24 Σεπ 2009

Ο παπαγάλος


Σχόλιο του κ. Κυπριανού Χριστοδουλίδη στο :Αθεολόγητες θέσεις από τον Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη
"Είναι απαράδεκτο αυτό που συνήθως λέγεται, ότι η ενότητα μεταξύ των Ορθοδόξων διασφαλίζεται είτε υπό μιάς κοινής πίστεως και λατρείας είτε υπό του θεσμού της Οικουμενικής Συνόδου. Και οι δυο αυτοί παράγοντες είναι απρόσωποι, ενώ στην ορθόδοξη θεολογία μας η αρχή της ενότητος είναι πάντοτε ένα πρόσωπο".
Αυτά τα γνωρίζουμε. Όλες τούτες τις ανοησίες μας τις τάιζαν, και ακόμη μας τις ταΐζουν, κάποιοι Ζηζιούλες, Φάροι, Ράμφοι, Γιανναράδες και "λεγεών το όνομά μου". Αλλά ο κόσμος δεν ξέρει την κριτική που ασκήθηκε σε όλους αυτούς.
Εκεί που έγραφαν οι εν λόγω, πέρναγαν από κόσκινο όλους όσους τους έλεγχαν και τους έβγαζαν επιεικώς απαράδεκτους.Μονόδρομος και μονοπώλιο οι δικές τους καταστροφικές απόψεις.
Απρόσωπη η Σύνοδος και απρόσωπη η κοινή πίστη και η κοινή λατρεία (σεμνύνεται η αρχιγραμματεία και δεν τολμά να ονομάσει απρόσωπη και την Εκκλησία όπου εκεί φανερώνεται απτά η πίστη και η λατρεία) !!!
Οι πατέρες των Συνόδων τι ήταν; Ακέφαλα όντα; Πρόσωπα δεν είχαν; Είχαν,αλλά οι διαστρεβλωτές της λατρείας και της πίστης άλλα έχουν στο μυαλό όταν μιλούν για πρόσωπο.Τη φαντασία τους έχουν για πρόσωπο.
Όμως, επειδή αυτό τους εκθέτει,προτιμούν να βάζουν το βλάσφημο πρόσωπο οιουδήποτε ψευδοεπισκόπου.Και μας λένε ότι αυτό συμβολίζει την ενότητα!!! Διαβάστε τι γράφουν: "Επομένως,επί πανορθοδόξου επιπέδου,ηαρχή της ενότητας δεν μπορεί να στηρίζεται επί μιάς ιδέας ή ενός θεσμού,αλλά πρέπει να είναι κάποιο πρόσωπο,αν βέβαια θέλουμε να παραμείνουμε συνεπείς στη θεολογία μας".
Παραμένουμε λοιπόν συνεπείς και συνεχίζουμε να απορούμε : Και η λατρεία και η πίστη; Αυτές δεν έχουν πρόσωπο; Ο κόσμος που πηγαίνει στην Εκκλησία τι είναι; Ακέφαλα όντα κι αυτός;
Πρόσωπα είναι βέβαια, αλλά όχι όπως τα εννοεί η φαντασία των παρασυναγωγών. Των "ελπιζομένων υπόστασις" είναι το εκκλησίασμα. Δεν είναι το θνησιγενές αμαρτωλό πρόσωπο των αιρετικών και αιρεσιαρχών, ένθεν κακείθεν του Φαναρίου, που ανακαλύπτουν όψιμα και καμουφλαρισμένα το αλάθητο δόγμα του παπισμού. Ουνίτες δεν θα μας κάνουν, ούτε και προτεσταντίζοντες ουνίτες.
Εμείς, το εκκλησίασμα, μεταλαμβάνουμε από το κοινό ποτήριο το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, που για μας, αυτό είναι το θείο Πρόσωπο.
Οι θεσμοί δεν είναι έννοιες ανυπόστατες. Το πρόσωπο ενός επισκόπου καλείται να φανερώσει, να αναδείξει, τον θεσμό που υπηρετεί. Ο οποίος είναι η Ορθοδοξία, το φρόνημα της Ορθοδοξίας, δηλαδή η Αλήθεια. Δεν είναι η ενότητα.
Χωρίς φρόνημα αληθές ενότητα δεν υπάρχει και οι επίσκοποι, είναι απλά ψευδεπίσκοποι.
Πηγή:Κυπριανός Χριστοδουλίδης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ.
ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΛΙΓΟΙ ΤΟΛΜΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΟΥΝ.

ΒΑΣΙΛΗΣ Χ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com