10 Οκτ 2016

Ο Φίλης εμπαίζει την Ιεραρχία!

Ο Φίλης εμπαίζει την Ιεραρχία!
Ο υπουργός Παιδείας τα «ξαναγυρίζει» για τα Θρησκευτικά, λέγοντας τώρα «ναι μεν διάλογος, αλλά όχι συναπόφαση»
Ο γνωστός Νίκος Φίλης ξαναχτύπησε, υπαναχωρώντας από τη θέση που διατύπωσε προ ημερών για τον διάλογο με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών. Με συμπλεγματική εμμονή, ο υπουργός Παιδείας τα «ξαναγυρίζει», λέγοντας τώρα «ναι μεν διάλογος, αλλά όχι συναπόφαση»!

Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την «αξιοπιστία» που μπορεί να έχει ένας διάλογος με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν αρνήθηκε να καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία με την κυβέρνηση μετά τη «συνάντηση κορυφής» στο Μαξίμου.
Μετά τις διαβεβαιώσεις προς την Εκκλησία από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο για καταλλαγή στο θέμα των Θρησκευτικών, φάνηκε και ο κ. Φίλης να αποδέχεται ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει ρόλο στη διαμόρφωση των Θρησκευτικών. Χθες, όμως, σήκωσε νέα «παντιέρα», ισχυριζόμενος ουσιαστικά ότι «και αν ακόμα συζητήσουμε, στο τέλος θα γίνει αυτό που λέω εγώ», αποδεικνύοντας ότι έκανε πίσω για να ρίξει στάχτη στα μάτια.
«Την ευθύνη για το όποιο μάθημα την έχει το κράτος. Διάλογος ναι, αλλά όχι συναπόφαση. Την απόφαση για το οποιοδήποτε μάθημα την έχει το κράτος, το υπουργείο Παιδείας διά των αρμόδιων οργάνων του» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Εδωσε, μάλιστα, και τη δική του εξήγηση για όσα συμβαίνουν γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών, υπονοώντας ότι η Εκκλησία μπορεί να «φωνάζει», αλλά στο τέλος υποχωρεί. «Τα ισχύοντα βιβλία Θρησκευτικών, τα οποία θα αλλάξουν του χρόνου, όταν εφαρμόστηκαν συνάντησαν την οργισμένη αντίδραση της Εκκλησίας. Τώρα η Εκκλησία λέει ότι πρέπει αυτά να μείνουν. Αυτό σημαίνει ότι, όταν γίνονται ώριμες αλλαγές, μπορεί να αντιδρά η Εκκλησία γιατί θέλει επισημαίνει τον δικό της ρόλο και τη δική της άποψη για τα πράγματα» πρόσθεσε ο Ν. Φίλης. Ολα αυτά δείχνουν ότι μάλλον αποδείχτηκε... ευκολόπιστη η Ιεραρχία!

5 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Τα είπαμε αυτά από την περασμένη εβδόμάδα. Τους ενέπαιξε αισχρά.

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι της κυβέρνησης, κυβερνάτε με μόνο το δεκαοκτώ τοις εκατό (18%) του συνολικού Ελληνικού εκλογικού σώματος, εάν υπολογίσουμε και τις αποχές στις εκλογές και τα λευκά και τα άκυρα.

Ρωτήσατε κύριοι της κυβέρνησης τον Ελληνικό λαό, εάν δέχεται όσα κάνετε;

Ανώνυμος είπε...

αυτη ειναη πραγματικοτητα
φυσιν πονηραν μεταβαλειν ου ραδιον
οταν θελεις ενα θεμα να καθυστερησει αρχισε διαλογο και συσταση επιτροπων
στο διαστημα αυτο ο καθε φιλης δηλητηριαζει το λαο και προχωρα
ο αρχιεπισκοπος ειπε στην ιεραρχια τι θελομε να εχομε με την κυβερνηση
ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΑΙΜΑ
ουτε το ενα ουτε το αλλο μακαριωτατε αλλα με ειρηνικο και δυναμισμο ψυχης
να διεκδησετε τα δικαιωματα των νεων για ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
οχι αλλο ολιγωρια και νωθροτητα αλλοιως στα σπιτια σας
χρηστος κονιδης πρεβεζα συνταξ δασκαλος

Φαίη είπε...



Με συγχωρείτε αλλά θεωρώ πολύ επιφανειακή αυτήν την προσέγγιση. Με όλα όσα έχουν συμβεί είναι λάθος να θεωρούμε ότι η Ιεραρχία πήγε 'με το Σταυρό στο χέρι' να σώσει το μάθημα των Θρησκευτικών και ο Φίλης την κορόιδεψε. Μιλάμε για ένα μάθημα το οποίο ήταν προβληματικό ούτως ή άλλως -ενθυμούμαι τώρα για παράδειγμα την εύστοχη περιγραφή του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου για τον τρόπο που γινόταν η προσευχή: «νομιμοποιημένη γελοιοποίηση της προσευχής»- και η διοικούσα Εκκλησία αγρόν ηγόραζε τόσα χρόνια. Όλη αυτή η αδιαφορία από τη μία αλλά και η αποδοχή του διαθρησκειακού ΠΣΕ από την Ιεραρχία [ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 'ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ'], η αναβάθμισή του στη σύναξη του Κολυμπαρίου και η απόλυτη σιγή ιχθύος (σαν την πανούκλα) από την πλειονότητα των Μητροπολιτών για την 'συνοδική' κατοχύρωση του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ στη σύναξη της Κρήτης, δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας.

Όχι. Είναι λάθος αυτή η αντίληψη, θα μπορούσα να πω ότι είναι και επικίνδυνη διότι αποπροσανατολίζει δίνει άλλοθι στα πραγματικά αίτια που μαστίζουν τη διοικούσα εκκλησία.

Όλο αυτό που συνέβη, λυπάμαι βαθύτατα που θα το πω, ήταν ένα θεατράκι εν όψει της Συνδριάσεως της Ιεράς Συνόδου από την οποία όλοι μας περιμέναμε ένα καθαρό Ορθόδοξο μήνυμα έπειτα από την οικουμενιστική σύναξη της Κρήτης. Όχι μόνο δεν το πήραμε αλλά τούτοι πάνε να μας βγουν και από πάνω, οι τάχαμου αδικημένοι που αγωνίζονται για την Ορθόδοξη παιδεία των Ελληνοπαίδων.

Η κατάσταση που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό και συνεχίζουμε να ζούμε στη διοικούσα εκκλησία, περιγράφει ένα ΣΥΜΠΤΩΜΑ μίας πολυετούς και καλά ριζωμένης ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ και δεν είναι ένα ανεξάρτητο γεγονός ασύνδετο με το περιβάλλον του. Δεν μπορεί να μην είναι, ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΗ ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Οφείλουμε να αξιολογούμε τις καταστάσεις συνολικά και να μην συμπεριφερόμαστε σα λοβοτομημένοι κάθε φορά που μας δείχνουν το δέντρο.

Διάβασα προχθές σε αριστερή φυλλάδα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, αυτός που θεωρεί τους παπικούς 'εκκλησία', «ξεκαθαρίζει πως ταυτίζεται απόλυτα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στον τρόπο που αντιμετώπισε το «σημαντικό και λεπτό αυτό θέμα»» [σσ των θρησκευτικών] και ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κρήτης «έχουν προγραμματίσει για τα μέσα Νοεμβρίου σειρά συναντήσεων, ώστε να χαραχτεί ΚΟΙΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, μεταξύ αυτών και της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.» Ποιος τη χάρη μας λοιπόν !!

Εμείς αναβαθμίσαμε το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών στην ΕΝΤΑΣΗ που ήθελαν, και ΤΗΝ ΩΡΑ που ήθελαν, και βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια τα χεράκια μας. Και δεν λέω ακριβώς ότι κακώς κάναμε που το αναβαθμίσαμε, πάντα πρέπει να έχουμε αυτό το θέμα αναβαθμισμένο, λέω ότι το αξιολογήσαμε κυρίως ανεξάρτητα από τις τρέχουσες εξελίξεις και πιαστήκαμε στη φάκα.

Ανώνυμος είπε...

Εμπαίζει την Ιεραρχία και τον Ορθόδοξο λαό!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com