27 Μαρ 2017

Αντί περαιτέρω επεξήγησης ο ακροατής πήρε την απάντηση από τον Ηγούμενο Εφραίμ ότι είναι “ταραγμένος”


Αποτέλεσμα εικόνας για EFRAIM STHN KORINUO

ΑΝΤΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗΣ Ο ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΦΡΑΙΜ ΟΤΙ ‘’ΕΙΝΑΙ ΤΑΡΑΓΜΕΝΟΣ’’
Κατά την πρόσφατη ομιλία του Γέροντα Εφραίμ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στην Κόρινθο (20 Μαρτίου 2017), ακροατής αναφέρθηκε στη  Σύνοδο της Κρήτης, στο σχετικό κείμενο όπου οι αιρετικές κοινότητες και ομάδες καλούνται ‘’ετερόδοξες εκκλησίες’’.  Ο Γέροντας Εφραίμ για το τόσο σοβαρό θέμα της Συνόδου της Κρήτης, που τόσο προβλημάτισε το πλήρωμα της Εκκλησίας, ενώ κάλλιστα ήταν μια ευκαιρία να τοποθετηθεί με Ορθόδοξη σοβαρότητα, απάντησε  με επιμονή που προβλημάτισε ότι : «Εις την Κρήτην έγινε η επισήμανση εις την Πίστιν εις την Μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν».  Αν όντως αυτό μόνο έγινε σχετικά με την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γιατί οι καθημερινές Ορθόδοξες θεολογικές ενστάσεις; 

Απάντησε με πολλή επιμονή ο Γέροντας Εφραίμ, που δεν μας ανέπαυσε και μάλιστα δεν δέχθηκε να συνεχίσει τη συζήτηση με τον ακροατή, που προσπαθούσε λυπημένα να επεξηγήσει με τον τρόπο του, ότι δεν έπρεπε να κληθούν οι αιρετικές κοινότητες και ομάδες ‘’εκκλησίες’’.  Μάλιστα παρετήρησε τον ακρατή ότι είναι ταραγμένος. 
Γιατί αρκέστηκε ο Γέροντας Εφραίμ  στην επίμονη μονοφραστική απάντηση, εφόσον γνωρίζει επακριβώς τι έγινε στην Κρήτη, και δεν ανέπαυσε τον Ορθόδοξο αδελφό;  Αντί τούτου λύπησε τον αδελφό λέγοντάς του ότι είναι ταραγμένος και αναπαύοντας τους υπέρμαχους της Συνόδου της Κρήτης.  Πρέπει με παρρησία να απαντήσουμε ότι λύπη έχει ομολογών την αλήθεια και ταραχή αυτοί που καλύπτουν αυτά που δεν είναι επόμενα τοις Αγίοις Πατράσιν.  
Δεν υπαρχουν σημεία που αντιστρατεύονται την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σχετικό κείμενο της Συνόδου τςη Κρήτης;  Δεν διείδε ο Γέροντας Εφραίμ  τον τάραχον που προκάλεσαν όσα αντιστρατεύονται την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και απλά διείδε ο απλός εκείνος Ορθόδοξος αδελφός ήταν ταραγμένος;  Θα ήταν προσβλητικό να πούμε ότι εκείνο που αντιλήφθηκε ο Γέροντας  Εφραίμ, ως επιστέγασμα από τη Σύνοδο της Κρήτης, για το πολυσυζητημένο θέμα, ήταν ότι «Εις την Κρήτην έγινε η επισήμανση εις την Πίστιν εις την Μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν». 
«Όταν η Εκκλησία αντιμετωπίζει μια αίρεση, το κριτήριο ότι είναι αίρεση, είναι ότι ανατρέπει την εμπειρία της Πεντηκοστής που απεκαλύφθη η πάσα αλήθεια και ανακόπτει την πορεία των ανθρώπων προς την θέωση»*, αναφέρει ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης.  Με αυτά τα λόγια ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης, επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα των αιρέσεων.  Μέσα από αυτή την Ορθόδοξη προοπτική της εν Χριστώ ζωής πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αιρέσεις, που δεν επιτρέπει την ανορθόδοξη αβρότητα να καλούνται οι αιρέσεις ‘’εκκλησίες’’ και ως τέτοιες να θεωρούνται.  Και φυσικά ο Γέροντας Εφραίμ γνωρίζει ότι αρχικά χρησιμοποιήθηκε ο όρος ‘’εκκλησίες’’ για τις αιρετικές κοινότητες, όχι ως όρος τύπου ‘’terminus technicus’’ και ακολούθως στην Κρήτη μετατράπηκε συμβιβαστικά ως ‘’ετερόδοξες εκκλησίες’’.
Οι εκτός της Μίας, Αγίας Εκκλησίας είναι αιρέσεις και σχίσματα και συνεπώς πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από τη Ορθόδοξη προοπτική της εν Χριστώ ζωής, που οδηγεί στην κάθαρση τον φωτισμό και τη θέωση.  «Κι αν δήτε τα κριτήρια για όλες τις αιρέσεις, θα δήτε πάντοτε ότι τα κριτήρια των αιρέσεων είναι πνευματικά»*, αναφέρει ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης. «Οι αιρέσεις είναι αιρέσεις γιατί δεν οδηγούν εκεί που πρέπει να οδηγήσουν.  Και δεν μπορεί η αίρεση να οδηγήσει στη σωστή πνευματική ζωή»*.   Προς τι λοιπόν οι αιρέσεις, ‘’εκκλησίες’’ να καλούνται;
«Ο αρειανισμός δεν είναι αίρεση εξ απόψεως θεωρητικής επιστήμης και κακών στοχασμών απλώς.  Ο αρειανισμός είναι αίρεση, διότι καταστρέφει την διδασκαλία της θεώσεως.  Δεν καταλαβαίνει το θέμα της θεώσεως.  Δεν καταλαβαίνει το θέμα της θεώσεως, τις σχέσεις μεταξύ κτιστού και ακτίστου κλπ.  Και δεν μπορεί ποτέ μια αίρεση να μεταβάλη το δόγμα σε βίωμα, διότι πάντοτε το δόγμα της παραμένει ένα κακό βίωμα και δεν θα είναι βίωμα της θεώσεως.  Και αν δήτε όλες τις αιρέσεις, θα δήτε πάντοτε ότι τα κριτήρια των αιρέσεων είναι πνευματικά.   Οι αιρέσεις είναι αιρέσεις, γιατί δεν οδηγούν εκεί που πρέπει να οδηγήσουν.   Και δεν μπορεί η αίρεση να οδηγήση στην σωστή πνευματική ζωή», αναφέρει ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης.  Γιατί οι ποικίλες αιρέσεις, ‘’εκκλησίες’’ να καλούνται και ως τέτοιες να θεωρούνται; 
Αποτελεί Ορθόδοξη σοβαρότητα να δεχούμε την επίμονη επισήμανση του Γέροντα Εφραίμ ότι : «Εις την Κρήτην έγινε η επισήμανση εις την Πίστιν εις την Μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν»;  Αν όντως αυτό μόνο έγινε σχετικά με την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σύνοδο της Κρήτης, γιατί οι καθημερινές Ορθόδοξες θεολογικές ενστάσεις;  Κάλλιστα ήταν μια ευκαιρία να τοποθετηθεί με Ορθόδοξη σοβαρότητα, για όσα έγιναν στη Σύνοδο της Κρήτης.
*Από το βιβλίο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου «Εμπειρική Δογματική της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας κατά τις προφορικές παραδόσεις του π. Ιωάννου Ρωμανίδη.  Τόμος Β΄».

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιμένουν οι επίσημοι να μην αναγνωρίζουν τα ολοφάνερα, να μην δεχτούν καν κριτική σχετικά με την "σύνοδο". Λένε ότι αυτή δεν νομιμοποίησε τις αιρέσεις. Μήπως δεν είδαν όλες τις καυχήσεις των αιρετικών μετά τη σύνοδο; Αυτό και μόνο δείχνει ποιο μήνυμα έστελνε το Κολυμπάρι. Μήπως δεν συνεχίζουν τώρα με "συνοδική ευλογία" η συμμετοχή στο αιρετικό ΠΣΕ, οι συμπροσευχές, οι ασπασμοί, τα συλλείτουργα, οι προδοτικοί διάλογοι; Αλλά κλείνουν το στόμα σε όποιον εκφράζει κριτική, σαν να φοβούνται την ελάχιστη συζήτηση για το θέμα. Χάνουν την ηρεμία τους. Φωνάζουν και τρέμουν. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν δικαιολογούνται αυτές οι εκτροπές. Επαναλαμβάνουν ότι "όλοι αποφάσισαν", "όλοι συμφώνησαν" και γιατί δεν ήρθαν; Είναι όμως ψέμα, γιατί όχι μόνο οι διοργανωτές άλλαξαν το νόημα του όρου "ομοφωνία" και κατήργησαν την δυνατότητα σημαντικών αλλαγών στα κείμενα στην σύνοδο, αλλά και η Αντιόχεια ήδη από πριν δεν συμφώνησε με την σύγκληση της Συνόδου στην παρών κατάσταση - γεγονός που κατά την αρχή της ομοφωνίας θα εμπόδισε την σύγκληση -, και ο Πατριάρχης Γεωργίας συμφώνησε υπό την ρητή προϋπόθεση ότι η Συνοδό του θα το έκανε και αυτή, πράγμα που δεν έγινε. Αλλά αυτά οι επίσημοι τα αποσιωπούν.

Τελικά απογοητεύει πολύ η στάση και του Γέροντος Εφραίμ και περισσότερα ακόμα αυτή του μητροπολίτη Κορίνθου. Αλλά και τα χειροκροτήματα - κατάλαβαν τελικά οι χειροκροτούντες τι χειροκρότησαν;;;

Ανώνυμος είπε...

Μόνο αυτό είδατε;Τα τόσα ψέματα του Κορίνθου στην συνέχεια δεν τα ακούσατε;

Ανώνυμος είπε...

Με όλο το σεβασμό στο συντάκτη του άρθρου, θέλω να σας επισημάνω το γεγονός ότι σας διαφεύγουν κάποια σημαντικά πράγματα, που αφορούν το συγκεκριμένο γεγονός, και γι'αυτό και δεν είναι αντικειμενικό. Δεν ξέρω από που πήρατε πληροφόρηση, εμείς είμασταν εκεί. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, καλύτερα να είχατε κάνει ένα τηλέφωνο στον μητροπολίτη Κορίνθου για να έχετε πλήρη γνώση των όσων έγιναν. Παράλληλα, ο κατά τα άλλα σεβαστός ακροατής σας είναι άγνωστος, μήπως θα έπρεπε να του μιλήσετε πριν γράψετε το άρθρο σας;

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΕΦΡΑΜ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ. ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ

Ανώνυμος είπε...

Ὑπάρχει τό σχετικό βίντεο, τό ὁποῖο εἶναι ὑπέρ-ἀρκετό γιά νά κατανοήσει κανείς τά γενόμενα καί τά λεχθέντα. Δέν εἶναι ἡ πρώτη φορά πού σέ αὐτές τίς ἐκδηλώσεις ἀκροατές θέτουν τό θέμα τοῦ Οἰκουμενισμοῦ καί οἱ προσκεκλημένοι ὁμιλητές δυστυχῶς σπεύδουν νά γίνουν ἀρεστοί στόν οἰκοδεσπότη Μητροπολίτη Κορίνθου μέ τρεῖς τρόπους: Α. Διαβεβαιώνουν ψευδῶς ὅτι δέν ὑπάρχει τέτοιο θέμα καί πρόβλημα, Β. Ὑπεραμύνονται τῆς ψευδοσυνόδου τῆς Κρήτης καί τῶν ἀποφάσεών της ἑρμηνεύοντας κατά τό δοκοῦν τό περιεχόμενο ἀλλά ἀκόμη καί ἀλλοιώνοντας τά ἴδια τά κείμενά της, καί Γ. Παρουσιάζουν τήν ὀφειλόμενη διαμαρτυρία τῶν πιστῶν κληρικῶν, μοναχῶν καί λαϊκῶν κατά τῆς παναιρέσεως τοῦ Οἰκουμενισμοῦ ὡς δῆθεν ἐνέργεια καί στάση κατά τῆς ἑνότητος τῆς Ἐκκλησίας. Εἶναι ἁπλά καί συγκεκριμένα τά πράγματα καί οἱ μεθοδεύσεις τῶν προσώπων. Ὑπάρχει ἐκστρατεία ἀντιμετωπίσεως τοῦ σάλου πού δημιούργησε ἡ ληστρική σύναξη τοῦ Κολυμπαρίου καί πανικός ἀπό τή σθεναρή ἀντίδραση πολλῶν καί σπουδαίων ὀρθοδόξων Θεολόγων Κληρικῶν καί μοναχῶν κατά τῆς ἐπιβολῆς τοῦ οἰκουμενισμοῦ μέ ὅπλο τόν φόβο καί τίς κυρώσεις. Ὁ Μητροπολίτης Κορίνθου σιγοντάρει τόν Οἰκουμενισμό, δέν ὁμολογεῖ τήν Ἀλήθεια ἐν προκειμένω καί μετέρχεται πλαγίους τρόπους γιά νά κάμψει τό φρόνημα τῶν πιστῶν ἀλλά δέν θά κατορθώσει τίποτε!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com