17 Μαΐ 2010

Κύπρος - Ιδού ο Πάπας έρχεται!

Τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ

Τι αναμένετε από την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο;

Η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο θα είναι ευλογία για ολόκληρη τη χώρα, για ολόκληρη την κοινωνία μας. Επειδή ο Πάπας είναι πνευματικός πατέρας, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας και θα επισκεφθεί την Κύπρο, του στέλνουμε όλη μας την αγάπη και τον καλωσορίζουμε. Ολόκληρη η χώρα περιμένει αυτή την ιστορική επίσκεψη, επειδή θα φέρει πολλούς καρπούς και θετικά αποτελέσματα για την ευρύτερη κοινωνία. Ο Πάπας φέρνει πνευματικούς, ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς καρπούς, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για εμάς. Επίσης, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο των ειδήσεων για τρεις ολόκληρες ημέρες. Θα ζητήσουμε από τον Πάπα την ευλογία του και να του στείλουμε ένα μήνυμα στην ευρύτερη έννοια, ότι η Κύπρος είναι πολυπολιτισμική και αποτελεί ένα χώρο αξιών. Υπάρχουν πολλές κοινότητες που ζουν εδώ μαζί, σε μία γη. Είναι σημαντικό για ολόκληρο τον κόσμο να δει πως μπορούν να συμβιώνουν σε έναν τόπο πολλές κουλτούρες με αμοιβαίο σεβασμό. Θα παρουσιάσουμε στον Πάπα αυτή την πραγματικότητα και να του ζητήσουμε τη βοήθειά του, ώστε να διατηρηθεί αυτό.

Τον τελευταίο καιρό η Καθολική Εκκλησία δέχεται πολλά κτυπήματα. Πιστεύετε ότι ο Πάπας μπορεί να ξεπεράσει αυτή την αμφισβήτηση;

Αν βλέπαμε αυτού του είδους τα σκάνδαλα με αντικειμενικό τρόπο, θα καταλαβαίναμε ότι συμβαίνουν παντού. Πρόκειται για ψυχολογικά φαινόμενα, που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες, καθολικές, ορθόδοξες, μουσουλμανικές, εβραϊκές, ινδικές. Συμβαίνουν επίσης σε διάφορους τομείς, όπως η κοινωνία και η παιδεία. Όταν διαβάζουμε αναλύσεις, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες τάσεις, δυστυχώς, ειδικά στην εκπαίδευση. Και πάντα αιωρείται ένα μεγάλο «γιατί;». Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και πρέπει να οδηγούνται στα δικαστήρια. Όμως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτά τα ειδεχθή φαινόμενα ως ειδήσεις, γιατί στατιστικά είναι πολύ περιορισμένα και όλοι τα καταδικάζουν.

Οι σχέσεις σας με την Εκκλησία της Κύπρου ποιες είναι; Έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Η δική μου προσωπική εμπειρία ήταν πολύ καλή. Με το που πάτησα το πόδι μου στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έσπευσε να με καλωσορίσει. Μάλιστα ήρθε και στην ενθρόνισή μου και μου έφερε εικόνες και δώρα που δίνει στους Μητροπολίτες, ως σύμβολο αδερφοσύνης υπό τον Ιησού Χριστό. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, φιλία και η αίσθηση της συμβίωσης. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι έτσι. Άλλωστε, είμαστε όλοι Κύπριοι. Οι Μαρωνίτες εντοπίζονται στα βάθη της κυπριακής ιστορίας.

Πώς αντιλαμβάνεστε τον εκκλησιαστικό διάλογο;

Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ των διαφόρων Εκκλησιών πλέον έχουν σαν βάση το διάλογο. Όμως στο επίπεδο της καθημερινότητας μεταξύ των Εκκλησιών υπάρχει ένας διαφορετικός διάλογος, ο διάλογος της ζωής. Διάλογος δεν σημαίνει να παίρνεις ένα κομμάτι χαρτί και να το μελετάς. Όταν τρώμε μαζί, όταν προσευχόμαστε μαζί, όταν μοιραζόμαστε ιδέες, όταν έχουμε κοινές έγνοιες για τον κόσμο και την κοινωνία, και μοιραζόμαστε αυτού του είδους τα στοιχεία μεταξύ μας, τότε βρισκόμαστε σε ένα συνεχή διάλογο ζωής. Και τα δύο είδη είναι σημαντικά. Αυτός είναι ο διάλογος που τελικά οδηγεί στη θεολογική συζήτηση. Ο τελικός στόχος είναι η ενότητα.

Κατάθεση της αγάπης και της αλήθειας… Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο;

Αυτή είναι μια αρκετά βαθυστόχαστη ερώτηση. Η Εκκλησία είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας, επειδή ιδρύθηκε στη βάση του θανάτου και της Ανάστασης του Ιησού Χριστού. Κάλεσε τον κόσμο να τον ακολουθήσει, να τον πιστέψει. Κι έτσι φτιάχτηκε από ανθρώπους, από πιστούς και είναι κομμάτι της κοινωνίας. Ο ρόλος της Εκκλησίας στην κοινωνία και στο σύγχρονο κόσμο είναι να εισάγει το Άγιο Πνεύμα σε αυτά. Η Εκκλησία προσφέρει στον κόσμο τις έννοιες του βασιλείου του Θεού, τις αρχές των ευαγγελίων, και τι σημαίνουν αυτά στην πράξη, δηλαδή την ειρήνη στον πόλεμο, την ηρεμία όταν υπάρχουν κοινωνικά ξεσπάσματα, την πίστη όταν απομακρυνόμαστε από τον Θεό. Είναι η κατάθεση της αγάπης και της αλήθειας.

«Να μιλήσουμε, να βρούμε κοινά σημεία»

Τι λέει ο Γενικός Βικάριος Κύπρου του Πατριαρχείου των Λατίνων Ουμπέρτο Μπαράτο

Τι αναμένετε από την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο;

Περιμένω ότι ο κόσμος θα έρθει να τον χαιρετήσει, να ακούσει τι λέει, να προσευχηθούμε όλοι μαζί, ιερείς, καλογριές, πιστοί, μαζί του. Έχουμε πολλές προγραμματισμένες εκδηλώσεις και Λειτουργίες, με αποκορύφωμα τη μεγάλη Λειτουργία στις 6 του μηνός στο Ελευθερία. Περιμένουμε το μήνυμα του Πάπα για τους καθολικούς, αλλά και όλους τους υπόλοιπους χριστιανούς της Κύπρου.

Τον τελευταίο καιρό η Καθολική Εκκλησία δέχεται πολλά κτυπήματα. Πιστεύετε ότι ο Πάπας μπορεί να ξεπεράσει αυτή την αμφισβήτηση;

Όχι ο Πάπας προσωπικά, η Εκκλησία. Ξέρουμε από άλλες Εκκλησίες ότι συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα πράγματα. Όμως, ο Πάπας μιλάει ανοικτά για πολλά προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο. Οι άλλες Εκκλησίες δεν μιλάνε τόσο πολύ για τις εκτρώσεις, για το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων τόσο καθαρά. Ίσως ο κόσμος να μη δέχεται αυτή τη συμπεριφορά της Καθολικής Εκκλησίας και γι’ αυτό μεγαλοποιούν καταστάσεις και φαίνεται ότι όλη η Εκκλησία είναι έτσι; Πόσοι ήταν οι ιερείς που προέβησαν σε ειδεχθείς πράξεις; Και τι γίνεται με τους άλλους που δουλεύουν σιωπηλά, που βοηθούν την κοινωνία; Γιατί δεν μιλάνε ποτέ γι’ αυτούς; Εκείνοι που έχουν κάνει μεγάλα και άσχημα σφάλματα είναι μια ιστορία, αλλά πρέπει να μιλούμε και για τα καλά πράγματα.

Οι σχέσεις σας με την Εκκλησία της Κύπρου ποιες είναι;

Πολύ καλές. Μπορεί να μη συναντιόμαστε πάρα πολύ, αλλά αν έχουμε κάτι να πούμε, διευθετούνται πολύ εύκολα συναντήσεις. Όταν συναντιόμαστε είμαστε πολύ φιλικοί. Ίσως να είναι η μόνη ορθόδοξη χώρα η Κύπρος που αποδέχεται την Καθολική Εκκλησία, τόσο ανοιχτά και τόσο θερμά. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν δέχονται έτσι την Καθολική Εκκλησία όπως στην Κύπρο. Ο Χρυσόστομος Β’ φρόντισε να έχει πολύ καλές σχέσεις με το Βατικανό.

Πώς αντιλαμβάνεστε τον εκκλησιαστικό διάλογο;

Εξαρτάται από τους ανθρώπους, αλλά κυρίως από το Άγιο Πνεύμα. Εμείς μπορούμε να μιλήσουμε, να βρούμε κοινά σημεία, να συνεννοηθούμε σε μερικά πράγματα. Όμως υπάρχουν πάντα δυσκολίες. Πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να πούμε «όχι, είμαστε διαφορετικοί, εσύ πηγαίνεις απ’ εκεί και εγώ πηγαίνω απ’ εδώ». Αυτές οι συμπεριφορές ανήκουν στο παρελθόν. Πρέπει όλες οι Εκκλησίες να βρίσκονται σε διαρκή διάλογο, γιατί μπορούμε να βρούμε και λύσεις και κοινό έδαφος. Δεν ξέρω ούτε πώς ούτε πότε θα επέλθει η ενότητα όμως.

«Ο κόσμος σώζεται μόνο εάν πιστεύει στον Θεό» Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο;

Η Εκκλησία του Χριστού, είτε Καθολική είτε άλλη, έχει ιδρυθεί από τον Χριστό. Ο Χριστός την ήθελε και ο Χριστός πέθανε για εκείνη. Ο κόσμος σώζεται μόνο εάν πιστεύεις στον Θεό. Και η Εκκλησία είναι εδώ, γιατί είναι καμωμένη από τους ανθρώπους αλλά είναι θέληση του Θεού. Είναι το σώμα του Χριστού. Μόνο διά μέσου της Εκκλησίας, της πίστης μπορεί ο κόσμος να σωθεί και να βρει λύσεις στα προβλήματά του. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που θέλουμε να τα λύσουμε μόνοι μας. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Να σταματήσουμε να λέμε «το ευαγγέλιο είναι πολύ παλιό, οι δέκα εντολές είναι πολύ παλιές». Αυτές είναι οι βάσεις της φύσης μας. Είναι διαχρονικές. Δεν μπορούμε να πούμε όχι, πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο, εκπηγάζουν από το γεγονός πως οι άνθρωποι δεν έχουν πίστη στον Θεό και επομένως δεν έχουν πίστη στην Εκκλησία που ιδρύθηκε από τον Χριστό. Όλοι μιλάνε για την Εκκλησία σαν μία οργάνωση, λες και είναι ο Ερυθρός Σταυρός. Έχουμε μία οργάνωση, βέβαια, γιατί είμαστε άνθρωποι, αλλά πνευματικά η Εκκλησία δεν είναι οργάνωση γιατί έχει το Άγιο Πνεύμα από πάνω της και εμείς οδηγούμαστε από το Άγιο Πνεύμα. Εάν δεν έχουμε πίστη στο Άγιο Πνεύμα και στον Χριστό, η Εκκλησία δεν είναι τίποτα.

«Η Σημερινή» - 16/05/2010 – Της Μικαέλλας Λοιζίδου

3 σχόλια:

Αντιοικουμενιστής είπε...

Η γνωστή, τετριμμένη, ξεπερασμένη ξύλινη γλώσσα των στελεχών των λατίνων, δασκαλεμένοι όλοι τουαπό το Βατικανό. 100 ή 200 άλλους να ρωτήσεις θα σου πούνε τα ίδια! Χαρακτηριστικά σημειώνει τους φίλους του στην Κύπρο και ομιλεί με απέχθεια και αηδία για τους ελλαδίτες, μη χάνοντας ευκαιρία να ρίξει το δηλητήριό του...Μακαριότατε να χαίρεστε τους..."φίλους" σου και να σε χαίρονται!

παναης είπε...

Να μήν πατήσει ο Αντίχριστος,αιρεσιάρχης,"προστάτης των παιδεραστών",έχω ακούσει ότι όποιος φιλά το χέρι του πάπα και τον προσκυνά γίνετε τυμπανιαίος!!!Αληθεύει;Να μας πούνε οι παλιοί.Ας προσέξει και ο Αρχιεπίσκοπος και ο σύντροφος τις κηνίσεις τους...

Ανώνυμος είπε...

Ευλογία ή κατάρα θα φέρει ο πάπας κ.Ιωσήφ;Πάντως η ιστορία άλλα δείχνη και άλλα λέει κ.Ιωσήφ!Δείξτε μας μιά χώρα που πήγε ο πάπας και ήρθαν οι ευλογίες του Θεού,πείτε μας μιά χώρα που ζεί μέσα στην ευλογία που άφησε ο παπα(κης) σας να την δούμε και εμείς οι στραβοί ...!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com