19 Οκτ 2024

Τσερκάσι Θεοδόσιος: «Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη βία»

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, αμέσως μετά την αιματηρή αρπαγή του Ιερού Καθεδρικού Ναού στην πόλη Τσερκάσι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ξυλοκοπήθηκαν ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ κ. Θεοδόσιος και δεκάδες πιστοί και κληρικοί υπέστησαν τραύματα, ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος απευθύνθηκε στο ποίμνιό του με τον ακόλουθο ποιμαντικό λόγο.

«Πράξαμε μαζί σας όσα μπορούσαμε. Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τον Καθεδρικό Ναό από τους ληστές. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη βία. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη στα δικαστήρια, αλλά γνωρίζοντας το πώς διευθετούνται σε μας όλες οι υποθέσεις – αποκλειστικά βάσει πολιτικής σκοπιμότητας – ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν. Ταυτοχρόνως μαζί μας αποχωρεί από τον Ναό και η Θεία χάρη» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Τσερκάσι πρόσθεσε: «Αποχωρεί μαζί μας η προστασία και η βοήθεια του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Οσιομάρτυρος Μακαρίου. Ιδού αφίεται υμίν ο οίκος υμών έρημος. Και θα πληρωθεί εκ νέου με τη χάρη όταν επανέλθουμε εκεί. Και τούτο θα γίνει οπωσδήποτε. Μην αμφιβάλλετε, θα επανέλθουμε οπωσδήποτε στον ναό μας».

«Όσοι από σας έχετε τραυματισθεί, ξυλοκοπηθεί, στερηθεί τα δόντια, συμπεριλαμβανομένων των ιερέων, να προσφύγετε στους ιατρούς. Ο Κύριος θα ανταποδώσει οπωσδήποτε στον καθένα σας σύμφωνα με την πίστη σας, την επιθυμία να προστατεύσετε την Εκκλησία. Όσοι έχουν οφθαλμικά εγκαύματα επειδή τους είχαν ψεκάσει με δακρυγόνο, όσοι έχουν πονοκέφαλο, όσοι δέχθηκαν πλήγματα στο κεφάλι, που προκάλεσαν τα ρόπαλα των ληστών, παρακαλώ πολύ να προσφύγετε αμέσως στον ιατρό. Ο Κύριος να σας ανταποδώσει στον καθένα κατά το έλεός Του» - τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας τον λόγο του ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος υπογράμμισε: «Να είσθε σε επαφή με τους ιερείς. Πηγαίνετε στα διαμερίσματα, οικίες, ανώγαια, κατώγια. Εκεί θα προσευχόμαστε και θα τελούμε τη Θεία λειτουργία κρυφά. Ο Θεός, η Παναγία και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι μαζί μας. Και ο Άγιος Οσιομάρτυς Μακάριος ουδέποτε δεν θα μας εγκαταλείψει. Η Ευλογία Του Κυρίου να σας συνοδεύει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατρικής υπηρεσίας του Τσερκάσι συνεπεία των ξυλοδαρμών των πιστών στον αύλειο χώρο του Ναού, 26 τραυματίες επισήμως αναζήτησαν την ιατρική βοήθεια, 12 εκ των οποίων νοσηλεύθηκαν με κατάγματα και εγκαύματα από δακρυγόνα.

Τουλάχιστον ένας εκ των τραυματιών, ο ηλικιωμένος μοναχός Νεκτάριος από την Ιερά Μονή Αγίου Ονουφρίου Τσερκάσι θα υποβληθεί σε πολύπλοκη επέμβαση.

Ο Προϊστάμενος του αρπαχθέντος Ιερού Καθεδρικού Ναού διορίσθηκε ένας από τους στρατιωτικούς Ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο οποίος ενεπλάκη στην αρπαγή του Ναού.

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr

Δείτε σχετικά και:

-Μητροπολίτης Μπορίσπιλ Αντώνιος: Είναι εκπληκτικό να βλέπεις τόσους πολλούς ένοπλους “μαχητές”, όχι στο μέτωπο, αλλά στη δική τους ειρηνική πόλη, να παίρνουν με τόλμη τα όπλα εναντίον ιερέων, γυναικών και ηλικιωμένων.

-Οι σχισματικοί του Ντουμένκο «λειτούργησαν» στον κατειλημμένο Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Τσερκάσι.

-Απίστευτα πλάνα. Εισβολείς άνοιξαν πυρ στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Τσερκάσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com