18 Μαρ 2009

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος κάλεσε ιερείς και λαϊκούς στο ιεραποστολικό έργο.


«Ο ιερέας πρέπει να γνωρίζει τους ενορίτες του, και γι αυτό πρέπει να πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των εκκλησιών. Και για να έρθουν σ’αυτούς τους πολλαπλασιαζόμενους ναούς οι άνθρωποι, πρέπει να κάνουμε κάτι», - δήλωσε ο Πατριάρχης στην Τούλα κατά τη συνάντηση με τους κληρικούς της Επισκοπής της Τούλας.
Σύμφωνα μ αυτόν, αν η ψυχολογία του ιερέα δεν αλλάξει, «αν χτυπάει τις καμπάνες, και μετά κάθεται και περιμένει ενορίτες», τότε η Εκκλησία δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλες τις προσδοκίες του λαού, ειδικότερα, στη βελτίωση του ηθικού κλίματος στην κοινωνία, τη μείωση του αριθμού των διαζυγίων, εκτρώσεων, εγκλημάτων.
«Ο Κύριος είπε: Πηγαίνετε και διδάξετε όλα τα έθνη. Δεν είπε: καθίστε εκεί και περιμένετε, όταν έρθουν σε σας », - σημείωσε ο Προκαθήμενος της ΡΟΕ. «Νομίζω ότι τώρα ο κύριος χώρος των δυνάμεών μας πρέπει να είναι το σχολείο, η εκπαίδευση, η νεολαία», - τόνισε ο Πατριάρχης.
Σύμφωνα μ’ αυτόν, πρέπει όχι μόνο να συναντιόμαστε με τους νέους, αλλά πρέπει να μάθουμε πώς να κάνουμε σωστό διάλογο μ’αυτούς. «Είναι σημαντικό να συμμετέχουν σ’αυτή τη δουλειά οι λαϊκοί, να διδάξουμε τους λαϊκούς», - πιστεύει ο Αγιότατος Πατριάρχης. Πολλοί καθηγητές, πρόσθεσε, είναι πρόθυμοι να εργαστούν με τους νέους: «είναι απαραίτητο μόνο να οργανώσουμε την θρησκευτική τους κατάρτιση».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Προκαθημένου,
οι γεμάτες εκκλησίες στις εορτές, δεν σημαίνουν τίποτα σπουδαίο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πάνε στους ναούς, και η πλειοψηφία των νέων πρέπει να συνδέεται με την Εκκλησία, τότε η κατάσταση στη χώρα θα καλυτερεύσει.
Εκτός από το ιεραποστολικό έργο με τη νεολαία, ο Αγιότατος Πατριάρχης καλεί ενορίες σε μόνιμη κοινωνική εργασία με τους ηλικιωμένους και με τα απομονωμένα άτομα.
«Τότε οι ενορίες θα γίνονται κέντρα όχι μόνο της λειτουργικής ,αλλά και της δημόσιας ζωής», - πιστεύει ο Επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας.
Επίσης, πρότεινε να οργανώνονται κηδεμονικά ενοριακά Συμβούλια, τα οποία θα περιλαμβάνουν εκπαιδευτικούς και άλλους διανοούμενους, αντιπροσώπους αρχής, καθώς και επιχειρηματίες.

Η εμπειρία, εξήγησε ο Πατριάρχης, μαρτυρεί ότι μέσα από αυτήν την εργασία, ακόμη και πρώην άθεοι «συναισθάνονται τέτοια φροντίδα για την Εκκλησία, ώστε γίνονται ένεργα στελέχη της ενορίας».

Και τα ενοριακά ακτίφ είναι πλέον απαραίτητα σήμερα, δεδομένου ότι ένας ιερέας, μόνος του δεν είναι φυσικά σε θέση να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά ζητήματα που έχει κάθε ενορία.
Πηγή :http://www.bogoslov.ru
Τα λόγια του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας έχουν να πουν πολλά και στους Έλληνες Επισκόπους και Ιερείς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΑΣ ΤΑ ΔΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com