4 Δεκ 2016

Ελληνική νομοθεσία και Αλβανική συμπεριφορά…

Μύθοι και πραγματικότητα
Ελληνική νομοθεσία και Αλβανική συμπεριφορά…
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΓΚΑ
ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ,02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016.
Κάθε μέρα τελευταία διαβάζουμε τα έντονα παράπονα των Ελλήνων της Χιμάρας για την κατεδάφιση των σπιτιών μέσα στα οποία μένουν με τις οικογένειές τους και φυσικά την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών τόσο των αλβανικών όσο και από ελληνικής πλευράς. Οι διαμαρτυρόμενοι Χιμαριώτες είναι Αλβανοί υπήκοοι, αλλά έχουν την «ατυχία» να είναι Έλληνες.

Φυσικά, από ελληνικής πλευράς δεν είδαμε καμιά σχεδόν διαμαρτυρία ή συμπαράσταση. Προ μηνών παραβρέθηκα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ως μάρτυρας σε μια δίκη όπου εκδικάζονταν το αίτημα των κληρονόμων της Γιανιμέτε Βρυώνη, κατοίκων Αλβανίας, που διεκδικούσαν μέρος του οικοπέδου όπου είναι χτισμένη η Ακαδημία. Όταν κλήθηκα ως μάρτυρας πληροφορήθηκα με έκπληξη τα εξής:     
Ο Μουσταφά Πασάς, που είχε υπηρετήσει ως βαλής των Τρικάλων με τόπο καταγωγής το Μπεράτι της Αλβανίας είχε εγκατασταθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, τσιφλίκι του το χωριό Μπισδούνι (Ελεούσα) και το σαράϊ του το είχε χτίσει στην οδό Μανωλιάσσης (Ναπ. Ζέρβα σήμερα), σε μεγάλο οικόπεδο. Εκεί έζησε και μεγάλωσε τις δύο κόρες του, τη Ραφέτ και τη Γιανιμέτε. Η Γιανιμέτε παντρεύτηκε τον αλβανό αξιωματικό του τουρκικού στρατού Ισμέτ Βρυώνη, τόπο καταγωγής του το Μπεράτι Αλβανίας και έζησε στη πόλη μας μέχρι το 1940, οπότε έφυγε για τον τόπο καταγωγής του συζύγου της (όταν η πατρίδα μας τέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία). Έκτοτε το αρχοντικό του Μουσταφά Πασά κατέρρευσε και το οικόπεδο προσαρτήθηκε μεταπολεμικά, όταν εφαρμόστηκε ρυμοτομικό σχέδιο.
Από το 1940 λοιπόν που η κόρη του Μουσταφά Πασά έφυγε από τα Γιάννινα στο Μπεράτι δεν είχε δώσει σημεία ζωής ή απαιτήσεις σε κανέναν. Ξαφνικά πριν λίγα χρόνια, (στις 17-9-2009) τα παιδιά της Γιανιμέτε Βρυώνη, οι Χαρικάϊ και Σαχίν Βρυώνη με αίτησή τους ζήτησαν την κυριότητα ή αποζημίωση ενός οικοπέδου 1,910 τ.μ. και το εντοπίζουν στο οικόπεδο όπου χτίστηκε το 1929 η Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.
Η απαίτηση αυτή των κληρονόμων της Γιανιμέτε Βρυώνη απασχόλησε προ μηνός το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Πατρίδας μας. Η Πρόεδρος του δικαστηρίου μελέτησε στη δικογραφία το αίτημα των αιτούντων και άκουσε με προσοχή τις προτάσεις του νομικού των Αγαθοεργών Καταστημάτων, τα οποία έχουν την κυριότητα του μεγαλοπρεπούς αυτού διδακτηρίου. Άκουσε φυσικά με προσοχή τους μάρτυρες που κατέθεσαν ότι το οικόπεδο των 17 περίπου στρεμμάτων είναι αγορασμένο με συμβόλαια και περιφραγμένο από το 1937, τότε που ζούσε η Γιανιμέτε εδώ χωρίς καμιά ενόχληση. Το κατέχουμε -κατέθεσαν οι μάρτυρες- από τότε πάνω από 75 χρόνια αδιατάραχτα και είναι χτισμένα σ’ αυτό, τόσο το περίφημο διδακτήριο της Ακαδημίας, όσο και ο βρεφονηπιακός σταθμός «Πολυξένη Μολυβάδα». Τι ζητάνε τώρα οι κληρονόμοι της Γιανιμέτε Βρυώνη, ύστερα από 85 χρόνια, από τότε που έφυγαν ως εχθροί μας; Υπάρχει άραγε τέτοιος Νόμος στην Πατρίδα μας που να τους δικαιώνει; Ούτε χρησικτησία ισχύει, ούτε το ότι οι κληρονόμοι της Γιανιμέτε διεκδικούν περιουσία που για μας πρέπει να θεωρείται «εχθρική περιουσία». Αλλά για να ασχολείται το δικαστήριό μας έτσι θα είναι…
Φεύγοντας από το δικαστήριο -η απόφαση δε βγήκε ακόμη- πληροφορηθήκαμε τα γεγονότα στη Χιμάρα. Και σκεφθήκαμε: Στη Χιμάρα οι Aλβανοί ξεσπιτώνουν τις οικογένειες των ομογενών μας και τους πετάνε στο δρόμο. Εδώ Aλβανοί που έχουν φύγει ως εχθροί μας το 1940 και κατοικούν στο Μπεράτι, έρχονται και διεκδικούν περιουσίες που τις είχαν ενδεχομένως πρόγονοί τους -πασάδες, αγάδες, μπέηδες- και μάλιστα αυτό τους το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία. Οι Αλβανοί γκρεμίζουν τα σπίτια και πετάνε στο δρόμο οικογένειες ομογενών μας. Τι θα γίνει άραγε αν αύριο παρουσιαστούν απόγονοι του Αλή - Πασά και διεκδικήσουν το κάστρο ή τα Λιθαρίτσια; Μήπως λοιπόν πρέπει κάτι να αλλάξει στη νομοθεσία μας;
Εμείς παρέχουμε δικαίωμα κυριότητας περιουσιών φυγάδων Αλβανών, δηλαδή τους δίνουμε το δικαίωμα να διεκδικούν «εχθρικές περιουσίες» και μάλιστα ενώ αυτές τις περιουσίες ποτέ τους δεν τις είχαν δει εδώ και 85 χρόνια.
Δύο γεγονότα σε γειτονικές χώρες. Δύο διαφορετικοί κόσμοι και πολιτισμοί. Η Αλβανία ξεσπιτώνει οικογένειες από τα σπίτια τους και τους αφήνει διαμαρτυρόμενους στους πέντε δρόμους, γιατί είναι ελληνικής εθνικότητας.
Η Ελλάδα παρέχει το δικαίωμα στους αλβανούς να διεκδικούν περιουσίες προγόνων τους που τις είχαν εγκαταλείψει ως «εχθροί» μας προ πολλών ετών -το 1940- και που τώρα με διαθήκες και πλαστά ίσως συμβόλαια έρχονται και ζητάνε οικόπεδα, και άλλα ακίνητα. Στη συγκεκριμένη δίκη η Πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου της πόλης μας θα ενεργήσει ασφαλώς σύμφωνα με τη νομοθεσία μας και θα αποδώσει στους αιτούντες τα δέοντα. Στην Αλβανία; Τα βλέπουν αυτά; οι αρμόδιοι της Πατρίδας μας; και τι κάνουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com