27 Οκτ 2013

Ο καθηγητής Μάριος Μπέγζος για τον Ιησού Χριστό

Ο κ. Μάριος Μπέγζος για την Ιστορικότητα του Ιησού Χριστού
Απόσπασμα από συνέντευξη του κ.Μάριου Μπέγζου
στη δημοσιογράφο κ.Ρίκα Βαγιάνη:
Υπάρχουν κάποιες ιστορικές μαρτυρίες για τον Ιησού, αλλά το σημαντικότερο για τον Ιησού δεν είναι η Ιστορική Του ύπαρξη, είναι η πίστη των ανθρώπων.
Δλδ. είναι σα να ρωτάμε, αν το φέρουμε παράδειγμα από το χώρο της τέχνης, αν οι αδελφοί Καραμάζωφ υπήρχαν και έγινε η δίκη τους και έχουμε τα πρακτικά και είναι ή δεν είναι έτσι…
Πάντοτε στο χώρο της πίστης μιλάς για τη σημασία του πράγματος και όχι για το ίδιο το πράγμα το οποίο σε τελευταία ανάλυση χλωμιάζει.
«Κάτι το οποίο αποδεικνύεται, επιβάλλεται κιόλας. Αν η ύπαρξη του Χριστού αποδεικνυόταν μαθηματικώς – ιστορικώς, θα ήταν υποχρεωτική για τους ανθρώπους, ενώ τώρα είναι στη διάθεση των ανθρώπων. Δεν είναι υποχρεωτική, είναι μόνο δεσμευτική»
..................................................................
Βίντεο από την εκπομπή της Ρίκας Βαγιάννη, το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας 29 Μαρτίου 2010 στην «ΕΤ-1». Καλεσμένος στην εκπομπή ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάριος Μπέγζος,
Ο κ. Μπέγζος είναι καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
Τώρα αν αυτή είναι η σωστή απάντηση στο ερώτημα της Ρίκας Βαγιάννη , αν ο Χριστός ήταν ιστορικό πρόσωπο, περιμένουμε να μας το πει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μια και ο κ. Μπέγζος είναι στενός συνεργάτης του.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαλά τί αίσχη είναι αυτά;
Και ο αρχιεπίσκοπος ακόμα να τον αφορίσει;
Πόσο πιστεύει τελικά ο Ιερώνυμος στον Χριστό;

Ξενοφώντας

Ανώνυμος είπε...

KATAΠΤΥΣΤΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΠΕΓΖΟΥ! ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΑΝΑΒΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ο πρωτομάρτυς άγιος Στέφανος, ο Απ. Παύλος, ο Απ. Πέτρος και πλήθος άλλοι αυτόπτες και αυτήκοοι μάτυρες, θυσιάστηκαν επειδή ήταν ιδεοληπτικοί, ιδεοψυχαναγκαστικοί και άτομα με γενικά διαταραγμένο ψυχισμό. Είχαν στο μυαλό τους ένα αυτοσχέδιο νοσηρό νοητικό μοντέλο, οι δυστυχείς, και θυσιάστηκαν για να διαδώσουν ένα ψευδές γεγονός, μια κάλπικη μαρτυρία.

Φαντάζομαι, αν έθεταν το ερώτημα περί της ιστορικής βεβαιότητας του Ιησού ή ακόμη και αυτό της εκ νεκρών εγέρσεως του Ζωοδότη, με τίμημα την καθηγητική του έδρα, ο κ. Μπέζγος θα απαντούσε σιβυλλικά, όπως και απάντησε. ("Θα σε ξεράσω, γιατί δεν είσαι ούτε ψυχρός, ούτε θερμός, είσαι χλιαρός"). Αν δε το διακύβευμα της απάντησης ήταν η ίδια του η ζωή, τότε δεν θα δίσταζε να μας πει ότι όλα αυτά είναι ένα καλοστημένο παραμυθάκι.

Κρίμα στα παιδιά που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια έχοντας τέτοιους δασκάλους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπέγζος το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί άμεσα.

Αναστάσιος

Ανώνυμος είπε...

Απο τέτοιους καθηγητές διαλύεται η ορθόδοξη θεολογία και βγαίνουν παλιοθεολόγοι.

Χριστόφορος

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπέγζος είπε ο Χριστός δεν επιβάλλεται σε κανέναν....αν εσείς θέλετε Θεό δυνάστη πάνω από τα κεφάλια σας...με γειά σας και χαρά σας.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Και από πού, αγαπητέ Ανώνυμε, έβγαλες το συμπέρασμα ότι εμείς θέλουμε Θεό δυνάστη; Και ακόμη, από πού, ότι εμείς θέλουμε να επιβάλουμε αυτά που λέμε. Ο Μπέγζος το κάνει αυτό, χρησιμοποιώντας την αναντίρρητη επιβολή που ασκεί το τηλεοπτικό μέσο. Εμάς δεν θα μας έβγαζαν ποτέ, γιατί ξέρουν ποιοί είμασατε και ξέρουν ότι δεν θα ακούσουν, αυτά που θέλουν να ακούσουν.

Εκτελούν εντολές όλοι αυτοί των μέσων. Άντε, να μη γράφουμε πάλι τα ίδια και τα ίδια.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το πνεύμα που διακατέχει αυτούς που σήμερα κυβερνούν τον κόσμο, τους οποίους αντιγράφουν οι κατά τόπους διορισμένοι, είναι να υπερτονίζει το "όστις θέλει". Φροντίζει όμως να τους κάνει όλους "να μη θέλουν". Αυτό το ρόλο εξυπηρετεί και παίζει ο καθηγητής Μπέγζος. Η πίστις δεν επιβάλλεται, μας είπε, αλλά όσα ανέφερε στη δημοσιογράφο, ήταν για να μας κάνει "να μη θέλουμε".

Υπάρχουν φυσικά και οι αφελείς. Που δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που θέλουν, στην πραγματικότητα δεν το θέλουν.

"Αμαρτιών μου τα πλήθη ... "

Ανώνυμος είπε...

“Τον Μάρτιο 2009 ορίστηκε Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιμορφωτικού οργανισμού και συνεδριακού κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος που στεγάζεται στην Ιερά Μονή Πεντέλης”.
Απόσπασμα απ το βιογραφικό του εν λόγω κυρίου.
Επιτρέπεται, το συγκεκριμένο πρόσωπο, να κατέχει τη νευραλγική θέση του διευθυντή ενός, μείζονος σπουδαιότητος και υψίστης αποστολής, οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη στιγμή κατά την οποία δεν παραδέχεται την ιστορικότητα του Ιησού Χριστού;
Τι έχει επ αυτού να πει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών;
Τυγχάνει της ανεπιφυλάκτου εγκρίσεως και εμπιστοσύνης του η τοποθέτηση του κ.Μπέγζου στη θέση του διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου;
Για παρωνυχίδα πρόκειται ή σηματοδοτεί, αυτή η κατάσταση, φαινόμενο αλλοτρίωσης;
Θα μας απαντήσει άραγε κανείς;
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Έχει γίνει κανόνας πια να διώξουν όχι τους αιρετικούς και προδότες, αλλά τους ομολογητές. Να μη απορούμε λοιπόν γιατί δακρύζει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ιδιαίτερος προστάτης των Ελλήνων.

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Πάντοτε στο χώρο της πίστης μιλάς για τη σημασία του πράγματος και όχι για το ίδιο το πράγμα το οποίο σε τελευταία ανάλυση χλωμιάζει."

KX
Ώστε, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα πράγμα! Οι πατέρες της Εκκλησίας παρήλθαν, οι αιώνες πέρασαν, και τώρα μιλάμε "για τη σημασία του πράγματος και όχι για το ίδιο το πράγμα". Και η σημασία του πράγματος τι έγινε; Πάει κι αυτή, χλώμιασε, ξόφλησε και οι άνθρωποι άρχισαν να πηδάνε από τα μπαλκόνια, να δένουν θηλιές στο λαιμό τους ή να τινάζουν τα μυαλά
τους στον αέρα. Άλλο το πράγμα, έτερο η σημασία του πράγματος, κατά Μπέζγο. Συνεργάτης τους ο καθηγητής θεολογίας Μπέγζος.

"Να μη απορούμε λοιπόν γιατί δακρύζει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ"

ΚΧ
Εμείς δεν απορούμε, άλλοι απορούν και προβλέπω η Εικόνα να σταλεί σε εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας, ας πούμε της NASA, οπότε θα μας λυθούν - όχι οι δικές μας - όλες οι απορίες.
Μείνετε συντονισμένοι στις τηλεοράσεις.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Τα ακρότατα της αντορθοδοξίας και του εθνομηδενισμού βρίσκονται εις τας καθηγητικάς έδρας των α - Θεολογικών Σχολών και εις τινάς μητροπολιτικάς μήτρας. Ο εχθρός πολεμά την Αγίαν ημών Πίστην και το Φίλτατον ημών Έθνος εκ των ένδον. Αδελφοί γρηγορείτε και προσεύχεσθε!

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα λέει ο καθηγητής. Μήπως είναι κρυφός Μυθικιστής;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com