7 Δεκ 2015

Μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων (7 Δεκεμβρίου)



Η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων, και του μάρτυρος Αθηνοδώρου.
 Ο άγιος Αμβρόσιος, συγκλητικός και διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης, γεννήθηκε το 340 μ.Χ. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία καὶ νομικά. Τη θεολογία τη σπούδασε κοντά στον Μέγα Αθανάσιο Αλεξανδρείας, όταν βρέθηκε εξόριστος στα Τρέβιρα της Γαλλίας, ένεκα του ορθόδοξου φρονήματός του. Στα Μεδιόλανα – το σημερινό Μιλάνο - ο Αμβρόσιος διέπρεψε ως δικαστής και δίκαζε με ακρίβεια και δικαιοσύνη.
Όταν γνώρισε το ιερό Ευαγγέλιο και βαφτίστηκε  χριστιανός, η πνευματική του εξέλιξη, και ο πόθος του να υπηρετήσει με ταπείνωση και φιλοτιμία το Θεό και τους ανθρώπους, συνέβαλαν ώστε να ενταχθεί στον ιερό κλήρο και μάλιστα να φθάσει μέχρι το κορυφαίο διακόνημα της διαποίμανσης της επισκοπής των Μεδιολάνων.
Ο άγιος Αμβρόσιος ποίμανε άριστα το ποίμνιό του και αγωνίστηκε κατά των αιρέσεων του Αρείου, του Σαβελλίου και του Ευνομίου. Τόση ισχυρή ήταν η τόλμη και η παρρησία του ώστε, όταν ο βασιλιὰς Θεοδόσιος θέλησε να μπει στο ναό των Μεδιολάνων, ύστερα από τους φόνους που έγιναν στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης και για τους οποίους ήταν υπεύθυνος, ο Αμβρόσιος, δεν του επέτρεψε να εισέλθει, παρά μόνο όταν μετάνιωσε ειλικρινά και έμπρακτα.

Με το έργο του και την προσωπικότητά του ο Άγιος Αμβρόσιος διδάσκει διαχρονικά ότι το επισκοπικό αξίωμα είναι διακόνημα προσφοράς και επιμέλειας των ανθρώπων με σκοπό τη σωτηρία και την ένωση τους με τον Ιησού Χριστό και την διαφύλαξη της αληθινής Πίστεως. Ο επίσκοπος οφείλει με σοφία, αγάπη και διάκριση να δείχνει το δρόμο του φωτός και να αντιστρατεύεται την αδικία και τη δολοπλοκία.
Κοιμήθηκε ειρηνικά το έτος 397 μ. Χ., σε ηλικία 57 χρονών.
Σήμερα γιορτάζουν οι ομώνυμες κοινότητες του Αγίου Αμβροσίου στην Πάφο και στην τουρκοκρατούμενη Κερύνεια.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου - Εκκλησία Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com