσε.
Και όλα αυτά με τη συναίνεση της πλειοψηφίας.
Εκεί καταντήσαμε...
Λ. Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο "εύθετος χρόνος";
Όταν θα ξεσπάσει το δεύτερο κύμα;
Τότε και αν βρουν δικαιολογίες...

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν.590/1977 (Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος), η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνέρχεται εἰς τακτικὴν συνέλευσιν αὐτοδικαίως μὲν τὴν 1ην Ὀκτωβρίου ἑκάστου ἔτους, ἐκτάκτως δὲ ὁσάκις ἤθελε συγκληθῇ ὑπὸ τοῦ Προέδρου αὐτῆς.
Ο Νόμος είναι σαφής και ρητός για την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ι.Σ.Ι. (αυτοδικαίως). Η σύγκλησή αυτής αποτελεί δέσμια αρμοδιότητα του Προέδρου αυτής και δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της Δ.Ι.Σ. !
Ο Αρχιεπίσκοπος καταλύει το συνοδικό σύστημα και παραβιάζει νόμο του Κράτους.
ΑΙΣΧΟΣ !

Γιαννακίδης Ιωάννης είπε...

Δυστυχώς...
Θά είχε αξία να βλέπαμε όλες τις απαντητικες επιστολές, άλλωστε δεν είναι μυστικό...για να αξιολογήσουμε την στάση ενός εκάστου
Μητροπολίτης που ποιμαίνει μεγάλη μητρόπολη και ήθελε οπωσδήποτε να γίνει η συνεδρίαση της ΙΣΙ, κατά δήλωση του,έλαβε απάντηση από τον αρχιεπίσκοπο πως ούτε 20 δεν είσαστε αυτοί που θέλατε την σύγκληση...

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαίνω τους φίλους που σχολίασαν πριν από μένα, αλλά ας σκεφτούμε το άλλο. Έστω ότι συνεδρίαζε η Ιεραρχία. Τι καλό θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Πότε ήταν η τελευταία φορά που μας ανέπαυσε; Στην αναστήλωση των εικόνων ίσως, πριν 1200 χρόνια.

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι ότι δε λειτουργεί το συνοδικό σύστημα. Το διαχρονικό πρόβλημα είναι η χαμηλή ποιότητα της πλειοψηφίας των ιεραρχών. Και δε βλέπω να έχει λύση.

Evans είπε...

Καλησπέρα σε όλους
Συμφωνώ με όλα τα σχόλια απλά θα συμπληρώσω ότι τη λύση θα τη δώσει μόνο Ο Κύριος μας !!! "Θα ποιμάνει αυτούς με ράβδο σιδηρά ..."!!!!!!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com