5 Φεβ 2019

Πατριάρχης Αντιόχειας: Μη αποδεκτή η πολιτική παρέμβαση στην Εκκλησία της Ουκρανίας


Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Στο ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά και της ενδο-εκκλησιαστικής κρίσης αναφέρθηκε εκτενώς ο Πατριάρχης Αντιόχειας και πάσης Ανατολής, Ιωάννης Ι’, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 10η επέτειο ενθρόνισης του Πατριάρχη Κύριλλου.
Αποκλειστική συνέντευξη στο Sputnik παραχώρησε ο Πατριάρχης Αντιόχειας και πάσης Ανατολής, Ιωάννης Ι’, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στο Φανάρι και την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως επίσης και στους τρόπους επίλυσης της ενδο-εκκλησιαστικής κρίσης.
Η Πατριάρχης Ιωάννης βρέθηκε στη Μόσχα την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 10 ετών από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Κύριλλου.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Πατριάρχη Αντιόχειας:
Θεωρείτε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι φυσιολογική; Οι αρχές, ανοιχτά, επεμβαίνουν στις υποθέσεις της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αρπάζουν ναούς για τη σχισματική «τοπική εκκλησία», ιερείς απειλούνται;
«Φυσικά, αυτά που λέτε, αυτά που ακούμε, δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται. Είναι απαραίτητο να υπάρχει σεβασμός στην πίστη, στις αρχές των άλλων, και η πολιτική παρέμβαση είναι μη αποδεκτή. Όταν η πολιτική επεμβαίνει στο εσωτερικό της εκκλησιαστικής ζωής, τότε δυστυχώς, έχουμε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Πρέπει να αναζητήσουμε μία εκκλησιαστική λύση σ’ όλα τα προβλήματα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ευαίσθητη».
Πώς θα περιγράφατε τις ενέργειες του Φαναριού απέναντι στην Ουκρανία;
«Η Εκκλησία της Αντιόχειας έχει ήδη ζητήσει αρκετές φορές από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να υπάρξει συνάντηση και συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία. Να καλέσει τους αντιπροσώπους των ορθόδοξων εκκλησιών. Να συζητήσει όλα τα προβλήματα του ορθόδοξου κόσμου, ιδίως αυτό (σ.σ. ουκρανικό). Προσπαθήσαμε με τους Πατριάρχες Αλεξάνδρας και Σερβίας, με τους Αρχιεπίσκοπους Κύπρου, Ελλάδας, Αλβανίας — να συναντηθούμε όλοι μ’ όλους και να συζητήσουμε το ζήτημα. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη ακόμη. Αλλά σε τέτοιες υποθέσεις ο διάλογος είναι πάντα αναγκαίος, απαιτείται συμφωνία ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Και σε σχέση με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, τη δημιουργία της «νέας εκκλησίας», χρειαζόμαστε τη γνώμη του συμβουλίου, την απόφαση όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών. Για να καταστεί μία Εκκλησία αυτοκέφαλη, θα πρέπει να υπάρχει παν-ορθόδοξη συναίνεση. Και ειδικά, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση της μητέρας-εκκλησίας, στην οποία αυτή ανήκει. Προσευχόμαστε ότι ο Θεός θα δώσει την ευκαιρία να επιλύσουμε το θέμα στην Ουκρανία».
Η παρέμβαση της Κωνσταντινούπολης στην επικράτεια της κανονικής Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας και η διαφωνία στις σχέσεις μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και των Πατριαρχών της Μόσχας είχαν συνέπειες στην ενότητα της Ορθοδοξίας και σε εκείνους που δεν είναι θρήσκοι. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση;
«Δυστυχώς, οι άνθρωποι εστιάζουν την προσοχή τους σ’ αυτά που είναι αρνητικά, παρότι δεν υπάρχουν μόνο αρνητικά, αλλά και θετικά. Ας κοιτάξουμε σε κάτι θετικό. Ενδεχομένως θέλημα του Θεού είναι το πρόσωπο της Ορθοδοξίας να είναι πάντα όμορφο. Γενικώς, θα πρέπει όλοι μαζί να στηρίζουμε την ειρήνη και την αγάπη όχι μόνο με λόγια και προσευχές, αλλά μ’ όλη μας τη ζωή».
Παρά τις τελευταίες εξελίξεις σ’ όλο τον κόσμο — Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία — οι άνθρωποι πάντα ξεχνούν τον λόγο του Χριστού. Ο υλικός πλούτος, από μόνος τους, δεν είναι αρκετός. Οι άνθρωποι θέλουν κάτι, το οποίο θα ευχαριστήσει την καρδιά. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ουσία, έχει καρδιά και συναισθήματα. Και η Ορθοδοξία παρέχει όλα αυτά τα αληθινά αισθήματα, και αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Άλλωστε, γνωρίζω πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήταν στην Ορθοδοξία, αλλά ήρθαν σ’ αυτή, υιοθέτησαν την Ορθοδοξία».
Γενικά, ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις εξελίξεις, πώς περιμένετε τον κόσμο της Ορθοδοξίας στο μέλλον;
«Για 2.000 χρόνια, η εκκλησία πάντα περνούσε δυσκολίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην Εκκλησία. Πιστεύουμε στον διάλογο, την αγάπη, στο γεγονός ότι ο Θεός μάς έχει διαφωτίσει, προκειμένου να βρούμε τη σωστή λύση. Πρέπει να είμαστε το πρόσωπο της Ορθοδοξίας, ένα λαμπρό πρόσωπο.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έδωσε στον κόσμο πολλούς μάρτυρες, σπουδαίους Αγίους… Παρά τις τρέχουσες δυσκολίες, οι οποίοι είναι πολύ ευαίσθητες για τις τοπικές Εκκλησίες, πάντα ελπίζουμε ότι θα διατηρήσουμε την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου και ότι δεν θα υπάρξουν σχίσματα».
sputniknews/Maks Vetrov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com