26 Σεπ 2013

Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, Εγκύκλιος δια το μυστήριον του Γάμου



Προς
Τον ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή Λαόν
της Ιεράς Μητροπόλεως ημών
Πατέρες  και χριστιανοί μου αγαπητοί ,
Είναι σ’ όλους μας γνωστόν, ότι η Εκκλησία μας στέκεται πάντοτε κοντά στον άνθρωπο και στις δυσκολίες του, όπως κάθε Μάνα στα παιδιά της. Όμως δια να στηριχθή η οικογένεια και η κοινωνία μας δεν αρκεί η αγάπη της Εκκλησίας στα παιδιά της. Χρειάζεται και τα παιδιά να σέβωνται την Μάνα τους και να υπακούουν στις συμβουλές της. Αλλιώς και η αγάπη της Εκκλησίας πάει χαμένη και οι άνθρωποι θα βασανίζωνται.

Στις ημέρες μας, τις κρίσιμες μέρες που περνάει ολόκληρη η ανθρωπότητα και εμείς οι Έλληνες, οι άνθρωποι έχουν χάσει «τα πασχάλια» τους και τον προσανατολισμόν τους. Όχι μόνον δεν συμμορφώνονται στο ειρηνικό και ψυχωφελές μήνυμα του Ευαγγελίου, αλλά και έχουν βαλθή, να μη ακούετε καν, με αποτέλεσμα την αυτοκαστροφή των ανθρώπων. Έτσι ειπώθηκε και εγράφηκε, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απεφάσισε να διαθέση 80.000.000 (εκατομύρια) Ευρώ για δαπάνες εκτρώσεων των εγκύων γυναικών!!
Από την άλλη μεριά σ’ εμάς εδώ άρχισε η μόδα να συζούν τα νέα ζευγάρια χωρίς γάμο ή με πολιτικό γάμο, να κάνουν το πρώτο τους παιδί και τότε να ζητούν να τους κάνουμε τον γάμο τους και την βάπτισι του παιδιού τους μαζί. Να γίνεται δηλαδή αυτό, που ειρωνικά έλεγαν παλιότερα· «Στο γάμο σου βαπτίσια».
Χριστιανοί ευλογημένοι ,
Ακούσατε την φωνή του Επισκόπου σας, που επί πενήντα και πλέον χρόνια σας διακονεί.
Ο γάμος είναι μεν χαρά, αλλά η χαρά του γάμου δεν στηρίζεται στον στολισμό, στα κουφέτα και τα ρύζια ούτε στις πολλές φωτογραφίες και τις τηλεοπτικές κάμερες. Στηρίζεται στην μεταξύ των νεονύμφων αληθινή αγάπη, στην αλληλοκατανόησι, στην εκπλήρωσι των συζυγικών και οικογενειακών τους καθηκόντων. Στην επίκλησι της βοηθείας του Θεού και στις προσευχές των συγγενών και όλων των προσκεκλημένων τους.
Σας παρακαλώ, λοιπόν, να παύσουν οι υπερβολικοί στολισμοί, τα μπαλόνια, τα βεγγαλικά έξω από τον Ναόν, αλλά και το ρύζι και τα κουφέτα. Διότι αυτά όχι μόνον ουδεμίαν σχέσιν έχουν με τα μυστήρια του γάμου και της βαπτίσεως, αλλ’ απεναντίας είναι υπολείματα μαγικών αντιλήψεων, αντιχριστιανικά και αντικοινωνικά, αφού στην ανέχεια των ημερών και στην πείνα πολλών, εμείς σπαταλάμε και σκορπάμε άσκοπα χρήματα και αγαθά.
Χριστιανοί μου ,
Είναι δίδαγμα της χριστιανικής μας ιστορίας. Όταν οι άνθρωποι απομακρύνωνται από τον Θεόν και το θέλημά Του, τότε πόλεμοι, θάνατοι, πείνα και όλα τα κακά επικρατούν σ’ αυτούς. Όμως όταν είμεθα κοντά στον Θεό και ζούμε κατά το θέλημά Του, τότε όλα τα αγαθά του Θεού για μας. Ακούσατέ με και θα ωφεληθήτε και θα ωφελήσετε.
Με θερμές πατρικές ευχές
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Έτσι ειπώθηκε και εγράφηκε, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απεφάσισε να διαθέση 80.000.000 (εκατομύρια) Ευρώ για δαπάνες εκτρώσεων των εγκύων γυναικών"!!.
Aυτής της απιστεύτου ειδήσεως-πληροφορίας μας έκανε κοινωνούς ο άγιος Ηλείας. 80.000.000 "βρώμικα λεφτά" με σκοπό την εν ψυχρώ δολοφονία ανυπεράσπιστων εμβρύων.
Αυτή είναι η "χριστιανική" και "ουμανιστική" Ευρώπη που εκπροσωπείται απ το Ευρωπαικό Κυνοβούλιο (συγγνώμη που αδικώ τους κύνες, που ουδέποτε θα φόνευαν τη ζωή που κυοφορούν στα σπλάχνα τους). Μέρος δε των "σταζόντων αίμα αυτών χρημάτων" θα διοχετευθεί και στην επίσης "χριστιανική" χώρα μας όπου κάποιοι υπάνθρωποι που επιδιώκουν να "απαλλαγούν" απ την "ενοχλητική" παρουσία των καρπών των ερώτων τους σε συνεργασία με σφαγείς και επίορκους ασκληπιάδες, που πλουτίζουν και θησαυρίζουν "εκ τιμής αίματος", θα προβούν, ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΚΑΙ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ, στο ιδιαζόντως ειδεχθέστατο έγκλημα, το φρικωδέστερο των εγκλημάτων, την άμβλωση.
'Εγραψε σχετικά ο εκλεκτός θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος παλαιότερα στο περιοδικό Ο ΣΤΑΥΡΟΣ τα εξής:
"Ρίπτουν το άνθος προτού "δέση".
Εκθρονίζουν το πριγκηπόπουλόν των, προτού ίδη το φως και αναλάβη βασιλείαν. ΦΟΝΕΥΟΥΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΝ ΘΕΟΝ. Όχι απλώς φονεύουν. Αλλά κατακρεουργούν, κατακόπτουν και αποσπούν κατά τεμάχια. Και ρίπτουν τα ανθρώπινα τεμάχια εις τα δοχεία των απορριμάτων ή τα θέτουν εις ειδικά μηχανήματα , τα μεταβάλλουν εις "κιμά", τα λειώνουν, και τα ρίπτουν εις τους υπονόμους των ιατρείων-σφαγείων, διά να εξαλειφθή παν ίχνος του φρικαλέου εγκλήματος".
Και, επιπλέον, προσθέτουμε εμείς,στις ημέρες μας χρησιμοποιούνται, τα φονευθέντα έμβρυα, για παρασκευή γυναικείων καλλυντικών...! Την ίδια δε στιγμή, διοργανώνονται θορυβώδεις και δαπανηρές βεβαίως-βεβαίως καμπάνιες για τη διάσωση της...αρκούδας και της θαλάσσιας χελώνας! Στη δε Γερμανία οι "ζωόφιλοι" διαμαρτύρονται για τη...σεξουαλική καταπίεση και εκμετάλλευση που υφίστανται τα...ζώα απ τους...κτηνοβάτες! Ω απεριγράπτου υποκρισίας και αφροσύνης και παραφροσύνης! Ω του καταντήματος λογικών ανθρώπων, θεοειδώς πλασμένων και προς το Θείο τεινόντων! Αυτές τις ημέρες η νεοελληνική κοινωνία συγκλονίζεται απ την εν ψυχρώ δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, για πολιτικούς λόγους, όπως διαλαμβάνει η πλειονότητα των σχετικών ρεπορτάζ. Και μύδροι εξαπολύονται κατά του δολοφόνου και του κομματικού χώρου στον οποίο στεγάζεται ως ηθικού αυτουργού και ως υποθάλποντος εγκληματικές πρακτικές. Αυτονόητη, απ όλους τους υγιώς φρονούντες, η δριμεία καταδίκη της εγκληματικής αυτής πράξεως όπως και άλλων πολιτικών δολοφονιών (περίπου 73 υπολογίζονται οι δολοφονίες απ τη μεταπολίτευση και δώθε, με δράστες άτομα που ανήκουν στον αντίποδα των νοσταλγών του χιτλερισμού όπως π.χ. της 17 Νοέμβρη απ το 1974 και εντεύθεν) αλλά και κάθε δολοφονίας του κοινού ποινικού δικαίου (που τυγχάνουν ασυγκρίτως περισσότερες απ τις λεγόμενες πολιτικές, αν και μεγάλη διαμάχη ξεσπά ,κάποτε-κάποτε, αναφορικά με τα όρια του πολιτικού απ το έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου). Δε διαπιστώνουμε όμως, αν όχι δριμύτερη, τουλάχιστον ίσης βαρύτητας, καταδίκη της εν ψυχρώ εμβρυοκτονίας που τυγχάνει, αυτονοήτως, ασυγκρίτως ειδεχθέστερη δολοφονία. Πρόκειται για θρίαμβο της υποκρισίας και του φαρισαισμού. Αλλά, ταυτόχρονα, η υποκριτική αυτή πρακτική συνιστά, αναντιλέκτως, και μέτρο της ποιοτικής καθίζησης της νεοελληνικής κοινωνίας που έχει αποσαθρωθεί.
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com