12 Ιαν 2019

Στην Αθήνα «επιστρέφει» το Σκοπιανό

Βρέθηκαν τελικά οι συνήθεις «πρόθυμοι» από τον Ζάεφ και πέρασε από τη Βουλή η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ
Η καυτή πατάτα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών επιστρέφει στην Αθήνα μετά την εξεύρεση από τον Ζόραν Ζάεφ της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 80 βουλευτών, δηλαδή των 2/3 της Βουλής των Σκοπίων.

Για ακόμα μία φορά βρέθηκαν ύστερα από αδιαφανή παζάρια οι ελάχιστοι πρόθυμοι που αναζητούσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τα τελευταία 24ωρα για να μπορέσει να κυρώσει τελεσίδικα τις απαιτούμενες τέσσερις τροπολογίες ώστε να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.
Η διαδικασία εξεύρεσης των ενός - δύο βουλευτών εκτυλίχθηκε σε θρίλερ, καθώς η συνεδρίαση της Βουλής μετά τις αλλεπάλληλες προχθεσινές και χθεσινές αναβολές της άρχισε αργά χθες το απόγευμα. Είχαν προηγηθεί ενστάσεις των δύο βουλευτών του αλβανικού κόμματος Besa σχετικά με τις τροπολογίες που αφορούσαν την ιθαγένεια και τη γλώσσα. Οι αντιρρήσεις αυτές κάμφθηκαν μετά το παρασκηνιακό παζάρι του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ με τον Μπιλιάλ Κασάμι, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Besa.
Και επίσημα
Μάλιστα λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή των Σκοπίων η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε και επίσημα ότι εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, καθώς οι δύο αλβανόφωνοι βουλευτές έρχονται να προστεθούν στους οκτώ του VMRO.
Ενδεικτικό του οργιώδους παρασκηνίου που υπήρξε ήταν και το γεγονός ότι όχι μόνο ακούστηκαν φωνές για αμερικανική παρέμβαση αλλά και ένας βουλευτής ισχυρίστηκε ότι στο Κοινοβούλιο έφτασε μέχρι και ο σταθμάρχης της CIA!
Στη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με τροπολογία του Συντάγματος η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση στην αλβανική γλώσσα για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Οι τέσσερις τροπολογίες (αλλαγή ονόματος, προοίμιο Συντάγματος, διασπορά και σύνορα) εγκρίθηκαν με 81 ψήφους υπέρ και κανέναν κατά, ενώ απείχαν 39 βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Ευθύνη μας είναι να οδηγήσουμε τους πολίτες μας σε ένα ασφαλές, σταθερό, οικονομικά δυνατό κοινό κράτος» είπε ο Ζόραν Ζάεφ και τόνισε: «Το VMRO-DPMNE γνωρίζει ότι δεν υπήρχε πιθανότητα για καλύτερη συμφωνία και χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ ούτε Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ και τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα.
dimokratianews, 12.01.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com