30 Απρ 2018

Η Υπουργική Απόφαση για τις Νέες Ταυτότητες

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Υπουργική Απόφαση για τις Νέες Ταυτότητες
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή υπουργική απόφαση για τις νέου τύπου ταυτότητες με τα μικροτσίπ που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τις παλιές.

Με παράβολο 10 ευρώ, μειωμένο κατά το ήμιση για τους πολύτεκνους οι  πολίτες θα αποκτήσουν τις νέου τύπου ταυτότητες με το ενσωματωμένο μικροτσίπ.
Οι νέες ταυτότητες εκδίδονται από το Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου, για την περιφέρεια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ή Θεσσαλονίκης και από την Υποδιεύθυνση ή το Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για την υπόλοιπη Χώρα.
Στην μπροστινή όψη, που θα φέρει και τη φωτογραφία και την υπογραφή του κατόχου  θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, το φύλο, το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης , η ιθαγένεια η ημερομηνία λήξης, ο αριθμός πρόσβασης της κάρτας και η αρχή έκδοσης
Στην μπροστινή όψη, που θα φέρει και τη φωτογραφία και την υπογραφή του κατόχου θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, το φύλο, το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης , η ιθαγένεια η ημερομηνία λήξης, ο αριθμός πρόσβασης της κάρτας και η αρχή έκδοσης
Oπου δεν υφίστανται τέτοιες υπηρεσίες, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από το Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο ασκεί αρμοδιότητες ασφαλείας στον τόπο κατοικίας του ενδιαφερομένου.
Για την έκδοση δελτίου ταυτότητας, καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης – προσωποποίησής του, καθώς και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς των δικαιολογητικών και του δελτίου προς και από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στο πίσω μέρος της νέας ταυτότητας θα αναγράφεται το όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), καθώς και το ψηφιακό αποτύπωμα.
Στο πίσω μέρος της νέας ταυτότητας θα αναγράφεται το όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), καθώς και το ψηφιακό αποτύπωμα.
Για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών, το παράβολο της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται στο ήμισυ.
Οι παλαιού τύπου ταυτότητας θα αντικατασταθούν υποχρεωτικά σε διάστημα πέντε ετών. Ειδικότερα οι ταυτότητες θα πρέπει να αντικατασταθούν ως εξής:
Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Α έως και Ε, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13 της κ.υ.α..
Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Ζ έως και Κ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από το πέρας της προθεσμίας της προηγούμενης περίπτωσης.
Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Λ έως και Ο, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (β).
Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Π έως και Σ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (γ).
Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Τ έως και Ω, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (δ).
Μέχρι την αντικατάστασή τους ισχύουν κανονικά. Σε κάθε περίπτωση η ισχύς τους παύει μετά το πέρας διαστήματος πέντε ετών.
Η ημερομηνία έναρξης της έκδοσης δελτίων ταυτότητας νέου τύπου, καθορίζεται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο τεχνικής ετοιμότητας της Διοίκησης.
……………………………….
Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες
Πήρε ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών.
Σύμφωνα με την απόφαση (άρθρο 13), η ημερομηνία έναρξης της έκδοσης δελτίων ταυτότητας νέου τύπου, καθορίζεται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο τεχνικής ετοιμότητας της Διοίκησης.
Μέχρι την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης της προηγούμενης παραγράφου, τα δελτία ταυτότητας εξακολουθούν να εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 3021/19/53 από 14.10.2005 κοινή υπουργικής απόφασης (Β' 1440).
Διάρκεια ισχύος δελτίων ταυτότητας
Σύμφωνα με την απόφαση, η διάρκεια ισχύος των δελτίων ταυτότητας, από την ημερομηνία έκδοσής τους, ορίζεται σε δεκαπέντε (15) έτη, για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο (12) έτος της ηλικίας τους.
Ο κάτοχος δελτίου ταυτότητας υποχρεούται να ζητήσει την αντικατάστασή του, από την αρμόδια αρχή έκδοσης, εντός εξαμήνου πριν την παρέλευση της αναγραφόμενης στο δελτίο ημερομηνίας λήξης αυτού.
Δελτίο ταυτότητας, η διάρκεια ισχύος του οποίου έχει παρέλθει, καθίσταται αυτοδικαίως άκυρο.
Για την έκδοση δελτίου ταυτότητας, καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10,00 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης - προσωποποίησής του, καθώς και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς των δικαιολογητικών και του δελτίου προς και από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών, το παράβολο της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται στο ήμισυ.
Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2019 και ήδη καθορίστηκαν οι προδιαγραφές ασφαλείας.
Οι νέες ταυτότητες θα έχουν συνολικά επτά «ζώνες» ασφαλείας, από τις οποίες οι πέντε θα βρίσκονται στην εμπρόσθια όψη τους και οι υπόλοιπες στην οπίσθια, ενώ ενσωματωμένο θα είναι και το ειδικό τσιπ που θα περιέχει σε ηλεκτρονική μορφή τη φωτογραφία και τα στοιχεία του κατόχου, το ύψος του, στοιχεία που απαιτούνται για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως ο δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης της ταυτότητας, αλλά και σε ψηφιακή μορφή το δακτυλικό του αποτύπωμα.
Στην οπίσθια όψη θα είναι η έκτη «ζώνη» όπου θα υπάρχουν το όνομα του πατέρα του κατόχου, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ομάδα αίματος και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ενώ στην έβδομη θα υπάρχει η «Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης/Machine Readable Zone-MRZ». Το ενσωματωμένο RFID τσιπ θα είναι στο πάνω μέρος της.
……………………………………………………
Τα δικαιολογητικά για την έκδοση νέας ταυτότητας:
-Μία φωτογραφία, η οποία θα εκδίδεται με μέριμνα του ενδιαφερομένου, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του ICAO 
-Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ), των απαραίτητων για την έκδοση του δελτίου στοιχείων δημοτολογίου. Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η διασύνδεση στις διαδικτυακές υπηρεσίες πρόσβασης του ΟΠΣΕΔ, τα απαραίτητα για την έκδοση του δελτίου δημοτολογικά στοιχεία, προκύπτουν από πιστοποιητικό του Δήμου, στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο ενδιαφερόμενος
-Αίτηση έκδοσης αντικατάστασης, η οποία συμπληρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης, με βάση τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερομένου, όπως αυτά προκύπτουν από το ΟΠΣΕΔ του υπ. Εσωτερικών ή εκτυπώνεται και υπογράφεται από τον αιτούντα (περίπτωση β')
-Το παλαιό δελτίο ταυτότητας, πλην των περιπτώσεων απώλειας και κλοπής
-Ηλεκτρονικό παράβολο (e-παράβολο) για την πιστοποίηση πληρωμής του παραβόλου έκδοσης - αντικατάστασης του δελτίου, καθώς και ταχυδρομικής αποστολής των δικαιολογητικών και του δελτίου, προς και από την Υπηρεσία εκτύπωσης - προσωποποίησης
-Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων του αιτούντος (επώνυμο, όνομα και όνομα πατρός), με λατινικούς χαρακτήρες, εφόσον επιθυμεί αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων διαφορετική του προτύπου, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική προς τούτο υπεύθυνη δήλωση
-Βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος και το RHESUS, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί την αναγραφή των στοιχείων αυτών

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πού είναι η αντίδραση της Συνόδου, του κλήρου και του Αγίου Όρους;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Στην αρχή εξαθλίωσαν τον Ελληνικό λαό και αντέδρασε. Στην συνέχεια του είπαν οτι εκείνος φταίει για την κατάσταση που έχει περιέλθει και του δημιουργήθηκαν ενοχές. Και υπομένει σιωπηλά τοσα χρόνια αυτήν την αδικία. Βιάζονται να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας και να μας ταπεινώσουν και στα εθνικά θέματα. Τωρα με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμου και της ευκολιας θελουν να δωσουν σε εναν ταλαιπωρημενο, εξαθλιωμενο και ταπεινωμένο λαο της νεες ταυτοτητες. Δεν θα προλαβουν ομως....Τωρα θα παρεμβει ο Θεος και θα γινουν τα γεγονοτα της Πολης! Ζει Κυριος ο Θεος! Θαρσείτε! Χριστός Ανέστη!

ΧΑΡΙΛΑΟΣ είπε...

Γενική αντίδραση για τις νέες ταυτότητες.Κανείς να μη τις δεχθεί.

Ανώνυμος είπε...

Το έτος 1998, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέδωσε μια δημόσια ανακοίνωση προς τον λαό, για τη συνθήκη Σένγκεν, τις νέες ταυτότητες και το 666.
Αυτή η ανακοίνωση μπορεί να βρεθεί σε κάποιους ιστότοπους στο διαδίκτυο (δυστυχώς, ΟΧΙ στους πιο "επίσημους" Εκκλησιαστικούς ιστότοπους).

Ένα μικρό απόσπασμα από εκείνη την ανακοίνωση, λέγει:

"Εάν επομένως και εφ΄όσον οι νέες ταυτότητες μέλλουν να χρησιμοποιήσουν σαν κωδικό αναγνώσεως τους από ηλεκτρονικά μηχανήματα τον δυσώνυμο και απαράδεκτο αριθμό 666, τότε η Ιερά Σύνοδος θεωρούσα ότι παραβιάζεται η θρησκευτική συνείδηση των ορθοδόξων πιστών, συνιστά στους πιστούς να μη δεχθούν τις νέες ταυτότητες. Στην περίπτωση αυτή οφείλει η Κυβέρνηση να θεωρήση τους πιστούς αυτούς ως προβάλλοντας λόγους συνειδήσεως και να ρυθμίση με άλλο τρόπο την έναντι της Πολιτείας τακτοποίησή τους."

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com